MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

              

 

Obuka za metodu iscjeljivanja - Energetski krug - u Podgorici 7. novembra: Obuka za metodu iscjeljivanja "Energetski krug" u Podgorici 7. novembra   "Energetski krug" je tehnika koja optimizira sposobnosti vašeg tela da ostane zdravo, objašnjava Daniela Lukić, edukator, hipnoterapeut,  zdravstveni radnik i holistički terapeut iz Biorezonantna dijagnostika u Podgorici 5. do 8. decembra: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Podgorici od 5. do 8. decembra Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog stanja Kurs depilacije, maderoterapije i manikir - pedikir u Podgorici: Obuke u Podgorici za:   - maderoterapiju, klasičnu i brazilsku  - depilacije (sve zone) - 180e - manikir i pedikir (ruski, estetski sa trajnim lakom, nadogradnja, tipse, izlivanje, medicinski)   067 535 705 ili na Viber Sertifikovani kursevi u Podgorici i Budvi 2021-2022.: Sertifikovani kursevi u Podgorici i Budvi 2021-2022. Prijave su otvorene tokom cijele godine. - DIPLOMIRANI KLINIČKI HIPNOTERAPUET - 500 sati.- DIPLOMA PROFESIONALNE HIPNOZE I         HIPNOTERAPIJE - 150 sati.- Tretmani i edukacije Strechink - kozmetičke kamuflaže u Podgorici: Kozmetička kamuflaža je Brazilska metoda kojom kamufliramo trajno sve nedostatke kože.Stretchink metoda - pigment se ubrizgava u kožu mašinicom i ne bledi vremenom. Boja se posebno meša za svakog klijenta Kursevi klasične i brazilske maderoterapije u Podgorici: Obuka za brazilsku i klasičnu maderoterapiju u Podgorici 12. i 13.   i   16. i 17. aprila   Obuka se radi dva dana,  od 10 do 18h, teorijski dio i praktični rad na modelu. Sve Tanja Taubner: roman PETLJE: "Svako u sebi nosi posebnost, autentičnost, ono nešto po čemu je jedinstven i svoj. Svako. Ono što autentičnost guši, mogu biti brojne stvari. Strah, recimo, nesigurnost, zabrane. Ko zna čega Biorezonantna dijagnostika u Podgorici jun 2021.: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Podgorici od 10. do 12.juna Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog stanja Vašeg Kurs maderoterapije u Nikšiću : Kurs masaže - maderoterapija      OBUKA ZA  HIT MASAŽA MADEROTERAPIJA - ANTICELULIT MASAŽA OKLAGIJAMA U NIKSICU 31. OKTOBRA I 1. NOVEMBRA  16 sati edukacije, dva dana, subota i nedelja, set oklagija, skripta, sertifikat  250 Biorezonantna dijagnostika u Valjevu i Arandjelovcu od 6. do 9. novembra: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Arandjelovcu  6. i 7. novembra. 2020. i u Valjevu 8. i 9. novembra  Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se

Ženomrzac - vješti manipulator - kako ga prepoznati

Pre nego što pružimo detaljan opis muškaraca koji mrze žene i ponašanja kojima pribegava kako bi stekao potpunu kontrolu nad svojom partnerkom, smatramo da je važno da se osvrnemo i na razloge zašto je važno učiniti dostupnim informacije koje se tiču ove problematike. Naime, u literaturi najčešće nailazimo na dva tipa ličnosti sa kojima partnerski odnos može biti ugrožavajući.


Prvi je narcisoidni tip čoveka. Narcis je potpuno opsednut sobom i teži da stupi u vezu prvenstveno kako bi stekao divljenje drugih i na taj način sebe uverio koliko je poseban. On nema kapacitete da pruži ljubav već nastoji da za sebe prigrabi što više ljubavi i divljenja.

 

Drugi tip je psihopata koga smo već opisali u jednom od tekstova. Psihopata je sklon da pravi haos od svog života, da izrabljuje svakoga ko mu se nađe na putu (uključujući i svoju partnerku). Služi se lažima i prevarama. Ukratko, njegova glavna odlika jeste nedostatak savesti.

 

 

Misogogynist tj. ženomrzac u izvesnom smislu se razlikuje od pomenute dve kategorije. On nije tipični psihopata, narcis ili sadista iako su neke od ovih osobina često u njegovom karakteru. U tom smislu postoje izvesna preklapanja između muškarca koji mrzi žene, psihopate i narcisa koje smo već opisali u našim tekstovima. Ipak, ono što je svojstveno tipičnom ženomrscu jeste to što je on sposoban za dugotrajnu vezu sa jednom ženom. Njegova ljubav deluje kao žarka i žestoka a tragično je na koje sve načine uništava ženu za koju tvrdi da je duboko voli. Ono što je njemu najvažnije u partnerskom odnosu jeste da ima kontrolu nad svim aspektima partnerskog odnosa.

 

U narednom delu teksta opisaćemo ponašanja ženomrsca i mehanizme kojima on postepeno urušava svaki osećaj samopoštovanja kod svoje partnerke. Ujedno ćemo napraviti i osvrt i na porodične faktore koji mogu da dovedu do razvoja sklonosti da se žena podredi muškarcu. Razlog zbog kojeg smo se opredelili da opišemo muškarca koji mrzi žene a ne ženu koja mrzi muškarce nije zbog toga što ovakvih žena nema. Sigurni smo da postoje i takvi slučajevi. Ipak, postojeća literatura i klinička praksa pokazuju da su muške psihopate kao i muškarci koji mrze žene daleko prisutniji u populaciji u odnosu na žene koje pokazuju ovu sklonost. Razlozi za ovo su verovatno raznovrsni a njihovo razmatranje ostaje jedan od izazova psihologije.

 

Smatramo da je važno naglasiti da ovaj članak predstavlja rezime istoimene knjige Muškarci koji mrze žene i žene koje ih vole, autorke Dr Suzan Forward, koja je svojevremeno bila jedna od najprodavanijih knjiga u okviru self-help literature u Americi. Preporučujemo je svim ženama koje su se našle u partnerskom odnosu koji je na štetu njihove emocionalne i psihološke dobrobiti. Ujedno, smatramo da je važno napomenuti da ovaj članak nije uperen protiv muškaraca i da on nije produkt feminističkih shvatanja (naročito kada se feminizam pogrešno shvata kao mržnja prema muškarcima). Ovaj članak kao i knjiga na kojoj je baziran, može pomoći ženi da shvati muškarca koji u vezi uništava njeno samopuzdanje kao što može biti od neprocenjive vrednosti za muškarca koji uvidi da se ponaša kao ženomrzac i koji želi da se promeni. Ovaj članak, kao uostalom i sajt VAŠ PSIHOLOG, promoviše pravo na psihološku i emocionalnu dobrobit svakog pojedinca bilo da je on muškarac ili žena.

 

 

Kako počinje veza sa ženomrscem

 

Veza sa ženomrscem najčešće ima vrtoglav početak. Romansa počinje veoma brzo sa velikom dozom uzbuđenja. Imate utisak da ste naleteli na najromantičnijeg muškarca na svetu. On čini sve da vas šarmira, prosto vam skida zvezde sa neba!

Ono što se posle izvesnog vremena ispostavi jeste da ovakvi muškarci dolaze u paketu sa nizom problema bilo da se radi o novčanim problemima, alkoholizmu, narkomaniji ili da pati od posledica nesrećnog detinjstva ili prethodnih neuspelih veza.

 

Veliki deo uzbuđenja na početku veze upravo proizilazi iz ideje žene da će snagom svoje ljubavi da reši sve njegove probleme. Ovo uverenje za mnogo žene predstavlja veoma snažan afrodizijak.

Ona veruje da će ga njena ljubav izlečiti od svakog problema i patnje. Upravo kroz ovakvu kompatibilnost potreba, njegovu da bude izbavljen a njenu da mu nadoknadi sve muke koje je pretrpeo u životu, stvara se odnos uzajamne zavisnosti u kome je osećanje samog sebe kao jedinke potpuno potisnuto. Ono što žena na početku ne zna jeste da je svako spasavanje ovakvog čoveka čista iluzija i na taj način upliće se u zavisnički odnos u kome više gubi nego što dobija sve dok se ne nađe u poziciji da je svaki njen korak kontrolisan od strane njenog partnera.

 

Kojim ponašanjima ženomrzac postiže potpunu kontrolu nad svojom partnerkom

 

Nakon što prođe period medenog meseca, na scenu stupaju njegova ponašanja koja su vrlo često prožetabesom i napadima iz sasvim nepoznatih razloga. Ono što ženu veoma zbunjuje jeste nagla promena partnerovog ponašanja koja se kreće od šarma ka besu. Ponašanja kojima on postepeno urušava ženino samopoštovanje su nastojanje da kontroliše sve aspekte njenog života, vika, pretnje, povlačenje i ljutito ćutanje, ponižavanje, ljubomora, posesivnost i konstantna kritika za sve i svašta.

 

Problem u vezi sa ženomrscem je taj što je on tako šarmantan i drag u razdobljima između bijesnih ili manipulativnih ispada. Takve izmjene stanja ženi pomute prosudjivanje: što je za nju dobro i prihvatljivo, a što nije. Ta dobra razdoblja je drže u uvjerenju da su ružne situacije samo san, da je on zapravo divan čovjek. Njegovo ljubazno ponašanje hrabri je da ostane uz njega.

 

S obzirom da žena ne ume sebi da objasni ove ispade ona najčešće pribegava racionalizaciji kao mehanizmu odbrane. Pod ovim se podrazumeva da prelazimo preko svakog saznanja koje je u suprotnosti sa našim dobrim osećanjima. To je način da prihvatimo neprihvatiljivo.

Dakle, vidimo ponašanje koje je neprijatno ali ga preimenujemo i opravdamo. Tako smo sklone da njegovu dreku objasnimo prevelikim pritiskom na poslu ili nesrećnim detinjstvom koje ga je načinilo impulsivnom osobom.

 

Obzirom da je njegovo ponašanje veoma promenjivo, žena je sklona da se vodi sledećom logikom: ako on ume da bude tako divan, onda mora da zbog nečega što ja činim stvari krenu nizbrdo. Ovo uverenje vodi ka tome da se ona dobro oseća u vezi sebe same onda kada je on dobro raspoložen. Njegovo raspoloženje počinje da ima presudnu ulogu u njihovom odnosu a žena preuzima krivicu za sve što u vezi pođe loše. Ona nastoji da pronađe ono ponašanje kojim će on biti zadovoljan ali njegovo raspoloženje u toj meri je promenjivo da ono što mu se danas dopada, možda mu se sutra više neće dopasti. Nema načina da se utvrdi šta će ga „pokrenuti". Njen život počinje da se svodi na smišljanje kako da mu udovolji.

 

Kao što smo rekli, svi manevri kojima ženomrzac pribegava za svoj cilj imaju postizanje maksimalne kontrole nad životom svoje partnerke. Nemilosrdna kritika i stalno pronalaženje grešaka jeste jedan od načina. Ovo ponašanje predstavlja vid psihičkog zlostavljanja koje je prerušeno u „želju" da se od žene napravi bolji čovek.

 

Sužavanje ženinog sveta je takođe jedan od načina da je u potpunosti veže za sebe. Ovaj proces počinje na način koji u početku ženi može da laska kao recimo kada ona izađe a on joj stavi do znanja kako je brojao sate dok se ne vrati kući i kako je bio usamljen bez nje. Ipak, tanka je granica između ove odanosti i posesivnosti koja postepeno vodi ka tome da se ona odriče mnogih stvari u kojima je ranije uživala samo da se on ne bi osetio usamljenim.

 

On je razočaran – očekuje, zahtijeva od vas…

 

Ženomrzac od vas očekuje da BUDETE SAVRŠENI, može se naljutiti zbog sitnice, kritikuje vas nepotrebno, npr.  „Ta trenerka za po kući ti grozno stoji.  Druge žene se više uređuju za svoje muževe.“

On smatra da ima PRVENSTVO u odnosu na svoju partnericu, njegove potrebe su na prvom mjestu „Da ti je stvarno stalo do mene shvatila bi da sam umoran i ne bi me gnjavila da idemo na taj rođendan.“

Od vas se očekuje da ste mu MAJKA, da ste nepresušni izvor potpune, bezuvjetne ljubavi, obožavanja, brige i odobravanja. On u odnos ulazi kao gladno dojenče, puno zahtjeva, s pretpostavljenim očekivanjem da će partnerica dati sve od sebe i ispuniti njegove potrebe. Nije na ženi da se ljuti, da ga ispituje, da traži nešto za sebe. Svoje negativne osobine PROJEKTUJE na nju te je optužuje da je ono što je zapravo njegova karakteristika: sebična, lijena, depresivna, namrgođena…

 

Kako ženomrzac kontrolira?


U svakom odnosu postoji borba za prevlast. Neslaganja izbijaju na području novca, odgoja djeteta, rodbine… Iako sve ovo može biti povod za sukob, o svemu se može razgovarati s pažnjom i poštovanjem uzimajući u obzir potrebe oboje partnera. Međutim, u vezi sa ženomrscem on je taj koji na kraju mora, ovako ili onako, pobijediti.

 

OTVORENI NAPADI uključuju viku, prijetnju, bješnjenje, neprestanu kritiku. Iako su otvoreni napadi šokantni za partnericu, ako su učestali veća je šansa da joj veza sa ženomrscem prisjedne i da ga napusti.

Nešto nezgodnije je sa skrivenim prijetnjama. One se mogu potkradati godinama i desetljećima dok partnerici na kraju ne pukne film. Jedna od ženomrščevih taktika stjecanja kontrole koja najviše zastrašuje, a samim time je i najuspješnija je skrivena prijetnja fizičkim napadom. Neki drugi ženomrsci, umjesto povišenog tona, partnericu neprestano KRITIZIRAJU, iznalaze joj greške ili je podbadaju „u šali“. 

 

Jedna od njegovih snažnih taktika kontroliranja partnerice je PORICANJE. To je pranje mozga poslije koje se pitate „Tko je ovdje lud?“ Ženomrzac uspijeva partnericu uvjeriti da se nešto jednostavno nije dogodilo; kao u vicu „Je li ti vjeruješ meni ili svojim očima?“ Iako zvuči pomalo smiješno i apsurdno, ova taktika pali, jer partnerica ženomrsca se toliko boji napustanja da će radije vidjeti ili čuti ono što želi, nego očitu istinu.

 

Ženomrzac može reći: „To nije istina. Ne sjećam se toga. Ne znam o čemu ona govori. Znate, kako ona pamti samo loše stvari.“ Ono što je posebno mučno kod ove taktike je to što ostajete praznih ruku. Ne postoji način da se problem riješi s nekim tko poriče postojanje određenih događaja.

 

ISKRIVLJAVANJE ČINJENICA ima slično djelovanje. Ženomrzac dramatično iskrivljuje činjenice nekog događaja tako da se partnerica pita „Je li moguće da sam ja sve to pogrešno shvatila?“ Jedna moja klijentica bi govorila „Što god ja kažem, koji god stav zastupam, na kraju ispadne da je on u pravu. On je izvrstan retoričar. On je jednostavno jači u komunikaciji. Uvijek me uspije uvjeriti da je moje krivo.“ Međutim nije on retoričar, već manipulator. Većina mojih klijentica koje su u vezi ili braku sa ženomrscem, snažno vjeruju da je on na neki način jači te ima više moći li prava od nje i osjećaju se bespomoćno u svojim vezama.

 

PREBACIVANJE KRIVICE je česta taktika ženomrsca koji iskreno i uvjerljivo dokazuju da je njihovo neumjereno ponašanje razumljiva reakcija na neki strašan nedostatak ili izazivanje s vaše strane: „Pa morao sam naći ljubavnicu kad s tobom nemam dovoljno seksa.“

 

 

Tom tvrdnjom izbjegava se suočiti s mogućnošću da ima ozbiljnih mana. U vezi sa ženomrscem oba partnera (i on i ona) okrivljuju partnericu za sve što krene naopako.

 

Daljnji dokaz vaše ljubavi predstavlja ODUSTAJANJE OD PRAVA da reagujete na njegovo loše ponašanje. Ako plačete on se još više naljuti „Što sad cmizdriš?“ Na vašu reakciju gleda kao na još jedan dokaz vaših slabih strana.

Na kraju, ženomrzac može preći i u FIZIČKO ZLOSTAVLJANJE .

 

Neki ženomrsci ispoljavaju neprijateljstvo prema ženi kroz seksualnu grubost. Oni nanose fizičku bol u seksu tako što štipaju, grizu ili se duboko nabijaju s namerom da ozlede ženu. Ovde naravno nije reč o seksualnom ponašanju u kojem oba partnera uživaju već o aktivnostima koje su neprijatne za ženu ali koje ženomrzac uporno sprovodi uprkos činjenici što to kod nje izaziva bol, nelagodu ili poniženje. Nije retkost da je ovakav muškarac ovisnik od seksa, on koristi seks kako bi narkotizovao duboko ukorenjenu teskobu. Seks mu omogućava privremeno opuštanje i nema značenje uzajamnog deljenja intime, o vođenju ljubavi i da ne govorimo! Ženomrzac će često reći da mu je seks potreban zato što je imao naporan dan, težak sastanak itd.

 

S obzirom da nastoji da uspostavi kontrolu nad svim vidovima zajedničkog života, to važi i kada su finansije u pitanju. Postoje dva tipa ženomrsca kada se radi o novcu: „onaj koji dobro zarađuje", finansijski stabilan, i „tragičan junak", koji sebe vidi kao žrtvu poslovnih neuspeha za koje su naravno uvek krivi drugi. Njega često mora da izdržava partnerka. Bilo da on zarađuje veći deo novca ili da oboje doprinose zajedno, ili je žena ta koja ga izdržava, on je taj koji određuje kako će se novac trošiti! Veliki broj poslovno uspešnih žena kada se upuste u vezu sa ovakvim muškarcem bivaju izmanipulisane tako da odustanu od svojih profesionalnih ambicija. Ubeđujući ženu da joj je mesto kod kuće a da je on taj koji treba da zarađuje za oboje, on postiže još veću kontrolu nad njenim životom.

 

Zahtev za kontrolom podrazumeva i kontrolu ženinog društvenog život. Da bi se osećao sigurnim, ženomrzac mora kontrolisati vaše misli, stavove, vaša osećanja i ponašanje. Stoga će jedino oni prijatelji koji podržavaju njegovo mišljenje i njegove stavove biti dobrodošli u vašem životu. Svako ko vam može ukazati na drugačiji pogled na stvari, za njega verovatno neće biti prihvatljiv. On će se koristiti raznim metodama da skuči i suzi vaš svet. Jedna od metoda je da vam druženje učini tako neprijatnim da ćete radije ostati kod kuće.

 

Izlasci u društvo mogu se pretvoriti u pravu muku. Ženomrzac u društvu ženinih prijatelja može biti naročito šarmantan a potom kada ostane na samo sa svojom partnerkom on će olajavati njene prijatelje da bi na taj način naglasio nedostatak njene ličnosti. Ako ženu posle svakog izlaska čekaju kritika i bes, ona će verovatno zaključiti da od izlaska sa njim ima više štete nego koristi i počeće sve više da izbegava društvena okupljanja. Još jedna od taktika kojom on nastoji da svoju partnerku izoluje od drugih jeste otvoreno ponižavanje u društvu, on će vređati njenu inteligenciju, karakter, izgled...

 

Ženomršćeva kontrola nad partnerkom je kao koren biljke: grana se na mnoga područja njenog života-njen posao, njena interesovanja, prijatelje pa čak i njene misli i osećanja. Kao posledica psihičkog zlostavljanjakome je izložena ona vrlo često preuzima njegovu sliku realnosti i sama sebe počinje da doživljava kao rđavu a kritiku kao sasvim zasluženu.

 

Kod velikog broja žena koje se nakon ovakvih veza obrate za psihoterapijsku pomoć postoji dramatičan gubitak samopoštovanja udružen sa dodatnim simptomima kao što su čir na želucu, gojaznost, migrene, gastrointestinalni poremećaji, poremećaji u jelu i u snu.

Uprkos ovim razornim posledicama, mnoge žene ostaju u ovakvom odnosu i tvrde da je sa njihovim vezama sve u redu. U članku Žene koje se zaljubljuju u psihopate/narcise/ženomrsce posebno ćemo se osvrnuti na emocionalne zamke u kojima se ove žene nađu koje otežavaju da se izvuku iz destruktivnog partnerskog odnosa.

 

Kako muškarci nauče da mrze žene

 

Muškarci koji mrze žene vrlo često spadaju u neki od poremećaja ličnosti (granični poremećaj ličnosti, narcistički poremećaj ličnosti, psihopatija...) Njihova mržnja prema ženama predstavlja samo jedan od aspekata njihove patologije. Ipak, muškarac koji ima sklonost da podredi i ponizi ženu ne mora nužno biti i poremećaj ličnosti. Ova sklonost može da se nauči kroz određene sredinske tj. porodične faktore. Vrlo često porodični i genetski faktori udruženo deluju i dovode do destruktivnih tendencija u odnosima, kako sa ženama tako i sa svim ljudima sa kojima ovakav muškarac ulazi u odnos.

 

Dr Suzan Forward koja je svoju terapijsku praksu usmerila na rad sa ženama koje su bile u vezama sa ženomrscima, ovaj tip muškarca opisuje kao nekoga ko je uhvaćen u sukob između svoje potrebe za ljubavlju žene i duboko ukorenjenog straha od nje. Ovakvom muškarcu, kao i svima nama, je želja da bude voljen ali kod njega je sa željom udružen i strah. On veruje da će ako zavoli ženu ona moći da ga povredi, liši svega ili napusti. Pošto joj je pripisao ovakvu mitsku moć, ona za njega postaje zastrašujući lik. U nastojanju da ublaži taj strah on obično nesvesno pokušava da ublaži moć žene u svom životu. On kroz različite taktike pokušava da je liši njenog samopouzdanja i učini je jednako zavisnom kao što je on zavisan od nje. Čineći nju slabom, tako da ne može da ga napusti, on donekle umiruje svoj strah od pomisli da će biti napušten.

 

Zbog ovih snažnih, protivrečnih osećanja, ženomrščeva partnerka nije samo predmet ljubavi i strasti već i središna tačka njegovog gneva, panike, straha i mržnje.

 

Porodični odnosi koji predstavljaju pogodno tlo da se kod dečaka razvije sklonost da mrzi žene jesu oni u kojima ne postoji ravnoteža između majčinke i očinske uloge. U ovakvim porodicama otac je ili suviše strogili suviše pasivan zbog čega je dečak previše orijentisan prema majci koja postaje centralna figura u njegovom životu. Majka koja najčešće nije zadovoljna u braku, takođe se okreće svojoj deci koju pokušava da navede da udovoljavaju njenim potrebama. Majke u poremećenim brakovima vrlo često iskorišćavaju svoju decu kako bi rešile svoje probleme. Bilo da pribegava preteranim zahtevima od svog deteta, odbacivanju, preteranoj kontroli, rezultat je isti: dečak postaje previše zavisan od nje. Kada odraste on prenosi ovu zavisnost, kao i sukobe i strahove vezane za majku, na svoju partnerku. On je doživeo svoju majku kao nekoga ko ima moć da ga razočara, da mu uskrati ljubav, da ga guši i gnjavi, učini ga slabim ili usmeri svoje nezajažljive potrebe ka njemu i potom je sklon da svoju partnerku doživljava na isti ovaj način. Majka ženomrsca često kod svog sina stvara doživljaj da ona bez njega ne može živeti i da je on dužan da se brine o njoj i da joj nadoknadi sve ono što nije dobila od svog muža. Ona svom sinu na različite načine šalje poruku da nije u stanju da se brine sama o sebi, da bez njegove ljubavi ne bi imala za šta da živi, može se često razbolevati i biti depresivna...sve u funkciji toga da bude centralna figura u životu svog sina. Na taj način, ona ga stavlja u ulogu kojoj on nije dorastao i doprinosi tome da se kod njega javlja osećanje ozlojađenosti, koju će on kasnije pretvoriti u bes prema ženama.

 

Dečak mržnju prema ženama može naučiti i kroz posmatranje očevog ponašanja. Ukoliko otac predstavlja model agresivnog ponašanja prema ženama, dečak će naučiti da je ovaj vid ponašanja prihvatljiv i legitiman način ophođenja prema pripadnicama suprotnog pola. Posmatrajući oca koji zlostavlja majku, dečaku se šalju poruke da je maltretiranje žene prihvatljivo, da su muškarci moćni, dok su žene bespomoćne. Iako za mnoge sinove ovakve scene mogu biti bolne, u njima se ujedno rađa prezir prema majci zato što nije kadra da se brani i brine o sebi. Muškarac koga je podigao otac ženomrzac, može poprimiti očev prezir prema ženama u ranom detinjstvu. Dečak nauči da muškarac uvek mora kontrolisati ženu, a da je način da se ta kontrola zadobije kroz zastrašivanje, povređivanje i ponižavanje. Na taj način kroz identično očevo ponašanje on istovremeno uči da stekne očevo odobravanje.

 

Ovo su samo neki porodični uticaji koji mogu imati izvesnu ulogu u razvoju sklonosti da se žene mrze. Ovaj problem je verovatno daleko kompleksniji da bi se mogao objasniti samo porodičnim faktorima. Ne želimo da tvrdimo da će svaki muškarac koji je odrastao pored oca ženomrsca ili preterano zahtevne majke nužno biti i ženomrzac.

Smatramo da je ova tema izuzetno važna za veliki broj žena i iskreno se nadamo da će nekima od njih pomoći da prepoznaju destruktivan odnos u kome se nalaze što je naravno prvi koraku pronalaženju adekvatne pomoći u vidu psihoterapije kroz koju će povratiti izgubljeno samopouzdanje.

 

Mia Popić/psiholoskikutak.com

 

Share

Datum poslednje izmene nedelja, 09 avgust 2020 02:28

Pogodaka: 999

Kreiraj život kakav želiš uz POY metodu

"Points of you (POY) je metodologija koja revolucionarno mijenja svijet koučinga, ljudskih resursa, ličnog i profesionalnog razvoja, sa ciljem da se unaprijedi kreativnost, produktivnost i zadovoljstvo ljudi i timova", objašnjava Jelena Vuletić, osnivač Balance to business kompanije i Izvršni direktor za rizike Hipotekarne banke

 

 

Kakva je metoda Points of you?

 

Points of you je kreativni metod koji inspirise i razvija ljude,timove i komapanije.
Efrat Shani i Yaron Golan su dvoje kreativnih kouceva iz Izraela koji su osmislili ovaj alat koji inspirise da na sve životne ,lične, timske ili karijerne teme nadjemo što više odgovora i mogućnosti.


Ovo je zaista metodologija koja revolucionarno mijenja svijet koučinga, ljudskih resursa, ličnog i profesionalnog razvoja, sa ciljem da se unaprijedi kreativnost, produktivnost i zadovoljstvo ljudi i timova.

 

Kome je program namijenjen?

Program je namijenjen svima koji zele da unaprijede svoje porodicne, partnerske ili odnose sa kolegama; koučevima, rukovodiocima, menadžerima, trenerima, liderima koji žele da jačaju svoj tim.

 

Kako će osobe koje prodju obuku moći da koriste alate?


Na mnogo načina, zaista.


Na primjer:


Lične teme – poboljšanje odnosa sa partnerom, prijateljima, roditeljima, djecom, rješavanje finansijskih izazova, lični razvoj i unapređenje naših životnih uloga;

 

Rad sa timovima – poboljšanje postojećih praksi u timu, kreiranje ideja za nove projekte, unapređenje međusobne komunikacije, razvijanje timskog donošenja odluka;

 

Organizacioni razvoj – razvijanje strategija, uvođenje promjena u radu i organizaciji, detekcija tačaka važnih za unapređenje, razvijanje i stvaranje korporativne kulture, misije, simbola.

 

Što ce učesnici naučiti?

 

Na Levelu 1 –POY Explorer polaznici uče:

 

-kako da koriste/tumace POY alat koji je obavezan dio metode i tehnike

- alati su stvoreni na principima FOTO TERAPIJE. Alat govori jezikom danasnjice –moćnim jezikom fotografije koja provocira i tjera na razmisljanje;

- 4 osnovne POY metode kroz radionicu koje su prilagodljive na sve teme,publiku i ciljeve:

 

a) svjesna pauza za opažanje(PAUSE)
b) SIRENJE mogucih pogleda na stvari,ljude i dogadjaje (EXPAND)
c) FOKUS na izbor- (FOCUS)
d) AKCIJA-stvaranje nove stvarnosti,novih projekata,ideja,obrasca ponasanja-(DOING)

 

Koliko program traje?

 

Radionice koje praktikujemo su jednodnevne i koncipirane su tako da ce polaznici savladati workshop korake i dobice alat koji koriste samostalno u zivotu i radu.

 

 

 

Kada i gdje se odrzava sertifikovani trening Points of you, Level 1?

 

U Podgorici, 21. marta u CentreVille Hotelu.
Sve potrebne informacije možete dobiti i na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Ili
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Možete li nam reći nesto o sebi?

 

Sa skoro 30 godina bankarskog iskustva , sa najdužim stažom u Hipotekarnoj banci, poslednjih 12 godina, obavljam funkciju Izvršnog direktora za rizike Hipotekarne banke.


U želji da svoja iskusutva i znanja prenosim na druge, da svojim ličnim primjerom utičem i motivišem ljude kako ne bi samo hodali nego rasli kroz život, osnovala sam svoju firmu „Balance to business".


Uvijek sa ponosom ističem moje dvije cerke Milenu (26 godina) i Jovanu (22 godine), koje smatram svojim najvećim ličnim uspjehom.

 

Ko, pored vas, koji ste Ericksonov timski kouč, PCM kouč i POY trener Praktičar vodi edukaciju u Podgorici?

 


Radujem se što ću, zajedno sa Andrijanom Ivanovic koja je NLP master, Timski kouč i Country Leader za Points of You, Srbija raditi ovaj program.

Ovo je posebna prilika za sve učesnike da ovu magičnu tehniku savladaju sa dva trenera.

 

Maja Pejović

 

Share

Datum poslednje izmene petak, 28 februar 2020 15:26

Pogodaka: 1676

Jasna Pejović: Kroz život idem sa osmjehom

"Ideja za ovaj kurs je rasla godinama, neka znanja su došla prirodno kroz posao koji sam obavljalakaže Jasna Pejović, diplomirani Matematičar i Programer, Magistar Menadzmenta Informacionih Tehnologija, student Doktorskih studija Međunarodne Ekonomije i Biznisa, osnivač kompanije "DigitalBee", autor i predavač programa Digitalne akademije u Podgorici.

 

Jasna je ponosna mama troje mališana. Predana traženju načina kako da ljubav svojih sinova ka igranju igrica preusmjeri ka nečemu korisnijem za njihove male sive ćelije, ljetnji raspust  je pretvorila u mini kućnu školicu programiranja nakon čega je osmislila programe "Digitalne Akademije".

 

 

Kome su namijenjeni kursevi koje nudite u Digitalnoj akademiji?

 

Namijenjeni su djeci od 9-12 godina, kao i tinejdžerima uzrasta 13-16 godina. Naši programi nisu dosadni, zapravo svaki čas je koncipiran kao igra.

Pravimo kompjuterske igrice i aplikacije za mobilne telefone, koje su u potpunosti upotrebljive, imaju lični pečat svakog polaznika i predstavljaju njihove kreacije.

 

Kroz riješavanje logičkih zagonetki jačamo kognitivnu inteligenciju i kreativnost. A kroz grupne i individualne vježbe, uobličene u igru razvijamo socijalno-emocionalnu inteligenciju.

 

 

Po čemu su kursevi Digitalne akademije posebni?


Po tome sto kombinuju učenje programskog jezika sa jačanjem kognitivne, socijalno emocionalne inteligencije i kreativnog razmišljanja.

Kao šlag na torti je unaprijedjivanje vještina prezentacije.

 

Šta Vas je motivisalo da pokrenete ovakav program?


Želim da maksimizujem potencijal svakog polaznika vezan za digitalne kompetencije.

Želim da prenesem svoje znanje i iskustvo.

Želim da dam svoj doprinos boljoj budućnosti Crne Gore.

Želim da proširim ovu priču i izvan Crne Gore.

Želim da živim svoje snove.

 

 

 

 

 

Šta su to digitalne kompetencije?


Sa jedne strane to su IT vještine, kao npr. programiranje.

Sa druge strane to je jačanje onoga ljudskog u nama, naših kompetencija i to upravo onih koje nas razlikuju od vještačke inteligencije.

 

Moramo poznavati svoje emocije, upravljati svojim reakcijama, ali isto tako prepoznavati emocije drugih, komunicirati na pravi način, riješavati konflikte, graditi mrežu kontakata, uticati.

Razvijati sposobnosti riješavanja problema, kreativnog razmišljanja, snalaženja u novim situacijama.

 

 

Da li dijete treba biti talenat za programiranje da bi pohadjalo kurseve?


Ne. Osnovni Programi su tako osmišljeni da ih svako dijete može savladati, a u toku časa djeca koja ranije savladaju zadatak dobijaju dodatne izazove.

 

 

 

Puno toga je upakovano u vaše kurseve, shvatila sam da imate neke zanimljive sertifikate?

 

Gajim veliku strast ka učenju, ali i prenosu znanja.

Ideja za ovaj kurs je rasla već godinama, neka znanja su došla prirodno kroz posao koji sam obavljala.

Radila sam više od 11 godina kao Direktor IT sektora Crnogorskog Telekoma, bila sam uključena u brojne internacionalne projekte u oblasti IT-a i digitalizacije.

Poslije toga sam skoro 2 godine radila na Direktorskim pozicijama u prodaji i marketingu u Lovćen Osiguranju, vodila digitalnu transformaciju.

 

Nekada sam bila predavač na Prirodno matematičkom fakultetu, a poslednjih 5 godina radim kao predavač na UDG-u.

 

Prvenstveno zbog svoje djece sam pohadjala i sertifikovala se za "Magical Methods", metodologiju za razvoj kognitivne inteligencije i kreativnog razmišljanja.

 

A svjesno sam u 2019. postala sertifikovani trener za Socijalno Emocionalnu Inteligenciju na Američkom institutu za Socijalno Emocionalnu inteligenciju.

Sve ovo sam spakovala i uobličila u kurseve koje nudim kroz DigitalBee 'Digitalnu Akademiju'.

 

Uz sve ovo ste i majka troje djece, kako sve stižete?

 

Nisam superžena.

Nekada stižem, a nekada sve škripi. Imam i prihvatam pomoć. Prepoznajem ili stvaram lijepe trenutke za svoju porodicu.

Djecu podižem da budu samostalna, tako ih osposobljavam za život, a i sebi olakšavam.

Ne komplikujem i kroz život idem osmjehom. 

 

M.P.

Više o kursevima Digitalne akademije možete pronaći OVDJE

 

Share

Datum poslednje izmene nedelja, 09 avgust 2020 02:08

Pogodaka: 2000

Dijana Raičković: Hajde da nešto promijenimo

"Trener sam HYL programa "Volite sebe - izliječite svoj život" po metodi Lujze Hej, poznatog američkog terapeuta i jedne od vodećih ličnosti na polju motivacije i samopomoći.  Takodje sam i kouč emocionalne i energetske transformacije.

Obuke sam zavrsila kod najimenentnijih imena na našim prostorima Siniše Ubovića i Ivane Kuzmanović. Da nije bilo mog ličnog iskustva i spoznaje koliko pozitivan pristup tj. traganje za rješenjem donosi boljitka, iskreno, ne znam da li bih se usudila da se ovim bavim.


Po primarnoj profesiji sam prof. crnogorskog jezika i radim u OŠ " Milorad - Musa Burzan".", objašnjava naša vedra i optimistična sugradjanka Dijana Raičković iz Podgorice, poslije održane radionice u Podgorici. Specifično za ovu radionicu je moj doživljaj da su svi učesnici izašli radosni i puni nade.

 


Koji je to trenutak, što je to ljude pokrene da se okrenu sebi i zainteresuje da unesu promjene u svoj život?


Vecina ljudi nosi ogromne kolicine bespotrebnog tereta i mentalnog i emocionalnog tokom svog zivota. Ogranicavaju sebe kroz tugu, zaljenje, neprijateljstvo i krivicu, tako da smo cesto u prilici da se zapitamo: Da li ja stvarno zivim zivot o kakvom sam mastao, da li zivim svoju svrhu, da li je ovaj zivot kakav ja zaista zelim da zivim?

Tacka preokreta je kada pocnete da se budite, kada vise ne mozete da izdrzite beskonacni ciklus patnje, shvatite da se ne mozete promijeniti a ostati isti, niti da stare probleme mozemo rjesavati na stari nacin, kada osjecamo da nismo motivisani, da smo izgubili volju, nadu...

Onda svjesno donosimo odluku da iskoracimo i da bez obzira sto se desava, kazemo: "Ja sada okrecem novi list, izlazim iz zone komfora, navika i inercije."

Da bismo ostali motivisani, da bismo isli naprijed, potrebno je da imamo siru sliku da zaista znamo da je to ka cemu smo krenuli pravi put, da prosirimo svoje vidike, horizonte, jer svi smo dosli na ovaj svijet da se razvijamo.

 

Sokrat je rekao: "Kvalitet zivota pojedinca odredjen je kvalitetom pitanja koje sebi taj pojedinac postavlja."

Razmislimo kakvi su bili nasi snovi, ambicije, sto je to sto bismo sada zeljeli za sebe sto bi nas zivot i zivot onih oko nas vodilo na bolji nivo. Ovo pitanje je dobro da makar jednom godisnje sebi postavimo i onda vidimo gdje bi nas nasa vizija vodila.

 


Vecina programa danas potencira pozitivno misljenje. Na koji nacin misli uticu na nas zivot?


Tamo gdje je paznja (fokus) tamo je i energija, a tamo gdje je misao, tu su i emocije.

Sto je to negativna emocija?

Emocija koja je toksicna po tijelo i koja ometa izbalansirano i harmonicno funkcionisanje tijela. Strah, nemir, zamjeranje, tuga, mrznja ili intenzivno negodovanje, ljubomora i zavist - sve to remeti protok energije kroz tijelo, utice na rad srca, imunoloski sistem, varenje, lucenje hormona itd. Dakle? Potrebno je da shvatimo da nase misli kreiraju nasa osjecanja, a nasa osjecanja oblikuju nase ponasanje.

Sta to tacno znaci? Nase ponasanje je direktno u vezi sa nasim osjecanjima. Kada smo zaljubljeni, ponasamo se u skladu sa nasim osjecanjima, kada nam je dijete bolesno, reagujemo i brinemo o njemu iz osjecanja ljubavi koje imamo, kada smo ljuti, pokazujemo to nedvosmisleno. Dakle, kada zastanemo i razmislimo, shvaticemo da je apsolutno sve sto radimo posljedica toga kako se osjecamo.

Ono sto stoji iza nasih osjecanja jesu nase misli. Ako ih promijenimo, mi samim tim mijenjamo i svoje ponasanje i svoje odluke, a time oblikujemo i svoju sudbinu.


Ono sto je mozda i najteze jeste upravo otkrivanje da imamo fiksirane stavove tj. ubjedjenja.

Ubjedjenja su, u stvari, bezbroj puta ponovljene misli o necemu ili nekoj pojavi ili mnogo puta ponovljene misli o nama samima, recimo da nijesmo dovoljno dobri, lijepi, pametni. Ubjedjenja su, znaci misli, a misli uticu na nase ponasanje, odnosno, kreiraju ga.

Poticu iz proslosti svake osobe, obicno iz ranog djetinjstva.

Ovo su neke od cestih nesvjesnih pretpostavki:

" Niko me ne postuje i ne cijeni.

Zivot me uvijek iznevjeri.

Nikad nemam dovoljno novca.

Ne zasluzujem ljubav i sl.

Dakle, samo analizom svojih misli i ubjedjenja, mozemo otkriti a zatim i neutralizovati ubjedjenja koja nam ne cine dobro i koja nas sputavaju u sopstvenim zivotima.

 

 

Ljudi dodju kod Vas privuceni formulom uspjeha. Ocekuju promjene, ali samo pozitivne. No, taj put nije samo pravolinijski, zar ne?

 


Osim zakona privlacenja, postoji i zakon polariteta, odnosno dualnosti. Mi jesmo u najvecoj mjeri odgovorni za svoj zivot, ali postoje situacije koje mi nijesmo iskreirali i nijesmo podsvjesno zeljeli, a one su se ipak desile.

Sreca i nesreca su neraskidive kao lijevo i desno. Desno ne postoji ako ne postoji lijevo. Medjutim, cesto nam je potreban kontrast da bismo shvatili sto zelimo u zivotu.

Kada smo na dnu, jedino kuda mozemo krenuti je navise - dici se, ustati i nastaviti. Znaci, vazno je u bivstvovanju svakog dana shvatiti koliko smo veliki i mali, puni ljubavi i nesposobni za pravu ljubav, koliko smo dobri, ali koliko i ne uspijevamo da budemo dobri jer smo samo ljudi, koliko smo srecni i koliko je nemoguce biti srecan u dualnom svijetu... zato se svaka teznja ka apsolutnoj sreci, dobroti i ljubavi izjalovi na ovaj ili onaj nacin, jer nijesu u pravu ni oni koji kazu da je casa poluprazna ni oni koji kazu da je polupuna, i jedno i drugo je istina.

 

Njegoš je to ovako rekao: "Casa meda ište casu zuci". Kroz odredjena znanja i tehnike mi u sebi pronalazimo snagu da sve prevazidjemo i gledamo u pravcu rjesenja. Na taj nacin dobija se potpuna promjena perspektive i ugao gledanja na stvari i dogadjaje koji nas cine nesrecnim ili ljutim.

Tu je zapravo i sama sustina rjesenja problema: u promjeni naseg stava prema problemu.

 

 


Svima nam prija podrska, zelimo da smo prihvaceni i voljeni, ali cesto nailazimo na ljutnju, osudu, kritiku, nerazumijevanje. Pretpostavljam da radom na sebi bolje razumijemo druge i uspostavljamo kvalitetnije medjuljudske odnose?

 


Nemoguce je da budemo uvijek u savrsenim odnosima sa svima u svojoj okolini. Ljudski odnosi su i sami po sebi vrlo promjenljivi. Svako kroz zivot ide sa svojim strahovima, pricama, sa svojim ranama.

Sav taj teret mentalni i emocionalni, dovodi do toga na koji nacin ce da komuniciraju, da li ce da povredjuju ili budu podrska.

Otac Tadej je rekao: "Pomiri se sa sobom, pa ces se pomiriti i sa cijelim svijetom."

Razni ranjeni i preplaseni ljudi hodaju ovim svijetom. Osoba koja nam je nanijela bol je neko ko nosi puno svog bola. Osobe koje su duboko nesrecne daju sebi za pravo da omalovazavaju druge, da vrijedjaju i tracare samo da bi se osjecale bolje. Kada shvatimo da je to bila potreba ranjene duse, lakse nam je da oprostimo. Cesto nam je lakse oprostiti drugima nego sebi. Taj osjecaj krivice jedan je od osjecaja sa najnizom frekvencijom i jako je bitno nauciti prastati, prije svega sebi, a onda drugima.

Dakle, razmislite kako biste mogli na drugaciji nacin da reagujete i malo vjezbajte neki novi nacin reagovanja, jer ako ovaj stari nije davao rezultate, pa hajde onda da nesto promijenimo.

 

Maja Pejović

Share

Datum poslednje izmene petak, 29 novembar 2019 02:49

Pogodaka: 1401

Pulsna dijagnostika: srčani ritam otkriva uzroke oboljenja

"Puls se očitava polaganjem tri prsta, kažiprsta, srednjeg i domalog prsta, na radijalnu arteriju ispod šake. Kod muškaraca se to radi na desnoj a kod žena na levoj ruci. U zavisnosti od toga koliki je pritisak tri prsta na arteriju i na koji prst se pažnja usmerava, dobija se pregršt različitih informacija.", objašnjava Ljubomir Koljo,  licencirani Učitelj Transcendentalne meditacije, konsultant Mahariši ajurvede, aromaterapeut, praktičar Rekonektivnog iscjeljivanja

 

Ljubomir Kojo će raditi ajurvedske konsultacije pulsne dijagnostike u Podgorici od 14. do 18. juna

 

 

Koje informacije o stanju organizma se dobijaju pulsnom dijagnostikom?

 


- Ajurveda je, kako kaže i Svetska zdravstvena organizacija, najstariji medicinski sistem koji postoji u svetu. Sama reč je kovanica nastala od dva pojma, ajus, što znači život i veda, što znači znanje. Ajurveda znači predstavlja znanje o životu, znanje o tome kako živeti život u skladu sa zakonima prirode.


Tokom vremena su se važni delovi tog celovitog znanja izgubili i sistem je postao fragmentisan, što je dovelo do smanjenja njegove efikasnosti.
Mahariši Maheš Jogi, indijski mudrac i najbolji fizičar u domenu razvoja svesti, uspeo je da, zajedno sa vodećim ajurvedskim lekarima svog vremena, obnovi to znanje. Tako je stvorena Mahariši ajurveda, najbolja, najnaprednija i najcelovitija škola ajurvede koja postoji danas u svetu.
U Mahariši ajurvedi se obavlja trostruka dijagnoza. Ona je sastavljena od observacije (Daršanam), razgovora ili odgovora na određena pitanja (Prašnam) i čitanja pulsa (Sparšanam).


Čitanje pulsa ili puls dijagnoza predstavlja najvažniji aspekt trostruke dijagnoze.


Puls dijagnoza ili kako se u Mahariši ajurvedi naziva Nadi Vigjan, omogućava dobijanje velikog broja informacija o stanju čovekovog, ne samo organizma, nego celokupnog bića, na različitim nivoima postojanja. Sagledava se stanje na emocionalnom, mentalnom, i fizičkom nivou, kao i kvalitet odnosa sa okolinom. Verovatno čudno zvuči ali može se sagledati prošlost, sadašnjost, pa čak i pretpostaviti tendencije u budućnosti.
Te informacije koje se čitaju iz pulsa daju nam jasnu sliku o neravnotežama koje postoje na dubinskim nivoima, odnosno na najdubljem nivou gde se svest transformiše u materiju.


Puls se očitava polaganjem tri prsta, kažiprsta, srednjeg i domalog prsta, na radijalnu arteriju ispod šake. Kod muškaraca se to radi na desnoj a kod žena na levoj ruci. U zavisnosti od toga koliki je pritisak tri prsta na arteriju i na koji prst se pažnja usmerava, dobija se pregršt različitih informacija.

 

 

Pomoću pulsne dijagnostike mogu se otkriti uzroci problema s varenjem, stomačnih tegoba i hormonskih oboljenja. Kod alergijskih reakcija ova tehnika nepogrešivo otkriva uzrok i organizam dovodi do ravnoteže tako da više ne reaguje na određene alergene. Za razliku od ranijih godina, kada se gledalo na šta je neko alergičan, danas se sve više posmatra na koga je neko preosetljiv. S velikim uspehom rade se programi za regulisanje gojaznosti ili preterane mršavosti, otkrivaju se uzroci nesanice i vrtoglavice i problemi srčanog ritma 

 


Površinski puls daje sliku o trenutnom stanju organizma (Vikriti) a dubinski o našoj Prakriti ili telesnom tipu koji smo dobili rođenjem. Izmađu te dve krajnje vrednosti nalazi se još nekoliko nivoa, sa kojih dolaze informacije o efikasnosti procesa varenja i metabolizma (Agni), stanju telesnih tkiva (Dhatu), prisustvu toksina u organizmu (Ama) i prohodnosti kanala (Shrote) kojima se kreću telesne tečnosti, energija i inteligencija tela.
Takođe, može se sagledati u kojim organima se neravnoteža već ispoljila ili u kojima se tokom vremena može ispoljiti.

 

 

Da li je ova vrsta pregleda korisna i u preventivne svrhe?


- Kako da ne! Ajurveda veoma uspešno leči razne bolesti ili ispoljena stanja neravnoteža ali je akcenat upravo na preventivi.

 

 

Radite li i sa djecom ove preglede?


- Svakako, u pogledu sagledavanja neravnoteža ne postoji razlika između odraslih i dece. Sve što se može ustanoviti kod odrasle osobe, moguće je i kod deteta a posebna vrednost ove dijagnostike je u tome što se na osnovu viđenja detetovog urođenog telesnog tipa mogu dobiti preporuke koje će ga na životnom putu sticanja navika usmeriti u pravcu zdravlja. To je nešto što bi svakom rodiitelju bilo neophodno u vaspitavanju i podizanju deteta.

 


Jesu li potrebne neke pripreme prije samog dolaska?


- Nisu nikakve. Jedino je poželjno da neposredno pre dolaska nije uzet obilan obrok.

 


Da li, osim dijagnostike, klijent dobija i neku terapiju ili smjernice za dalje?


- Svakako. Svrha dijagnostike je nalaženje rešenja za postojeće probleme ili neravnoteže. Sama za sebe dijagnostika nema skoro nikakvu vrednost. Šta može da nam znači viđenje problema ako nemamo načina da ga rešimo.
Mahariši ajurveda daje mogućnost viđenje korena ili uzroka postojećeg stanja i daje preporuke za njegovo uklanjanje. Preporuke sadrže savete vezane za ishranu, dnevnu rutinu, ponašanje ili drugačije rečeno savete za uticaje koje treba izbegavati i kojima je poželjno izložiti se.

Pored toga se dobijaju preporuke za korišćenje Mahariši ajurveda preparata. To su najbolji postojeći biljni preparati na svetu. Poseduju sve potrebne sertifikate i zadovoljavaju najstrože evropske i svetske norme u pogledu porekla i bezbednosti. Nemaju nikakve kontraindikacije i mogu se uzimati zajedno sa bilo kojom terapijom alopatske medicine. Donose promenu neagresivno, nežno a veoma efikasno.


Koliko konsutacija traje?


- Oko sat vremena.

 


Je li tacno da ovim pregledom na energetskom nivou mozete da primjetite mogucnost pojave oboljenja i prije nego sto zapravo dodje do toga?

 


- Jeste. To je ono što je veoma vredno u ovom najdubljem znanju o čoveku, ukloniti koren nervnoteže pre nego što se ona ispoljila na materijalnom nivou, u obliku akutne ili hronične bolesti. Što bismo mi rekli, bolje sprečiti nego lečiti.
Mada, to što se sagledava ajurvedskom dijagnozom se ne nalazi na enegetskom nivo, već na još dubljem nivou, nivou informacija.
Kako kaže najstarija nauka, Vedska nauka a potvrđuje i kvantna fizika, ceo pojavni ili manifestovani univerzum nastaje iz nemanifestovanog Jedinstvenog polja. Ono je po svojoj prirodi polje čistog postojanja ili čiste svesti, beskonačne energije, inteligencije Prirode i krativnosti. On je nemanifestovano ili neispoljeno ali u sebi sadrži beskonačni potencijal za stvaranje. Iz njega se sve izražava u slojevima i materijalni aspekt predstavlja najgrublji, površinski sloj. Kao što talasi na površini okeana predstavljaju krajnji izraz samog okeana.


U nekoj gruboj podeli se, od dna ka površini, u slojevima nalaze nivo informacija, zatim energije i na kraju materije.
Područije delovanja Mahariši ajurvede je nivo informacija, gde neispoljeno počinje da se ispoljava, u dodirnoj tački između svesti i materije.
Na tom nivou se nalazi koren svega, pa i problema koje želimo da rešimo.


Mahariši ajurveda je u stanju da sagleda šest stepenika ili etapa u razvoju neravnoteža. Najsavremenijim dijagnostičkim postupcima i aparaturama je moguće sagledati tek poslednja dva stepenika, kada se neravnoteža već ispoljila u obliku bolesti. Neravnoteža se na dubljim nivoima razvijala godinama ili decenijama i tek kada se ispoljila u svojoj završnoj fazi konstatujemo pojavu bolesti. U toj fazi je problem mnogo teže a neki put, nažalost, i nemoguće rešiti. Ipak, kad se ukloni koren neravnoteže, simptomi bolesti počinju spontano da se povlače. Ako biljci isečemo koren ona će neminovno uvenuti.
Tu je opet na delu onaj preventivni aspekt, za koji smo rekli da je, generalno gledajući, vredniji i značajniji. Kada uklonimo korenski uzrok a to se na tim najdubljim nivoima dosta lako postiže, ne postoji mogućnost da se nervnoteža razvije u bolest.

 


Da li je korisno da ovaj pregled urade i osobe koje imaju probleme koje nisu iskljucivo fizicke, na primjer one koje su depresivne, letargične, koje pate od napetosti i sl.?

 


- I te kako! Ovi problemi su emocionalne prirode tj. nalaze se na nivou osećanja a to je nivo na velikoj dubini i odatle kreće većina ispoljenih problema. Medicina kaže, u zavisnosti od izvora, da su od 70 do čak 90% hroničnih bolesti psihosomatskog porekla. Ajurveda poseduje sredstva za veoma efikasno rešavanje tih stanja.

 

Ljubomir Kojo će raditi ajurvedske konsultacije pulsne dijagnostike u Podgorici od 14. do 18. juna

 

Informacije kod organizatorke Maje Pejovic na  

00382 67 535 705 , ili

VIBER 00382 67 385 157

 

 

Share

 

Datum poslednje izmene ponedeljak, 27 maj 2019 17:19

Pogodaka: 3196

Jelena Vuletić: Probudi liderku u sebi

"„Ja, liderka" predstavlja prvi koučing program u Crnoj Gori koji je posvećen razvoju liderstva kod žena." , objašnjava Jelena Vuletić, Izvršna direktorka za rizike Hipotekarne banke i osnivač kompanije "Balance to Business" i programa "Ja, Liderka", koji počinje 12. oktobra u Podgorici, a održava se u hotelu "Hilton" .

 

 

 

Koja je tema tj. šta se uči ili obrađuje na grupom koučing programu „Ja, liderka"?


„Ja, liderka" predstavlja prvi koučing program u Crnoj Gori koji je posvećen razvoju liderstva kod žena. Tokom ovog programa, učesnice će imati priliku da dobiju odgovor na pitanje da li se liderstvo razvija ili se tako rađamo, da upoznaju svoje liderske potencijale i istražuju ih.

 

 

Kome je program namijenjen?


Program je idealan za dame na menadžerskim, liderskim pozicijama, vlasnicama biznisa, takođe za dame koje planiraju da pokrenu vlastiti posao, tim liderke, direktorke i sve zainteresovane za oblast koučinga i lični razvoj.


Odmah nakon najave na društvenim mrežama, stigla su nam i pitanja od strane studentkinja da li i one mogu da uzmu učešća u ovom programu. Zaista me mnogo raduje što postoji interesovanje i među pripadnicama mlađe generacije koje pored formalnog obrazovanja žele da investiraju u svoj lični razvoj.

 

 

Koliko traje program?


Grupni koučing program „Ja, liderka" predstavlja mješavinu praktičnih koučing vježbi, individualnog, grupnog rada, kratkog predavanja i diskusija. Program je jednodnevan i sastoji se iz četiri grupne koučing sesije sa mogućnošću prijavljivanja na napredni program.

 

 

Koje odgovore će dobiti polaznice po završetku programa?


Po završetku polaznice će dobiti odgovore na pitanja:


- Koji su moji liderski potencijali,
- Kako me vidi okolina kao liderku,
- Kako mogu da utičem na svoje liderstvo i da ga izgrađujem,
- Koje su moje razvojne zone u liderskoj poziciji.

 

 

Možete li nam pojasniti da li je potrebno neko predznanje?


Ono što je najkorisnije da znate jeste da se radi o razvojnom programu koji se dešava u formi grupnog koučinga. Grupni koučing je sjajna forma za individualni razvoj i rad jer osim što imate podršku dva kouča, imate i podršku ostatka grupe. Iako svaka učesnica radi na svojim temama i izazovima, međusobna iskustva, slična ili različita su nam od velike koristi za naše uvide i našu ličnu promjenu. Radimo u optimalnim grupama (do 15 učesnica) da bi svaka dama imala dovoljno vremena za sebe.

 

 

Da li sebe smatrate liderkom?


„Ako nešto možete da sanjate, to možete i da ostvarite" što znači da vizija predstavlja najveći kapital za liderku.


Dobra liderka je svjesna činjenice da uspjeh dolazi iznutra, da je problemi motivišu i da u njima vidi šansu za rast, da prenosi svoja znanja na druge, da preuzima odgovornost i za neuspjeh, da stvara osjećaj sigurnosti i pripadnosti, da utiče na druge svojim ličnim primjerom i što je najvažnije da bude uporna i istrajna.


Moram da istaknem da svojim najvećim ličnim uspjehom doživljavam moje dvije ćerke. Milenu (25 godina) koja se nakon završenog fakulteta u inostranstvu vratila u Crnu Goru po svom izboru i zaposlila u renomiranoj stranoj kompaniji, a druga Jovana (21 godina) je četvrta godina fakulteta u Beču i uporedo radi u Ujedinjenim nacijama kao saradnik.
Zaista sam ponosna na njih dvije.

 

 

Program je namijenjen ženskom polu. Zbog čega je to tako?


Riječ liderka je možda novijeg datuma, ali mišljenja sam da su na našim prostorima žene oduvijek posjedovale sve karakteristike koje možemo staviti pod taj pojam. One su bile stub i oslonac u najtežim vremenima, njihova snaga bila je pokretačka.
Cilj nam je da osnažimo ono što nam je u genima, da pokažemo da je žensko liderstvo prisutno, a treba da bude i vidljivo.

 

 

Možete li nam reći nešto o sebi?


Imam skoro 30 godina iskustva u bankarskom sektoru, a poslednjih 12 godina sam Izvršna direktorka za rizike u Hipotekarnoj banci. Već četiri godina se bavim profesionalnom edukacijom i aktivno promovišem vrijednosti liderstva i timskog rada, dijeleći iskustva i znanja koja sam stekla.
Eriksonov sam timski i PCM kouč. Moje profesionalno i lično iskustvo navelo me je da osnujem firmu koju sam nazvala Balance to Business.


Veliko mi je zadovoljstvo što program „Ja, liderka" radim sa Milenom Nikolić, psihologom sa specijalizacijom u oblasti učenja i karijere, koja dolazi iz firme Koučing tim. Poslednjih 15 godina Milena se bavi koučingom, savjetovanjem za karijeru i konsaltingom u oblasti ljudskih resursa. Sertifikovana je u oblasti psihologije koučinga, stručna u oblasti ličnog razvoja kao i za primjenu brojnih alata procjene. Pionirka je u razvoju koučing kulture na našim prostorima.

 

Više o programu "Ja, Liderka" možete pronaći OVDJE 

Share

Datum poslednje izmene petak, 28 februar 2020 13:19

Pogodaka: 2124

Edina Omeragić: Ovdje sam da pomognem drugima

Ko sam ja

 

Moje ime je Edina Omeragic, 37 mi je godina i zivim duzi niz godina u inostranstvu, a u Puli (Hrvatska) sam rodjena. Moji roditelji su me u inostranstvo odveli sa mojih deset godina, gdje su se poceli nizati moji strahovi od nove sredine, od nepoznatog jezika, novih lica i mnogo cega ostalog. Moje samopouzdanje je pocelo tonuti sve dublje i dublje. U tinejdzerskim godinama zivot mi se mjenjao i talozili su se strahovi oduzetog djetinjstva. Sa punoljetnosti sam mislila da cu sa udajom rijesiti neke stvari, ali nisam vec se sve jos vise iskomplikovalo. Mlada sam se udala i postala majka jednoj predivnoj curici koja sad ima 17 godina, tad sam sebi rekla da je ona upravo ono najljepse sto mi se desilo u mom zivotu koji je se raspadao iz dana u dan.

Nakon kratkog vremena postala sam samohrana majka koja se borila za sebe i svoje dijete da bi uspijela u zivotu. Kako su godine prolazile sve dalja sam bila od same sebe, gubila sam se, nisam se vise prepoznavala. Od problema do bolesti koju je doktor proglasio neizljecivom. Depresija je vladala nadamnom do te mjere da sam tablete za spavanje koristila, vrtoglavice imala, visoke temerature, gusenje, lupanje srca. U to vrijeme sam radila u djecijem obdanistu, tad su me te divne male duse na koji sat izvlacile iz tog stanja. Prva pomoc bi dolazila po mene jer me je toliko gusilo da sam mislila da cu umrijeti, na kraju izadjes iz bolnice sa dijagnozom da je sve u redu od krvne slike na dalje. Otvorila sam oci onog dana kad sam otisla kod doktora zbog glavobolje i koji mi je u lice rekao da je sve uredu i da bi bilo najkorisnije posjetiti psihjatra. Uz to sve imala sam oboljenje stitne zljezde koja je isto svoje odradjivala, a bila sam prikovana za hemijske terapije godinama. Kad je dosao taj dan moje teske zdravstvene spoznaje od tog dana je sve pocelo da se slaze u zivotu mom. Pocela sam gledati motivacijska videa iz dana u dan, pocela sam se zahvaljivati na onome sto imam, pocela sam sama sebe afirmacijama motivirati do te granice da sam izlijecila svoju stitnu zljezdu. Meditirala sam iz dana u dan i sad mi je to prioritet, pocela se skolovati prema tom smjeru.

 

 

Cime se bavim

 

Diplomirala sam za mentalnog trenera na privatnoj akademiji u Austriji, pored toga sam ucila razne tehnike za iscijeljivanje, a i posjecivala sam razne seminare koji su me osvijestili i naucili kako dovesti sebe samu u zivotni balans, uz to sam procitala mnogobrojne motivacijske knjige i biografije osoba koje su bile na dnu i uz vjeru, zahvalu i volju podigli svoju svijest i sad zive u zadovoljstvu. Covijek bi trebao cijeli zivot raditi na sebi jer je sve vise spoznaja, a i izazova sa kojima se lakse mozemo nositi.

Nekoliko rijeci o mom skolovanju: Diplomirani mentalni trener, radim sa klijentima na tome kako krenuti sa radom na sebi, pospjesivanje samopouzdanja i samopostovanja uz razne mentalne vjezbe.
Radi se na sadasnjem trenutku i buducnosti. Praktikujem i Access Bars, zavrsila sam za prakticara i voditelja. Ta tehnika se sastoji od rada sa 32 tacke na glavi koje putem akupresure odpustaju elektromagnetni naboj sakupljen tokom zivota a vezan uz npr. kontrolu, kreativnost, novac, kreiranje odnosa, iscijeljivanje, mir, radost, tugu, svijesnost i mnogo ostalog.
Pokretanjem Barsa oslobadja se zarobljena energija i time otvara prostor za kreiranje novih i boljih stvari, otvaraju nam se nove mogucnosti.
U Njemackoj sam naucila Havajansku tehniku Ho´oponopono, ta tehnika sluzi kao lijek na ranu, a to je da otvorimo srce i da naucimo oprastati prvo sebi pa onda drugima, da uvidimo ustvari da sve sto se desava, desava se za nase vise dobro i da trebamo biti na tome zahvalni. Ho´oponopono se sastoji od puno vodjenih meditacija, dopire do srzi vase podsvjesti i isplivava problem koji vas muci.

Nakon sto sam diplomirala naisla sam na jos jednog ucitelja koji se strucno bavi alternativnom medicinom, ruskim tehnikama, a koji je preko trideset godina radio u operacionoj sali kao kirurg urologije. Njegove rijeci necu nikad zaboraviti a glasile su ovako: "Zasto stavljati ljude pod skalpel kad se i bez skalpela rijesavaju bolesti kako na duhovan tako i na energetski nacin!"

Ruske tehnike sadrze obimni program za iscijeljenje i jako su aktivni i jaki. Kako sam naucila ruske tehnike, uz njih sam naucila da svakog covjeka gledam zdravog i da ustvari univerzum kroz mene sve slaze onako kako treba da bude
.
Za sebe znam da sam na ovoj planeti da pomazem ljudima, da im dajem elan za zivot koji sam ja sebi nekad sama dala jer da nisam dosla tada k sebi vjerovatno ne bi bila medju vama sada i jako sam zahvalna na tome, na predivnom putu koji i danas dan putujem, ucim i gledam zivot iz vise uglova. Ta spoznaja je neprocijenjiva.

Kako i sami znamo da kroz razne stresne situacije dovodimo sebe u iskusenja gdje se radjaju strahovi, nevjerica, manjak smopouzdanja, nesigurnost i mnogo ostalih stvari koje nas pritiscu iz dana u dan, da bi se toga rijesili i isli sa zadovoljstvom u nove pobjede ja sam tu da vam pomognem.
Bavim se alternativnom medicinom ruskih tehnika koje prodiru u srz covijeka. Sa tim tehnikama dopire se do podsvjesti gdje se sve talozi.
Frekvencije, koje su vrsta meditacije, sa posebnim zvukovima (slusaju se samo preko slusalica) predlazu se klijentu jer je osnova rada ruskih tehnika kao prvo osloboditi klijenta od strahova, ocistiti cakre i tad se prelazi na zadatak iscijeljenja kako bolesti, a tako i mentalnog problema od kojeg klijent se ne osjeca dobro.


Kod tih frekvencija nije samo znacajno iscijeliti osobu, vec i da se osoba ugodno osjeca poslije terapije. Frekvencije vas podizu na visi nivo svijesti i daju vam jacinu iznutra.
Kako su dobre za razne bolesti tako ih ima i za mrsavljenje, detoksikaciju tijela, pomladjivanje koze, rast kose i jacanje noktiju, jacanje nervnog sustava pogotovo kod ucenika ili studenata i slicno. Uz to dolaze matrix kodovi koje je izumio Grigori Grabovoji i koji se kanaliziraju preko univerzuma za licne probleme klijenta, to se izradjuje kao jedna vrsta amajlije koju klijent izradjenu nosi uz sebe dok mu se ne rijese neke stvari za koje je amajlija napravljena.
Matriks kodovi se primjenjuju za sve u zivotu sto vam stvara otpor.

Rekonekcija je jos jedna metoda kojom se bavim, to je forma iscijeljenja od 5-to dimenzionalne frekvencije za zdravlje vaseg tjela i duha. Na seansi rekonekcije dozivljava se specijalni proces izmedju klijenta, prakticara i univerzuma koja otvara vrata prema iscijeljenju i zivotnom putovanju koje vi ni sami niste zamislili. Rekonekcija prodire kroz vase energetske tunele u tijelu. To nam daje mogucnost i stavlja nas u poziciju da budemo vjecno povezani sa svjetloscu univerzuma. Poslije te terapije klijent se osjeca olaksano, povezan kako sa unutrasnjim tako i sa vanjskim svijetom.


U ruskim tehnikama radi se i sa bojama kao sto je zlatna, srebrna i ljubicasta. Te boje koje prakticar koristi, koristi ih mentalno za iscijeljenje, zastitu, nadopunu izgubljene energije. Moja duznost je, koji god klijent da dodje sa bilo kojim problemom, ja ga gledam odmah sa rijesenjem, ne ulazim puno u problem jer nisam tu da jos vise razradjujemo nastali problem vec da olaksam i da dodjemo skupa do rijesenja i iscijeljenja.

 

 

Share

Datum poslednje izmene nedelja, 18 mart 2018 22:46

Pogodaka: 2189

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 34 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN