MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

              

 

Retreat za žene na moru od 8. do 14. juna 2018.: Retreat za žene na moru8-14 juni 2018, Ljuta kod Kotora   Kombinacija iz snova – letovanje u prelepom ambijentu kamene vile na samoj obali mora u mirnom mestu Ljuta u srcu Boke Radionica - Promijenite život hipnozom i autohipnozom - u Podgorici 29. aprila: RADIONICA "PROMENITE ŽIVOT HIPNOZOM I AUTOHIPNOZOM" u Podgorici u nedelju 29. aprila    Promenite svoj um savremenom hipnozom i samohipnozom!     Upoznajte se sa tehnikama hipnoze i autohipnoze, zagospodarite svojim umom, preuzmite kormilo vašeg Besplatno predavanje o Transcendentalnoj meditaciji u Podgorici 31.marta: Besplatno uvodno predavanje o Transcendentalnoj meditaciji u Podgorici u subotu, 31. marta. U sali hotela "New star", u ul. Kralja Nikole 106 Predavanje je od 16h do 17.30h Predavac je Ljubomir Kojo iz Postanite sertifikovani Reiki praktičar 27. i 28. aprila u Ljubljani:     OBUKA za Medical REIKI metodu 27. i 8. aprila u LJUBLJANI Predavač - edukator: Dr Mirjana Mićović,(Beograd),  pedijatar, akupunkturolog, fitoterapeut, master i učitelj Reiki-ja -Gendai Reiki Ho. Postanite sertifikovani REIKI praktičar, naučite da Pulsna dijagnostika: srčani ritam otkriva uzroke oboljenja: "Puls se očitava polaganjem tri prsta, kažiprsta, srednjeg i domalog prsta, na radijalnu arteriju ispod šake. Kod muškaraca se to radi na desnoj a kod žena na levoj ruci. U Edina Omeragić: Ovdje sam da pomognem drugima: Ko sam ja   Moje ime je Edina Omeragic, 37 mi je godina i zivim duzi niz godina u inostranstvu, a u Puli (Hrvatska) sam rodjena. Moji roditelji su me u inostranstvo Postanite sertifikovani REIKI praktičar 28. aprila u Temišvaru:     OBUKA za Medical REIKI metodu 28. aprila u Temišvatu Predavač - edukator: Dr Mirjana Mićović,(Beograd),  pedijatar, akupunkturolog, fitoterapeut, master i učitelj Reiki-ja -Gendai Reiki Ho. Postanite sertifikovani REIKI praktičar, naučite da radite Reiki Kurs Transcendentalne meditacije u Podgorici od 31. marta do 5. aprila: Kurs Transcendentalne meditacije u Podgorici od 31. marta do 5. aprila   "Dobrobiti koje donosi primena ove tehnike počinju da se pojavljuju momentalno, od prve meditacije. Nije potrebno da čekamo da prođu Info veče o hipnoterapiji 3. februara u Podgorici: Info veče o hipnoterapiji pod nazivom : "Moc podsvijesti" u Podgorici 3. februara od 20h u sali restorana "Ahh riba"     Da li tragate za resenjem za svoje probleme? Imate li neku temu 10 savjeta za zdravlje slavnog japanskog ljekara: Preminuo je 18. srpnja 2017., u 105. godini, a u nasljeđe čitavom svijetu ostavio je vrlo vrijedna osobna saznanja o nedokučivoj tajni dugog življenja.   Hinohara je pomogao i u uspostavljanju medicinskih

Hejev način ishrane i pravilno kombinovanje namirnica

 

Hejeva dijeta dobila je ime po dr Vilijemu Hauardu Heju, američkom hirurgu koji je u 40-oj godini života bio primoran da prestane da radi zbog potpunog sloma zdravlja. Imao je sto kilograma i probleme sa srcem, visokim pritiskom i bubrezima. Očajan, potražio je spas u učenjima prvih američkih naturopata.


Dr Hej je prešao na „osnovne" namirnice, tj. ograničio se na voće i povrće, cjelovite žitarice, svježe meso i ribu. Nakon tri mjeseca novog režima ishrane, izgubio je devetnaest kilograma , a posle godinu dana potpuno se vratio aktivnom načinu života.
Tokom narednih 26 godina, dr Hej je liječio svoje pacijente prirodnim putem.


Hejev način ishrane


Osnovno pravilo: Ne miješajte vrste hrane koje se ne „podnose"


Pravilno kombinovanje namirnica je ideja koju je dr Hej prihvatio posle svog oporavka i primjenjivao je sa mnogo uspjeha.
Skrobastu hranu poput hleba i krompira nikada ne treba jesti sa koncentrovanom proteinskom hranom kao što su sir i meso. Treba ih uzimati odvojeno jer u probavi imaju suprotne „zahtjeve". To je prvi korak u Hejevoj dijeti i može doneti izuzetan napredak, vrlo često i u veoma kratkom vremenskom periodu.

Hejeva način ishrane je visokoenergetski i pruža potrebnu energiju akvu zahtijeva aktivan život. Ona podrazumijeva ishranu zasnovanu na unošenju velikih količina sirove hrane.


Koliki vremenski razmak je potreban izmedju skrobastog i proteinskog obroka?


Idealno bi bilo od tri do četiri sata.
Najvažniji dio u varenju skroba odvija se u prvih 30 do 45 minuta posle unošenja hrane.
Da bi se svarili proteini potrebno je od 2 do 4 sata.


U priručniku u kom je opisan Hejev način ishrane je navedeno da je moguće imati i medjuobroke, sve dok se prati pravilo o razdvajanju proteina i skroba.
U istom priručniku su navedena istraživanja o tome koliko je važno pravilno kombinovanje hrane za oslobadjanje od različitih tegoba.


Pravilno kombinovanje hrane pomaže kod:


- Popodnevnog umora
- Loše probave
- Začepljenosti nosa
- Ekcema
- Artritisa
- Iritabilnog kolona
- Gorušice
- Zatvora
- Mučnine
- Otečenih zglobova
- Alergija
- Niskog nivoa šećera u krvi

 

Zašto odvajati skrob od proteina?


Varenje skroba počinje još u ustima. Temeljnim žvakanjem, pljuvačka počinje da pretvara skrob u šećer. Pljuvačka je alkalna i skrob nastavlja da se vari I kada hrana dospije u želudac. Ako istovremeno nismo jeli koncentrovane proteine neće biti dovoljno želudačne kisjeline koja bi neutralizovala pljuvačka. Želudac će samo "izmiješati" hranu koja će postupno preći u tanko crijevo.

 


Šta je sa proteinima?


Proteini/bjelančevine se vare u kisjelini. Kada koncentrovani protein dospiju u želudac, podstiče se lučenje želudačne kisjeline u onoj mjeri koja je potrebna da bi se protein rastvorili.

 

Šta se dešava ako skrob i proteine jedemo istovremeno?


Teorija je sledeća:


- Sadržaj želuca je neutralizovan, pa nesvarena hrana fermentira u sistemu za varenje i izaziva nadimanje, gorušicu I gasove.
- Veliki molekuli nesvarenih proteina, uključujući I histamine, ulaze u krvotok I izazivaju razne alergijske reakcije.
- Pražnjenje želuca je usporeno.


Napomena:


Iako je poznato da žitarice I razne vrste povrća sadrže I skrob I proteine, one ne izazivaju tegobe zato što prirodna hrana ne sadrži koncentrovani skrob I koncentrovane protein – preovladjuje jedno ili drugo. Žitarice na primjer sadrže skrob kao I protein, ali u nedovoljnoj količini da bi uticale na varenje. Nasuprot tome, meso je visoko proteinska namirnica.
Ako se već hranite prirosno, ali I dalje imate problema sa tjelesnom težinom, možda bi Hejev način ishrane mogao biti rešenje.

Detaljnije o ovom načinu ishrane možete naći u knjizi "Zdravo kombinovanje hrane- osnove Hejeve dijete" od Džeki Hegbud

Share

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 73 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN