MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

Individualni PEAT i Aspektika radovi u Podgorici od 13. do 21. decembra: Koliko stres i negativne emocije štete zdravlju   "Imam glavobolje od stresa", "Sve me boli od nervoze"... Koliko puta se desilo da izgovorite rečenice poput ovih? Živimo u veoma stresnom vremenu koje zahtijeva vještine Kvantna spektralna dijagnostika u Podgorici od 8. do 12. decembra: Šta je kvantna/spektralna analiza?   Svaka ćelija ima svoj spektar sa određenim karakteristikama. Pre svake hemijske promene u ćeliji nastupa fizička promena. To izaziva treperenje ćelijske membrane, a to opet emituje spektar koji može da Trening vida u Podgorici 26. i 27. novembra : Jasan vid bez naočara  Gorica Mijovic i Marijan Brvar su instruktori treninga vida odnosno metode oporavka vida vežbama za oči. Unazad 9 godina bave se edukacijom o tome kako da osobe koje Bio-eterična dijagnostika i terapija od 5. do 10. novembra u Podgorici: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u radu, Čudesna moć bio-eterične metode i terapije: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u Šta je Bowen tehnika i kod kojih stanja može pomoći : "Ono što je posebno potrebno istaći jeste činjenica da Bowen tehnika nema kontraindikacije zato što je u pitanju samoiscjeljenje tj. samo tijelo jeste ljekar koji potpomognut znanjem i radom Bowen Festival - Zdravlje i njega zene 22. i 23. juna u TC Delta City:   Festival pod nazivom "Zdravlje i njega zene", odrzace se u Podgorici, 22. i 23. juna 2022. godine u trznom centru Delta City, od 16h do 22h.   Festival organizuje Udruzenje za holisticku Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!: Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!   Ako trudnicu pitate da li preferira pol svog nerođenog djeteta, većina će vam reći da im je jedina želja da rode Kurs depilacije, maderoterapije i manikir - pedikir u Podgorici: Obuke u Podgorici za:   - maderoterapiju, klasičnu i brazilsku  - depilacije (sve zone) - 180e - manikir i pedikir (ruski, estetski sa trajnim lakom, nadogradnja, tipse, izlivanje, medicinski)   067 535 705 ili na Viber Tretmani i edukacije Strechink - kozmetičke kamuflaže u Podgorici: Kozmetička kamuflaža je Brazilska metoda kojom kamufliramo trajno sve nedostatke kože.Stretchink metoda - pigment se ubrizgava u kožu mašinicom i ne bledi vremenom. Boja se posebno meša za svakog klijenta

Majka bez krivice

Ejmi Pirson je, kao moj prvi sagovornik iz Amerike, u toku  razgovora potvrdila koliko smo svi povezani i upućeni jedni na druge, ma gdje živjeli, a prije svega koliko nas sve kao ljudska bića muče slična pitanja i problemi. Jedan od njih je i nešto kroz šta prođe skoro svaka majka – pitanje:  „Da li sam dobra majka?"

Ejmi je željela  da i sa ženama u Crnoj Gori podijeli svoje iskustvo i izloži dio svog lifecoach programa koji se odnosi na ono čemu se posebno posvetila u svom radu, a to je  materinstvo.  Maja Pejović

 

 

 

Ejmina priča i savjeti

 

Poslije osam pokušaja vještačke oplodnje i dva puta in vitro,  konačno bile su tu – moje dvije bebe.  Došavši kući iz bolnice, iscrpljena  i okružena svom mogućom opremom –  pumpicama za dojke, bočicama, rasporedom hranjenja, pelenama, jastučićima, cuclama i knjigama poput one „Šta da očekujete u prvoj godini" sjedela sam i zurila u moje dvije savršene bebe. Nisam osjećala radost, nisam osjećala sreću, nisam osjećala čak ni zahvalnost. To me natjeralo da se osjećam postiđenom. Moj stid je bio toliko velik da je mogao ispuniti cijelu sobu. Mrzjela sam ovaj novi život. Mrzjela sam zvuk plača. Mrzjela sam da se budim toliko puta u toku noći i to što sam odgovorna za opstanak drugih osoba.

Ali najviše od svega mrzjela sam sebe što sve to mrzim toliko. Sramota. Stid. U riječniku, ta riječ je definisana kao bolno osjećanje zbog nečeg nečasnog što si uradio sebi ili drugima. Ako pratimo korijen riječi (engl.) možemo doći i do drugog,  starijeg značenja riječi, a to je „sakriti".

I to je ono što mi radimo. Mi krijemo svoj stid. Tako da niko za njega ne zna. Krijemo ga iz našeg vidokruga toliko da nas čini slijepim da uvidimo koliko služi kao „gorivo" za naše odluke i naše akcije.

Očekivala sam da ću u svijet materinstva ušetati graciozno, da ću biti oduševljena mojim bebama, da ću blistati sjajem mlade mame. Bilo mi je teško da priznam da osjećam stid što moja očekivanja nisu ispunjena, naročito posle svega što sam uradila da bih dobila djecu. Onda, sakrila sam svoj stid od sebe i od ostatka svijeta.

Upoređivala sam sebe sa „dobrim" majkama i ubacila se u tu ulogu. Ali to me nije učinilo srećnijom, niti boljom majkom. Bila sam sve više i više  iscrpljena pokušavajući da dokažem sebi i ostalima da sam dobra majka. Što sam se više trudila, bila sam sve više umorna od svega i sve manje sam uživala u sopstvenoj djeci.  Prekretnica se dogodila na Dan majki. Izgubila sam moju mamu kad sam bila u šestom mjesecu trudnoće. Sada, bila sam tu bez moje majke i sa dvije bebe koje zavise od mene. Tada, naišla sam na članak pod nazivom „Naučite da budete majka" . To sam doživjela kao vatromet u svojoj glavi. To je to. Moram/treba da naučim da budem majka.

En Lamot u svojoj knjizi piše: „Vratite vjeru u sebe... tako što ćete vjerovati u sebe, tako što ćete neprestano (kao vojnik)  biti na svojoj strani..." Na kraju krajeva, majka je uvijek na strani svoje djece baš poput vojnika.  Moja djeca su me naučila tome da mogu da mrzim svoj život, nedostatak sna, zvuk plača kao i zastrašujuću količinu odgovornosti koja dolazi sa tom ulogom, ali i tome kako bezgranično voljeti.

Dakle, kao što isto volim svog sina nakon što upotrijebi moj rukav da obriše nos, kao što isto volim svoju ćerku kad se baci na pod i neće da ustane, isto tako mogu voljeti sebe kao ljudsko biće.

Priznajem, ponekad posle brisanja ostataka od jabuke sa zida po treći put u istom danu pomislim kako je život bez djece lakši. Onda mi ćerka svojim neodoljivim glasom trogodišnjakinje  kaže: „Hvala mama za palačinke" i shvatim da bih mogla do vječnosti brisati ostatke jabuka za mojom djecom.
Naučila sam kako da živim svoj život i kako da budem majka na svoj način, onaj koji mi prija.

I vi to možete. Evo i kako:

 

Korak 1 : Priznajte svoja osjećanja

Potisnuta osjećanja će vas motivisati da radite stvari od kojih ćete se osjećati još jadnije. Kraj priče. Budite iskreni prema sebi i priznajte što i kako se osjećate.
Prije nego što sam shvatila da se osjećam postiđeno zato što se ne snalazim u ulozi  majke, na razne načine sam pokušavala da dokažem da  jesam dobra majka. Nisam spavala, nisam se tuširala, nisam pitala za pomoć, i normalno, bila sam potpuno iscrpljena. Kao rezultat svega toga, bila sam još manje sposobna da budem majka kakva sam željela da budem.

 

Korak 2: Izložite svoj model SAVRŠENE majke

Vi nesumnjivo imate sliku "savršene majke" u svom umu. Opišite je sebi što detaljnije. Iako sebe smatram "modernom ženom", moj model savršene majke je ona iz 50-ih godina. I sada je  vidim... ima savršenu frizuru i šminku dok graciozno vadi svježe pečene kolače iz rerne.

 

Korak 3 : Identifikujte crno-bijelo razmišljanje

Na samu pomisao na vaš savršeni model majke, zaključujete koliko ste vi kao majka drugačiji od nje.  Sada razmišljate crno/bijelo.

Vi sigurno niste vaša verzija savršene majke, ali to ne znači da ne možete biti dobri u tome. Na svoj način.

U periodu dok sam se krila od sopstvenog osjećaja stida i krivice, svoju djecu sam često  vodila u lokalne knjižare gdje su im čitali knjige.  Imala sam običaj da se upoređujem sa jednom majkom koja je  uvijek dolazila izgledajući fantastično, a njena ćerkica je bila savršeno obučena sa savršenim pletenicama u kosi. Nasuprot tome, na odjeći moje djece se još uvijek mogao naći po koji ostatak od doručka u vidu mrlje. Umjesto da budem ponosna na sebe što sam ih uopšte izvela iz kuće i dovela dovde, ja bih se upoređivala sa njom i zaključivala da sam loša majka.

 

Korak 4: Diskreditujte PERFEKTNU MAJKU

Kada vjerujete da postoji samo jedan način kako  biti dobra majka, teško je razmišljati o tome kako da budete majka na svoj način.

Razmotrite sledeća pitanja:

1. Možete li zamisliti bilo koga ko NE odgovara vašem modelu savršene majke, a da je potpuno uspješna u tome?
2. Šta je smiješno u vašoj slici savršene majke? Možete li da pronađete to?

3. Čime ste iznenađeni u vašoj slici savršene majke?

Postoji  mnogo nevjerovatnih žena koje ne odgovaraju mojoj verziji savršene majke: Marta Bek, Hilari Klinton, Meri En Edelman,  moja majka!!! Kada mislim o svim ovim majkama sa moje liste iznad shvatam da su one u životu uradile mnogo više od  posvećivanja svakog budnog  trenutka  života svojoj djeci. Sav taj posao koji su obavile i primjer koji su dale obogatio je živote njihove djece na razne načine. (onako kako moja zamišljena majka iz 50-ih nikada ne bi mogla)

 


Korak 5: Otkrijte svoje prednosti

Pronađite ono nešto u čemu ste drugačiji od svoje "savršene" majke i koristite to kao svoju prednost. Moja majka je umjela da spontano zapleše u radnji. Tada sam se stidjela toga. Sada se naglas smijem kada se toga sjetim. U stvari, ja želim da budem takva majka. Nasmijana. Možda neću biti najpristojnija, ali svakako najduhovitija i to je moja prednost.

Korak 6: Budite fine prema sebi

Biti  poput vojnika, na svojoj strani znači bezuslovno voljeti sebe. Pa, budite fine prema sebi i u odnosu sa sobom. Obratite pažnju na koji način govorite o sebi . Oprostite sebi to što ste ipak "samo" ljudsko biće i tretirajte se sa saosjećanjem, razumijevanjem i steknite naviku da se hrabrite. Nekih jutara, dok se moji blizanci međusobno udaraju priborom za jelo, a beba plače jer želi da je uzmem, i dok ponovo brišem ostatke hrane sa zidova, ne mislim da sam loša majka  zato što u tom trenu poželim da uskočim u prvi voz za bilo gdje! Sad se fokusiram na to što je smiješno u toj situaciji, mislim na sve ono na čemu sam zahvalna,  kao i na to da sam u ovom trenutku najbolja majka kakva mogu biti. .

Korak 7: Ponavljajte za mnom: "Ja ne moram da budem bolja nego što jesam"

Kada uhvatite sebe da razmišljate o tome kako želite/morate da budete drugačija majka nego što jeste, ili na primjer strpljivija, poruka koju zapravo šaljete samoj sebi je da niste dovoljno dobri. Prihvatite se baš takvom kakva jeste u ovom momentu i ponavljajte: "Ne moram da budem bolja nego što jesam". Bićete mnogo bolja majka onda kad dozvolite sebi da se "pustite sa uzice".

Nekad, kad sam bila pod ogromnim pristiskom, imala sam običaj da vičem iz sveg glasa. Istovremeno, osjećala sam se toliko loše zbog toga što ne mogu da prestanem sa tom navikom.  Ali onda, odlučila sam da sebi oprostim to misleći: "Na kraju krajeva, ja sam strastvena osoba". Znate što se desilo? Od tada, ova moja navika je skoro potpuno "utihnula".

Korak 8: Dajte ljudima dozvolu da vas osuđuju

Ovo je veoma težak korak. Sve mi želimo da  nas drugi ljudi smatraju dobrim majkama. Ali, dopuštanje sebi da vam tuđa mišljenja diktiraju mišljenje o sebi i svojoj vrijednosti je – unaprijed izgubljena bitka.

Nevjerovatan je osjećaj slobode koji imate kada dopustite drugima da imaju negativno mišljenje o vama, vašim postupcima ili izborima koje pravite, sve to bez potrebe da objašnjavate bilo što ili da se branite.

Jednog jutra izvela sam djecu u park. Jedna od mama u parku nije bila nastrojena prijateljski prema meni. To me malo uznemirilo. Počela sam da razmišljam: "Da li me osuđuje zbog nečega? Šta sam, dođavola sad pogriješila?" Onda sam stala. Sjetila sam se da je to što ona misli o meni njena stvar. Ono što ja mislim o sebi je jedino što se ovdje računa. I to je bilo to.

Brijom Kejti piše: "Ne možete biti srećni ako se krijete pred samim sobom. Na kraju, stvari zbog kojih smo se najviše stidjeli ispadnu najveći pokloni koje smo ikada dobili.

Moj stid je bio moj poklon.

Sad na sebe gledam na drugačiji način – bez vela neistraženog stida i krivice. Vidim moje ruke koje me bole od beskrajnih i uzaludnih pokušaja da napravim iole pristojan francuski hleb, vidim brdo razbacanih ugljenisanih kolačića po kuhinji, moju djecu koja besciljno tumaraju po kući dok ja peglam moju haljinu ili nanosim karmin. Umjesto da se zbog toga osjećam postiđeno, mogu reći da me upravo taj moj stid naučio tome kako da budem majka, da zavolim majku u sebi i da stvorim svoj jedinstveni brend majke i, što je najvažnije, to je onaj koji podrazumijeva srećnu majku.

Ejmi Pirson je sertifikovani trener Marte Bek (životni trener i autor više svjetskih bestselera poput "Pronađi svoju zvijezdu vodilju").  Ejmi pomaže ženama da vode svoje živote ispunjene samopouzdanjem i ljubavlju prema sebi. Ukoliko dovoljno dobro poznajete engleski jezik, i vi se možete priključiti njenom besplatnom e-kursu (www.bloomlifedesign.com) pod nazivom "Nije mi potrebno vaše dopuštenje"

 

Share

 

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 15 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN