MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

Individualni PEAT i Aspektika radovi u Podgorici od 13. do 21. decembra: Koliko stres i negativne emocije štete zdravlju   "Imam glavobolje od stresa", "Sve me boli od nervoze"... Koliko puta se desilo da izgovorite rečenice poput ovih? Živimo u veoma stresnom vremenu koje zahtijeva vještine Kvantna spektralna dijagnostika u Podgorici od 8. do 12. decembra: Šta je kvantna/spektralna analiza?   Svaka ćelija ima svoj spektar sa određenim karakteristikama. Pre svake hemijske promene u ćeliji nastupa fizička promena. To izaziva treperenje ćelijske membrane, a to opet emituje spektar koji može da Trening vida u Podgorici 26. i 27. novembra : Jasan vid bez naočara  Gorica Mijovic i Marijan Brvar su instruktori treninga vida odnosno metode oporavka vida vežbama za oči. Unazad 9 godina bave se edukacijom o tome kako da osobe koje Bio-eterična dijagnostika i terapija od 5. do 10. novembra u Podgorici: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u radu, Čudesna moć bio-eterične metode i terapije: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u Šta je Bowen tehnika i kod kojih stanja može pomoći : "Ono što je posebno potrebno istaći jeste činjenica da Bowen tehnika nema kontraindikacije zato što je u pitanju samoiscjeljenje tj. samo tijelo jeste ljekar koji potpomognut znanjem i radom Bowen Festival - Zdravlje i njega zene 22. i 23. juna u TC Delta City:   Festival pod nazivom "Zdravlje i njega zene", odrzace se u Podgorici, 22. i 23. juna 2022. godine u trznom centru Delta City, od 16h do 22h.   Festival organizuje Udruzenje za holisticku Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!: Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!   Ako trudnicu pitate da li preferira pol svog nerođenog djeteta, većina će vam reći da im je jedina želja da rode Kurs depilacije, maderoterapije i manikir - pedikir u Podgorici: Obuke u Podgorici za:   - maderoterapiju, klasičnu i brazilsku  - depilacije (sve zone) - 180e - manikir i pedikir (ruski, estetski sa trajnim lakom, nadogradnja, tipse, izlivanje, medicinski)   067 535 705 ili na Viber Tretmani i edukacije Strechink - kozmetičke kamuflaže u Podgorici: Kozmetička kamuflaža je Brazilska metoda kojom kamufliramo trajno sve nedostatke kože.Stretchink metoda - pigment se ubrizgava u kožu mašinicom i ne bledi vremenom. Boja se posebno meša za svakog klijenta

O homeopatiji

Homeopatija je sistem liječenja razvijen 1796. godine od strane njemačkog doktora Samuela  Hanemana. Ona se zasniva na zakonu sličnosti "Slično se sličnim liječi"- principu prvi put prepoznatom od strane Hipokrata, oca savremene medicine, još u petom vijeku nove ere.

 

I u našem narodu postoji prepoznavanje ovog principa u izreci "Klin se klinom izbija". Da bi objasnili ovaj princip, možemo  se poslužiti primjerom homeopatskog lijeka, Alium Cepa, koji se pravi od crnog luka. Prilikom sjeckanja crnog luka osoba će obično razviti sekreciju iz nosa i očiju, crvenilo i nadraživanje sluzokože. Ovi simptomi su isti kao i simptomi kod kijavice i polenske alergije, te se zato homeopatski lijek spravljen od crnog luka koristi uspješno kod prehlada i alergijskih kijavica. Pošto luk može izazvati ove simptome kod zdrave osobe, isto tako ih može i liječiti kod bolesne osobe.

Vjerovatno najznačajniji princip homeopatije jeste da se liječi osoba, a ne bolest. Tako će dvije osobe sa istom dijagnozom dobiti različiti homeopatski tretman prilagođen osobi, odnosno njenom mentalnom, emotivnom i fizičkom aspektu.

Homeopatija tretira sve tegobe - i mentalne i fizičke, bez obzira gdje su prisutne u organizmu jednim homeopatskim lijekom. Svi simptomi koje osoba prezentira homeopati ne uzimaju  se  kao odvojene tegobe koje nemaju veze jedna sa drugom, već se posmatraju kao različite manifestacije jednog suštinski istog centralnog poremećaja vitalne sile. Zato se za sve ove tegobe   koje pacijent opiše  ( nervoza, depresija, lupanje srca, reuma, zatvor, povišeni pritisak ) prepisuje samo jedan adekvatno odabran homeopatski lijek.

Homeopatski postupak liječenja koncentriše se na traženje uzroka oboljenja. U homeopatiji simptomi se posmatraju kao dragocjeni putokazi u razumijevanju bolesti, način na koji naše tijelo komunicira sa nama -" javlja nam da negdje škripi". Adekvatno izabran homeopatski lijek usloviće poboljšanje i izliječenje na svim nivoima, pa  se tako osoba mora osjećati bolje i psihički i fizički istovremeno. Isti lijek pomoći će joj, na primjer, i za depresiju i za aritmiju.

 

Homeopatija prepoznaje postojanje "vitalne sile",  inteligencije u nama, našeg unutrašnjeg ljekara i koristi lijekove da stimuliše tu mudrost organizma da dovede do samoizliječenja.

Homeopatijom se tretira širok spektar akutnih i hroničnih oboljenja, ali se može koristiti i u prevenciji i smanjenju genetske podložnosti bolestima.

Naime, i zdrava osoba može koristiti svoj adekvatno odabran, njoj prilagođen, homeopatski konstitucionalni lijek  radi jačanja i sprečavanja pojave bolesti u budućnosti. To jednostavno znači da osoba ne mora da čeka na pojavu simptoma i oboljenja da bi počela da obraća pažnju na svoje zdravlje. Nakon iscrpne anamneze koja obično traje od 1-2 sata homeopat prepisuje konstitucionalni lijek koji organizam prepoznaje kao pravu "šifru" i koji na najprirodniji i najsuptilniji način dovodi organizam u stanje harmonije na svim nivoima.

Homeopatski lijekovi su spravljeni od prirodnih supstanci, uglavnom biljnog, mineralnog i životinjskog porijekla. Oni su netoksični i  ne uzrokuju nus pojave. Da bi se to postiglo lijekovi se u postupku spravljanja razblažavaju do tačke kada se originalna supstanca nalazi prisutna ili samo u tragovima, ili samo u svom energetskom, vibracionom stanju. Tim postupkom je izbjegnuta toksičnost a pojačana ljekovitost materije jer ona djeluje na svom energetsko-dinamičkom principu a ne na materijalnom nivou.

-Ko može koristiti homeopatiju i šta ona zapravo liječi- jedno je od osnovnih pitanja.

Posto je princip homeopatije da liječi osobu a ne bolest, svako može koristiti homeopatski način liječenja. Ona se, bez bojazni, može koristiti i u trudnoći kada je upotreba mnogih drugih preparata ograničena ili zabranjena. Njena primjena u pedijatriji je veoma poznata i djeca uglavnom brže i bolje reaguju na homeopatski tretman jer je kod njih Vitalna Sila još uvijek jaka.

Kada dodjete kod ljekara homeopate na konsultaciju, da bi doneo odluku o tretmanu koji vama odgovara, biće mu potrebne detaljne informacije o vama: tegobe zbog kojih dolazite, san, nivo energije, apetit i nivo zeđi, omiljena hrana i godišnje doba, raspoloženje, brige, narav i karakter, strahovi, djetinjstvo, porodična istorija, emotivni život i mnogo drugih podataka koji na izgled nemaju ništa zajedničko sa tegobama zbog kojih ste došli. Ali svi ovi, na izgled nepovezani podaci, sačinjavaju cjelovitu sliku o pacijentu i pomažu u odabiru adekvatnog homeopatskog tretmana. Stoga se homeopatija naziva holističkom terapijom (  od engleske riječi "whole" - cjelina, cijelo ).

Homeopatija je trenutno drugi najzastupljeniji sistem medicine u svijetu, u širokoj je upotrebi u Indiji gdje je koriste milioni ljudi, kako u homeopatskim bolnicama tako i kao sastavni dio  kućne apoteke, u Sjevernoj i Južnoj Americi gdje se homeopatski ljekovi kupuju i u supermarketima, a po nekim statistikama u Evropi svaki četvrti ljekar  prepisuje homeopatske preparate u svojoj praksi.

Vjerovatno njeni najpoznatiji sljedbenici jesu Engleska kraljica i njena porodica koji za svog ličnog ljekara imaju i doktora homeopata.

U Crnoj Gori je  u procesu  izrada nacrta zakona o alternativnoj medicini koji će obuhvatiti i regulisanje homeopatije kao profesije.

Ovim će se sigurno otvoriti vrata bržem razvoju homeopatije, čime će se gradjanima Crne Gore omogućiti veći izbor modaliteta liječenja kao što je to slučaj u ostalim zemljama Evrope.

Primjer iz homeopatske prakse

Gordana je žena u ranim četrdesetim godinama, udata, majka dvoje djece. Dolazi na konsultaciju zbog akutnih aritmija - preskakanja srca. Primjetila je da se pojačano znoji, ne spava najbolje, ima napade panike, lako brizne u plač za svaku sitnicu, čak i na poslu što dodatno komplikuje stvari.

Nakon iscrpne anamneze saznaje se da je Gordanin brak u krizi, da je veoma razočarana u svog muža koji joj ne pomaže dovoljno oko djece i u kući i koji je uvijek vani sa svojim društvom "po kafićima", a nisu mu strane ni posjete kladionicama gdje zna da ostavi "pola plate". Sve to, kao i pritisak na poslu i obaveze oko djece dovele su do toga da se osjeća iscrpljenom, bezvoljnom i razočaranom.

Na osnovu svih prikupljenih informacija kako na emotivnom tako i fizičkom nivou, prepisan je adekvatan homeopatski lijek i zakazana je kontrola za šest nedjelja.

Po dolasku na kontrolu, već  na prvi pogled, vidjelo se da lijek "radi". Gordana ima osmjeh na licu, oči su joj sjajnije. Kaže da su preskakanja srca prestala, mirnije i dublje spava, smanjeno je preznojavanje, raspoloženje je poboljšano. I ono sto je njoj najvažnije - nije toliko fokusirana na "greške" svog supruga, manje se  nervira zbog njega, a više je skoncentrisana na sebe i svoj život. Za uzvrat, njen suprug primjećuje njeno bolje raspoloženje, pa više vremena provodi sa njom i djecom u kući poslednjih dana jer, kako kaže:" žena mu se ne breca više za svaku sitnicu, pa je prijatnija atmosfera u kući, kao što je nekad znalo da bude".

Generalno, kod Gordane se poboljšanje vidi i na fizičkom i na emotivnom planu, što se i očekuje kod adekvatno izabrane terapije.

Dr. Snežana Tomić

www.homeopatija.rs

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 30 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN