MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

              

 

Kurs maderoterapije u Nikšiću : Kurs masaže - maderoterapija      OBUKA ZA  HIT MASAŽA MADEROTERAPIJA - ANTICELULIT MASAŽA OKLAGIJAMA U NIKSICU 31. OKTOBRA I 1. NOVEMBRA  16 sati edukacije, dva dana, subota i nedelja, set oklagija, skripta, sertifikat  250 Biorezonantna dijagnostika u Valjevu i Arandjelovcu od 6. do 9. novembra: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Valjevu  6. i 7. novembra. 2020. i u Arandjelovcu 8. i 9. novembra  Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se Kurs mikropigmentacije - Puder obrve u Podgorici 7. novembra: POWDER BROWS EDUKACIJA u Podgorici 7. novembra EDUKACIJA TRAJNE ŠMINKE OBRVA - PUDER OBRVE u Podgorici - akcijska i trenutno najpovoljnija cijena obuke!     Edukaciju vodi Emilija Dugić, profesionalni artist trajne šminke, vlasnica Kursevi nadogradnje trepavica - Lash lift, Ruski volumen i Bazna 1-1 u Podgorici: OBUKA ZA TEHNIKE ZA TREPAVICE: LASH LIFT, RUSKI VOLUMEN I BASIC 1:1  U PODGORICI 10. I 11. OKTOBRA 067 385 157   Edukator:   Isidora Damjanović, višegodisnji nagradjivani Lash expert.   Radi za Estetski centar "K BEAUTY Kursevi za specijalne kozmetičke tretmane u Banja Luci 4. i 5. oktobra: Kursevi za najpopularnije i najdjelotvornije tehnike podmladjivanja, Hijaluron pen, Dermapen i BB Glow, održaće se u BANJA LUCI 4. I 5. oktobra Informacije na 00382 67 535 705 ili Viber 00382 Hipnoza sa Danielom Lukic u Podgorici: Daniela Lukić, hipnoterapeut  iz Beograda će raditi individualne hipnoterapeutske tretmane 19. i 20. oktobra u Podgorici   AKO ŽELITE DA SE OSOBODITE STRAHOVA, NERVOZE, TREME, NESANICE, EMOCIONALNIH PROBLEMA i sličnih smetnji, onda Biorezonantna dijagnostika u Podgorici od 17. do 19. oktobra: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Podgorici od 17. do 19. oktobra   Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog stanja Obuka za brazilsku maderoterapiju u Podgorici 3. i 4. oktobra: Obuka za brazilsku maderoterapiju u Podgorici 3. i 4. oktobra   Obuka traje 2 dana, 16 sati ukupno, subota i nedelja od 10 do 18h Sve polaznice obuke dobijaju i sertifikat i set za Biorezonantna dijagnostika u Smederevu 19. i 20. avgusta: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Smederevu 19. i 20. avgusta Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog stanja Vašeg Ženomrzac - vješti manipulator - kako ga prepoznati: Pre nego što pružimo detaljan opis muškaraca koji mrze žene i ponašanja kojima pribegava kako bi stekao potpunu kontrolu nad svojom partnerkom, smatramo da je važno da se osvrnemo i

Emocionalna inteligencija


Da li emocionalna inteligencija može pomoći u prevazilaženju nagomilanih životnih problema? Nešto više o tome govori nam dr Predrag Nikić, univerzitetski profesor i predsjednik Centra za proučavanje i primjenu emocionalne inteligencije, aktivni član Evropske EQ asocijacije.

 

Šta podrazumijeva pojam EQ?

Emocionalna inteligencija kao koncept nastao je osamdesetih godina prošlog vijeka u radovima Majera i Saloveja. Svoju verziju koncepta nudi i Bar-on, a za popularizaciju ovog modela najzaslužniji je Danijel Goleman. Označava sposobnost prepoznavanja, razumijevanja, prihvatanja svojih i osjećanja drugih ljudi, kao i sposobnost upravljanja emocionalnim odnosima.

Vrlo je važno postati svjestan svih dimenzija svog emocionalnog života, jer su sve životne relacije, pa i poslovne, prožete emocijama. Emocionalni odnosi se ostvaruju u porodici, u partnerstvu, u prijateljstvu, u rođačkim odnosima i na poslu. Ako se nesvjesno prepustimo konzumentskoj filozofiji doživjećemo efekat kukuruza na dugom štapu. Ispunjenje želja neće donositi emocionalno zadovoljenje, jer uvijek ima još novih želja. Emocionalna inteligencija nudi  odgovore koji nam mogu pomoći u razumijevanju nas samih ali i života oko nas. Primarna prednost emocionalne u odnosu na druge inteligencije je što se ona učenjem usvaja.

Ako osoba želi razviti/povećati sopstvenu EQ na koji način to može i postići?

Na seminarima koje sprovodi Centar za proučavanje i primjenu emocionalne inteligencije iz Beograda (www.emocionalnainteligencija.com) uči se da ne postoje pozitivne i negativne emocije. Postoje samo prijatne i neprijatne emocije. Bol koja se javlja usled povrede udarcem nije negativna, ona je normalna iako je neprijatna emocija.

Polaznici uče da prepoznaju svoja osjećanja, da ih razumiju, da prepoznaju matricu raspoloženja. Uče da emocije prepoznaju kao odgovor na neki impuls iz okruženja. Na primljenu pohvalu emocionalni odgovor će biti prijatnost, dok će kritika izazvati poplavu emocija nezadovoljstva. Emocije su burnije i češće kratko traju, dok se raspoloženja mogu pojaviti i bez lako vidljivog konteksta, nemaju veliki intenzitet ali su dugotrajnija. Znanje o sopstvenim emocionalnim procesima i iskustvo proširuju svjesnost, oplemenjujući osobu novim diskursima, tj. novim sagledavanjem stvarnosti. Sve okolnosti su iste, ali ih sagledavamo iz više uglova, spremniji i stabilniji. Emocionalno inteligentna osoba je istinita, umije da tumači svoje i emocije sagovornika kao i da reaguje na ispravan način. Reakcije imaju kontekst i promišljene su. Učiti emocionalnu inteligenciju je važno u svim oblastima života: u ljubavnom partnerstvu, u porodičnim odnosima, u poslu ali i u radu prosvetnih i zdravstvenih radnika.

U Srbiji smo akreditovali program za edukaciju zdravstvenih radnika emocionalnom inteligencijom. Svi koji rukovode ljudima moraju razumjeti da zaposleni od njih očekuju razumijevanje njihovih potreba, želja i htijenja koje su prožete emocijama i potrebom za smislom.

 

Kako biti „u dodiru" sa svojim emocijama?

Sve ubrzaniji životni ritam i potrošačka filozofija nameću nove želje i potrebe. Zaboravlja se na funkciju, svrhu i smisao. Nije nam dovoljan jedan mobilni telefon. Dovoljan razlog za kupovinu novog modela je "ljepši" izgled. Ispunjenje želje ne donosi emocionalno zadovoljenje, jer uvijek ima još novih modela. Prepoznati sopstveni emocionalni spektar veliki je uvid u neiskorišćene potencijale koje treba aktivirati. Zaboravili smo da je iz našeg života isplovila radost. Sjetimo se bezbrižnih igara i radosti. Zadovoljstvo i osmjeh zamijenile su brige i razočarenje zbog neispunjenih želja. EQ nas uči da je objektivna stvarnost uvijek ista ali da samo od nas zavisi kako ćemo je doživljavati.

Dakle, EQ uči polaznike seminara da prepoznaju radost, divljenje, poštovanje, ljubav jer je to jedini način kako bi mogli pravovremeno da ih upotrebljavamo. Grč i bore na čelu neće olakšati naš životni put. Život je takav kakav jeste, ono što mi možemo da uradimo je da vratimo osmjeh licu, da nagradimo sebe i najbliže okruženje radošću i divljenjem ljepoti u nama i okruženju. Ne zaboravimo: ljepota je u oku posmatrača. To je osnov za naše naredne životne pobjede. Naravno postoje i manje prijatne emocije: tuga, ljubomora... Ne treba ih gurati pod tepih. Učesnici seminara uče kako upravljati i manje prijatnim emocijama.

Kako EQ može doprinijeti kvalitetu života?

Ključna prednost emocionalne u odnosu na druge inteligencije je njena primjenjivost.

Kao gostujući univerzitetski profesor nailazio sam na ključno pitanje slušaoca: u čemu nam EQ može praktično pomoći. Budući da emocije prožimaju svaku životnu oblast, odgovor je u porodičnim odnosima, ljubavnim odnosima, u menadžmentu, u kreativnosti, u sportu...

Ljubavno partnerstvo je oblast života u kojem je prisutnost emocija najvidljivija. Prve emocije pojavljuju se u odnosu prema njegovateljima. Zaljubljenost i ljubav su emocije koje karakterišu odrasle osobe i nezaobilazno su iskustvo skoro svakog pojedinca. Voljeti znači davati. Voljeti znači iskazati brižnost, iskrenu zainteresovanost, pažnju (njegujući aspekt),  iskazujući nježnost ali i pružajući sigurnost i oslonac (čvrstinu). Voljeti je nagrada onome koji voli. Osoba koja voli je u zanosu ushićenja, dok voljena osoba ne mora ni da zna da je voljena. Naravno, ljudska težnja ili ideal je ostvariti zahtjev: Voljeti i biti voljen. Emocionalno inteligentna osoba je svjesna i sposobna da svoje emocionalne potrebe izrazi ali i da razumije i izađe u susret potrebama partnera. Emocionalna inteligencija omogućava uvid da je usaglašavanje vrlo važna faza u razvoju emocionalog života partnera i da traje samo ZAUVIJEK. Emocionalna inteligencija nas uči kako da njegujemo emocionalne odnose sa partnerom, djecom, prijateljima ili kolegama na poslu. Ljubavno partnerstvo je kao cvijet. Cvijet zahtijeva svakodnevnu njegu: vlagu, zemlju, vazduh, svjetlost. Ako jedna komponenta nedostaje postoji opasnost da cvijet uvene ili se okrene nekom drugom izvoru svjetlosti.

 

 


Uzmimo kao primjer dvije osobe.  Jedna je ona koju smatramo neosjetljivom, hladnom, grubom, a druga ona koju bismo nazvali prosjetljivom, slabijom, koja je sklona čestim i burnim emotivnim reakcijama. Da li su te osobe jednako nesvjesne svojih emocija?

To su dva pola emocionalno neinteligentnog ponašanja. Neosjetljivost i emocionalna hladnoća ne proističe iz namjere pojedinca da se tako ponaša već iz nemogućnosti i neznanja kako da se poveže sa emocionalnim potencijalima u sebi. Takav pojedinac je težak i sebi i okruženju jer život sagledava svijet informacija. Emocije predstavljaju „boje" života. Ključni životni smisao nije u postignuću nekog cilja već u svakom sadržajnom trenutku dok putujemo do njega. Život nije put od tačke A do tačke B.

Burne emocionalne reakcije mogu takođe biti dio emocionalne nesvjesnosti i konstantne borbe pojedinca da ovlada njima. Neznanje ga ometa u tome. Takva osoba se nervira i osuđuje sebe nakon burnih reakcija ali to ne pomaže. Naprotiv, to je samo dolivanje ulja na vatru. Zamislite partnerske i porodične odnose takvih ljudi. To su burni odnosi koje, na žalost, mnogi liječe pivom. Možete zamisliti te radosti kada i hladni i preosjetljivi nauče da upravljaju svojim emocijama. Hladni povrate osmjeh na licu, a preosjetljivi povrate mir i ravnotežu.

Da li emocionalnu inteligenciju možemo smatrati govorom naše duše?

Emocionalna inteligencija je svojevrsna unutrašnja njega. Ne zaboravimo da je spoljašnjost ogledalo naše unutrašnjosti. Veliko je interesovanje građana koji žele da oplemene svoje ljubavne i bračne odnose. Sve veća svjesnost mladih o značaju ove teme posebno me raduje. Najčešće dolaze u parovima sa željom da nauče kako se njeguju emocionalni odnosi, kako se njeguje ljubav i kako se oplemenjuje i razvija ljubavni odnos. Bolje je učiti sada nego u brakorazvodnoj parnici, rekla je jedna studentkinja. Sve veće interesovanje za programe emocionalne inteligencije govori o svjesnosti građana da emocionalni život čini ključnu komponentu sadžajnog života. Osim što emocionalna inteligencija pomaže menadžerima i zaposlenima u podizanju stepena motivacije, ona daje mogućnost svakom pojedincu da nauči: da voli, da poštuje, da se raduje i divi... Zdrav emocionalan život blagotvorno utiče na sve fiziološke procese. Polaznici seminara emocionalne inteligencije uče da prihvate svoje tijelo, svaku ćeliju svoga tijela, svoje emocije i raspoloženja. To je osnov za promjenu i uspostavljanje željene ravnoteže. Postoje vježbe povezivanja kojima se povećava stepen samopoštovanja i samoprihvatanja. Osoba koja umije da prepozna i iskaže ljubav, uči svog partnera obliku poželjnog ponašanja pa vrlo brzo može uslijediti identičan odgovor. Puno zdravlje podrazumijeva tjelesnu, emocionalnu, socijalnu i suštinsku ravnotežu, u tome emocionalna inteligencija u značajnoj mjeri može pomoći. Odnos prema tijelu izaziva emocije, odnos prema socijalnim odnosima prožet je emocijama, traganje za suštinom je potreba koja se kruniše vrhunskim doživljajem. Edukacija emocionalne inteligencije pokazala se važnom i u dostizanju vrhunskih rezultata u sportu i umjetnosti. Mnogi sportisti prolaze edukaciju motivacije. Motivacija je potkrijepljena emocijama. Znanje o emocijama pomaže sportistima u jačanju motivacije i postizanju boljih rezultata. Umjetnici uče kako da pobude i prenesu proživljenu emociju slušaocima ili gledaocima. Tako umjetnička scena postaje svojevrsna pozornica za dostizanje umjetničkog emocionalnog pročišćenja. Ne rijetko, posjetioci nakon koncerta izjavljuju: Osjećam se pročišćeno i obnovljeno. Na koncertu se događa emocionalna "indukcija". Umjetnik prenosi svoja osjećanja na publiku. Program emocionalne edukacije pronalazi primjenu i u poslovnim kolektivima gdje zaposleni uče načine prevazilaženja emocionalne "infekcije", načine uspješnog uspostavljanja emocionalnih odnosa, načine povećanja stepena zadovoljstva i motivacije, načine pomoći razvoju svoje karijere, uspostavljanje podsticajne organizacione klime, postizanju sinergijskog efekta u vođenju tima...

Emocionalna inteligencija podrazumijeva sposobnost pojedinca da prepozna, razumije i upravlja svojim emocijama i emocionalnim odnosima. Emocionalno inteligentni pojedinci umiju da prepoznaju prijatne i neprijatne emocije jer razumiju njihov smisao i svrhu.

 

Prof. dr Predrag Nikić je univerzitetski profesor, predsjednik Centra za proučavanje i primjenu emocionalne inteligencije u Srbiji (www.emocionalnainteligencija.com) i aktivni član Evropske EQ asocijacije. Godinama izučava fenomen emocija i bavi se njihovom primjenom kroz edukativne seminare i radionice.

Dodatne informacije možete dobiti ako pitanje pošaljete mejlom na elektronsku adresu:   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 13 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN