MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

     

 

Obuka za licencirane wellness terapeute u Podgorici:   Vikend obuka za licencirane wellness terapeute u Podgorici 24. i 25. maja U partnerstvu wellness učilišta Vimal iz Zagreba i Medical spa asocijacije Crne Gore organizuje se obuka za wellness terapeute. Obuka Da li ste istinski slobodna osoba?: Neko je rekao da je istinski slobodna osoba ona koja može da odbije poziv na večeru a da ne navede nikakav razlog za to. Ipak, u našoj kulturi je to skoro Alergija na histamin: Alergija na histamin Histamin je već dugo poznat kao pokretač (medijator) akutnih alergijskih reakcija kod ljudi. Dokazano je i njegovo izlučivanje iz mastocita i bazofila nakon spajanja alergena i antitela (specifični Terapija smijehom: Kao djeca, smijemo se prirodno, ali s godinama postepeno gubimo tu sposobnost. Što se duže krećemo po brzoj traci života, sve se više udaljavamo od prirodne sposobnosti da se smijemo Besplatno predavanje Muzika sfera u Podgorici 24. aprila u hotelu City:   Koje frekvencije su ljekovite za čovjeka? Zašto je značajna i blagotvorna muzika kreirana na 432 HZ? Odgovore na ova pitanja možete čuti od autora radionice "Muzika sfera", Tatjane Karajanov i Branislava Micića Salata od pirinča i tunjevine: Potrebno - za jednu osobu: šolja pirinča crvena kisjela paprika Posna pita sa krompirom:   Potrebno:   800 gr kora za pitu2 dl ulja Radionica Muzika sfera u Podgorici 26. aprila: O radionici „Muzika sfera" Budući da se nalazimo u vremenu buđenja svesti, konačno shvatamo važnost mudrosti koja živi u starim znanjima. Svesni ove situacije, pokrenuli smo radionicu pod nazivom „Muzika sfera" Homeopatske konsultacije u Podgorici 25. i 26. aprila: Homeopatske konsultacije/pregledi sa homeopatom Tatjanom Karajanov u Podgorici 25. i 26. aprila. Konsultacija traje sat vremena, obuhvata pregled i homeopatske preparate. Cijena 60 eur. Uvodno besplatno predavanje 24. aprila u 19h u Ljubavna priča koja traje već 70 godina: Zamislite da ste u braku 70 godina. Ovaj par iz Toleda, Ohajo, Džon i Loret Majers, će ove godine, tačnije 12. aprila proslaviti 70 godina braka. Upoznali su se kada je

Lijek u zrnu - pšenične klice

Pšenica se najćešće koristi u obliku brašna, ali su pšenične klice čudesan izvor energije. Iskoristite ovo prirodno sredstvo za jačanje organizma. Organski fosfati koji se nalaze u pšeničnim klicama pogoduju svima koji osjećaju mišićnu slabost, kao i osobama koje imaju tegobe sa varenjem. Pored toga, pšenica je bogata magnezijumom koji služi kao podrška imunitetu. Osim magnezijuma, pšenica sadrži kalcijum, fosfor i vitamin B1 koji obnavljaju nervni sistem. Pšenica sadrži i vitamin E, kalijum karbonat, gvožđe i cink. U 100 grama pšeničnih klica je sadržano 342 mg magnezijuma, 71 mg kalcijuma i 1050 mg fosfora.

Priprema pšeničnih klica je veoma jednostavna. Potrebno je koristiti biološki zdravu pšenicu koja se može naći u prodavnicama zdrave hrane.

Količina za jednu osobu:

Jednu šoljicu probrane pšenice dobro oprati,  presuti u staklenu posudu od dva litra i  doliti hladnu vodu (do polovine). Posuda se prekrije gazom i ostavi na mračnom  mjestu, na sobnoj temperaturi. Posle 24 sata pšenicu dobro oprati i procjediti.  Staklena posuda se položi horinzotalno kako bi sloj psenice bio sto tanji. Pranje pšenice ponavlja se nekoliko puta dnevno.
U ljetnjem periodu je dovoljno 24 sata da pšenica počne da klija (pojaviće se mali bijeli vrhovi). Pšenica je biološki najvrijednija u ovoj fazi. Tada je procenat minerala i vitamina  povećan kao  i njena ljekovita svojstva. Zato je najbolje pšenične klice konzumirati u roku od 72 sata. Vrlo su ukusne i svježe i sušene: mogu se pomiješati sa mlijekom, jogurtom, dodavati u čorbe, omlete, salate sa svježim povrćem...

Možete početi sa postepenim unošenjem klica, jednu kašiku dnevno, a zatim povećavati količinu.

 

Ljekoviti doručak "Kolat"

Čuveni dijetetičar, profesor Verner Kolat, prvo mjesto u ishrani dao je pšenici. Po njegovom mišljenju, najbolje je ujutro pojesti obrok od integralne pšenice dopunjen voćem.

 

Količina  za jednu osobu:

Uzeti 30-40 grama brašna  od cijelog zrna pšenice. Potopiti u 3-5 kašika vode i ostaviti nekoliko sati da fermentira. U drugoj šolji namočiti isjeckano suvo voće po želji (suve kajsije, smokve, šljive, grožđe)
Sve ostaviti da prenoći. Ujutro spojiti sadržaj obije šoljice i dodati 2-3 kašike svježeg limunovog soka.
U zavisnosti od sezone ovoj kaši se dodaje različito svježe voće (jabuka, breskva, kajsija...)

 

 
Share

Kolumna


     

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Ko je online

We have 108 guests and no members online

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama