MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

              

 

Biorezonantna dijagnostika u Beču od 29. novembra do 3. decembra: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Beču od 29. novembra do 3. decembra Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog stanja Škola hipnoze u Podgorici - kurs 9. i 10. novembra: Želite li da: -  postanete hipnoterapeut, - da se bavite hipnozom, - izučavate tajne ljudskog uma, - zavirite u podsvijest, - naučite kako da uz pomoć hipnotičkih tehnika ostvarujete svoje ciljeve, Obuka za limfnu drenažu u Nikšiću 19. i 20. oktobra: LIMFNA DRENAŽA - 16 sati edukacije, 2 DANA, SUBOTA I NEDELJA , OD 10h do 18h - 230 e       Obuka obuhvata teorijski i praktični dio, skriptu, materijal za dalje učenje, i Hipnoterapija sa Danielom Lukić u Podgorici od 7. do 10.novembra: Daniela Lukić iz Beograda će raditi individualne hipnoterapeutske tretmane od 7. do 10. novembra u Podgorici   AKO ŽELITE DA SE OSOBODITE STRAHOVA, NERVOZE, TREME, NESANICE, EMOCIONALNIH PROBLEMA i sličnih smetnji, onda Obuka za tri vrste masaže u Baru i Nikšiću: Obuke za masaže:   HIT MASAŽA MADEROTERAPIJA - ANTICELULIT MASAŽA OKLAGIJAMA U Nikšiću i Baru 2. i 3. novembra i 9. i 10. novembra. 16 sati edukacije, dva dana, subota i nedelja, set Biorezonantna dijagnostika i terapija u Podgorici od 3. do 10. novembra : Biorezonantna dijagnostika i terapija u Podgorici od 3. do 10. novembra  Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog stanja Hipnoterapija sa Danielom Lukić u Bijeljini od 15. do 17. oktobra: Daniela Lukić iz Beograda će raditi individualne hipnoterapeutske tretmane od 15. do 17. oktobra u Bijeljini   AKO ŽELITE DA SE OSOBODITE STRAHOVA, NERVOZE, TREME, NESANICE, EMOCIONALNIH PROBLEMA i sličnih smetnji, onda Obuka za Reiki metodu u Nikšiću 12. i 13. oktobra:     OBUKA za REIKI metodu Edukator: Vesna Vukcevic, Reiki Gendai Reiki Ho Majstor i Učitelj , Munai Ki terapeut, praktičar metode Kvantna harmonizacija, 10-ak godina praktičar energetskih tehnika, sa velikim iskustvom, promoter energetskih Besplatno predavanje - Zašto vam se želje ne ispunjavaju - u Podgorici 12. oktobra: Besplatno predavanje na temu "Zašto vam se želje (ne) ispunjavaju" u Podgorici 12. oktobra 2019.   Predavanje ce održati Brankica Kovačević iz Beograda, diplomirani ekonomista, diplomirani psiholog, master psiholog-psihoterapeut, autorka bestselera Besplatno predavanje o metodi Access Bars u Podgorici 24. septembra: Besplatno predavanje o metodi Access Bars u Yoga studiu u Podgorici u utorak 24. septembra od 20.30h      ACCESS BARS™ Sjećate li se kada ste zadnji put bili potpuno opušteni i pritom paženi

Jelena Vuletić: Probudi liderku u sebi

"„Ja, liderka" predstavlja prvi koučing program u Crnoj Gori koji je posvećen razvoju liderstva kod žena." , objašnjava Jelena Vuletić, Izvršna direktorka za rizike Hipotekarne banke i osnivač kompanije "Balance to Business" i programa "Ja, Liderka", koji počinje 12. oktobra u Podgorici, a održava se u hotelu "Hilton" .

 

 

 

Koja je tema tj. šta se uči ili obrađuje na grupom koučing programu „Ja, liderka"?


„Ja, liderka" predstavlja prvi koučing program u Crnoj Gori koji je posvećen razvoju liderstva kod žena. Tokom ovog programa, učesnice će imati priliku da dobiju odgovor na pitanje da li se liderstvo razvija ili se tako rađamo, da upoznaju svoje liderske potencijale i istražuju ih.

 

 

Kome je program namijenjen?


Program je idealan za dame na menadžerskim, liderskim pozicijama, vlasnicama biznisa, takođe za dame koje planiraju da pokrenu vlastiti posao, tim liderke, direktorke i sve zainteresovane za oblast koučinga i lični razvoj.


Odmah nakon najave na društvenim mrežama, stigla su nam i pitanja od strane studentkinja da li i one mogu da uzmu učešća u ovom programu. Zaista me mnogo raduje što postoji interesovanje i među pripadnicama mlađe generacije koje pored formalnog obrazovanja žele da investiraju u svoj lični razvoj.

 

 

Koliko traje program?


Grupni koučing program „Ja, liderka" predstavlja mješavinu praktičnih koučing vježbi, individualnog, grupnog rada, kratkog predavanja i diskusija. Program je jednodnevan i sastoji se iz četiri grupne koučing sesije sa mogućnošću prijavljivanja na napredni program.

 

 

Koje odgovore će dobiti polaznice po završetku programa?


Po završetku polaznice će dobiti odgovore na pitanja:


- Koji su moji liderski potencijali,
- Kako me vidi okolina kao liderku,
- Kako mogu da utičem na svoje liderstvo i da ga izgrađujem,
- Koje su moje razvojne zone u liderskoj poziciji.

 

 

Možete li nam pojasniti da li je potrebno neko predznanje?


Ono što je najkorisnije da znate jeste da se radi o razvojnom programu koji se dešava u formi grupnog koučinga. Grupni koučing je sjajna forma za individualni razvoj i rad jer osim što imate podršku dva kouča, imate i podršku ostatka grupe. Iako svaka učesnica radi na svojim temama i izazovima, međusobna iskustva, slična ili različita su nam od velike koristi za naše uvide i našu ličnu promjenu. Radimo u optimalnim grupama (do 15 učesnica) da bi svaka dama imala dovoljno vremena za sebe.

 

 

Da li sebe smatrate liderkom?


„Ako nešto možete da sanjate, to možete i da ostvarite" što znači da vizija predstavlja najveći kapital za liderku.


Dobra liderka je svjesna činjenice da uspjeh dolazi iznutra, da je problemi motivišu i da u njima vidi šansu za rast, da prenosi svoja znanja na druge, da preuzima odgovornost i za neuspjeh, da stvara osjećaj sigurnosti i pripadnosti, da utiče na druge svojim ličnim primjerom i što je najvažnije da bude uporna i istrajna.


Moram da istaknem da svojim najvećim ličnim uspjehom doživljavam moje dvije ćerke. Milenu (25 godina) koja se nakon završenog fakulteta u inostranstvu vratila u Crnu Goru po svom izboru i zaposlila u renomiranoj stranoj kompaniji, a druga Jovana (21 godina) je četvrta godina fakulteta u Beču i uporedo radi u Ujedinjenim nacijama kao saradnik.
Zaista sam ponosna na njih dvije.

 

 

Program je namijenjen ženskom polu. Zbog čega je to tako?


Riječ liderka je možda novijeg datuma, ali mišljenja sam da su na našim prostorima žene oduvijek posjedovale sve karakteristike koje možemo staviti pod taj pojam. One su bile stub i oslonac u najtežim vremenima, njihova snaga bila je pokretačka.
Cilj nam je da osnažimo ono što nam je u genima, da pokažemo da je žensko liderstvo prisutno, a treba da bude i vidljivo.

 

 

Možete li nam reći nešto o sebi?


Imam skoro 30 godina iskustva u bankarskom sektoru, a poslednjih 12 godina sam Izvršna direktorka za rizike u Hipotekarnoj banci. Već četiri godina se bavim profesionalnom edukacijom i aktivno promovišem vrijednosti liderstva i timskog rada, dijeleći iskustva i znanja koja sam stekla.
Eriksonov sam timski i PCM kouč. Moje profesionalno i lično iskustvo navelo me je da osnujem firmu koju sam nazvala Balance to Business.


Veliko mi je zadovoljstvo što program „Ja, liderka" radim sa Milenom Nikolić, psihologom sa specijalizacijom u oblasti učenja i karijere, koja dolazi iz firme Koučing tim. Poslednjih 15 godina Milena se bavi koučingom, savjetovanjem za karijeru i konsaltingom u oblasti ljudskih resursa. Sertifikovana je u oblasti psihologije koučinga, stručna u oblasti ličnog razvoja kao i za primjenu brojnih alata procjene. Pionirka je u razvoju koučing kulture na našim prostorima.

 

Više o programu "Ja, Liderka" možete pronaći OVDJE 

Share

Datum poslednje izmene petak, 20 septembar 2019 20:15

Pogodaka: 455

Jasna Pejović: Kroz život idem sa osmjehom

"Ideja za ovaj kurs je rasla godinama, neka znanja su došla prirodno kroz posao koji sam obavljalakaže Jasna Pejović, diplomirani Matematičar i Programer, Magistar Menadzmenta Informacionih Tehnologija, student Doktorskih studija Međunarodne Ekonomije i Biznisa, osnivač kompanije "DigitalBee", autor i predavač programa Digitalne akademije u Podgorici.

 

Jasna je ponosna mama troje mališana. Predana traženju načina kako da ljubav svojih sinova ka igranju igrica preusmjeri ka nečemu korisnijem za njihove male sive ćelije, ljetnji raspust  je pretvorila u mini kućnu školicu programiranja nakon čega je osmislila programe "Digitalne Akademije".

 

 

Kome su namijenjeni kursevi koje nudite u Digitalnoj akademiji?

 

Namijenjeni su djeci od 9-12 godina, kao i tinejdžerima uzrasta 13-16 godina. Naši programi nisu dosadni, zapravo svaki čas je koncipiran kao igra.

Pravimo kompjuterske igrice i aplikacije za mobilne telefone, koje su u potpunosti upotrebljive, imaju lični pečat svakog polaznika i predstavljaju njihove kreacije.

 

Kroz riješavanje logičkih zagonetki jačamo kognitivnu inteligenciju i kreativnost. A kroz grupne i individualne vježbe, uobličene u igru razvijamo socijalno-emocionalnu inteligenciju.

 

 

Po čemu su kursevi Digitalne akademije posebni?


Po tome sto kombinuju učenje programskog jezika sa jačanjem kognitivne, socijalno emocionalne inteligencije i kreativnog razmišljanja.

Kao šlag na torti je unaprijedjivanje vještina prezentacije.

 

Šta Vas je motivisalo da pokrenete ovakav program?


Želim da maksimizujem potencijal svakog polaznika vezan za digitalne kompetencije.

Želim da prenesem svoje znanje i iskustvo.

Želim da dam svoj doprinos boljoj budućnosti Crne Gore.

Želim da proširim ovu priču i izvan Crne Gore.

Želim da živim svoje snove.

 

 

 

 

 

Šta su to digitalne kompetencije?


Sa jedne strane to su IT vještine, kao npr. programiranje.

Sa druge strane to je jačanje onoga ljudskog u nama, naših kompetencija i to upravo onih koje nas razlikuju od vještačke inteligencije.

 

Moramo poznavati svoje emocije, upravljati svojim reakcijama, ali isto tako prepoznavati emocije drugih, komunicirati na pravi način, riješavati konflikte, graditi mrežu kontakata, uticati.

Razvijati sposobnosti riješavanja problema, kreativnog razmišljanja, snalaženja u novim situacijama.

 

 

Da li dijete treba biti talenat za programiranje da bi pohadjalo kurseve?


Ne. Osnovni Programi su tako osmišljeni da ih svako dijete može savladati, a u toku časa djeca koja ranije savladaju zadatak dobijaju dodatne izazove.

 

 

 

Puno toga je upakovano u vaše kurseve, shvatila sam da imate neke zanimljive sertifikate?

 

Gajim veliku strast ka učenju, ali i prenosu znanja.

Ideja za ovaj kurs je rasla već godinama, neka znanja su došla prirodno kroz posao koji sam obavljala.

Radila sam više od 11 godina kao Direktor IT sektora Crnogorskog Telekoma, bila sam uključena u brojne internacionalne projekte u oblasti IT-a i digitalizacije.

Poslije toga sam skoro 2 godine radila na Direktorskim pozicijama u prodaji i marketingu u Lovćen Osiguranju, vodila digitalnu transformaciju.

 

Nekada sam bila predavač na Prirodno matematičkom fakultetu, a poslednjih 5 godina radim kao predavač na UDG-u.

 

Prvenstveno zbog svoje djece sam pohadjala i sertifikovala se za "Magical Methods", metodologiju za razvoj kognitivne inteligencije i kreativnog razmišljanja.

 

A svjesno sam u 2019. postala sertifikovani trener za Socijalno Emocionalnu Inteligenciju na Američkom institutu za Socijalno Emocionalnu inteligenciju.

Sve ovo sam spakovala i uobličila u kurseve koje nudim kroz DigitalBee 'Digitalnu Akademiju'.

 

Uz sve ovo ste i majka troje djece, kako sve stižete?

 

Nisam superžena.

Nekada stižem, a nekada sve škripi. Imam i prihvatam pomoć. Prepoznajem ili stvaram lijepe trenutke za svoju porodicu.

Djecu podižem da budu samostalna, tako ih osposobljavam za život, a i sebi olakšavam.

Ne komplikujem i kroz život idem osmjehom. 

 

M.P.

Više o kursevima Digitalne akademije možete pronaći OVDJE

 

Share

Datum poslednje izmene četvrtak, 05 septembar 2019 12:39

Pogodaka: 564

Kurs Transcendentalne meditacije u Podgorici od 14. do 19.juna

Kurs Transcendentalne meditacije u Podgorici od 14. do 19. juna

 

"Dobrobiti koje donosi primena ove tehnike počinju da se pojavljuju momentalno, od prve meditacije. Nije potrebno da čekamo da prođu nedelje, meseci ili godine, već od trenutka kada prvi put sednemo da meditiramo, počinju da se ispoljavaju blagodeti na svim nivoima čovekovog postojanja, ", objašnjava Ljubomir Kojo, licencirani Učitelj Transcendentalne meditacije, konsultant Mahariši ajurvede, aromaterapeut, praktičar Rekonektivnog iscjeljivanja

 

Šta je Transcendentalna meditacija?

 

Transcendentalna meditacija je laka, prirodna i nenaporna tehnika za razvoj punog potencijala čoveka. To je jedinstvena tehnika čiji se principi i praksa fundamentalno razlikuju od bilo koje druge forme meditacije ili metode mentalnog ili fizičkog razvoja dostupnih na tržištu. To je najviše ispitivana tehnika samorazvoja na svetu. Do sada je urađeno preko 600 nezavisnih naučnih istraživanja na preko 250 univerziteta i istraživačkih instituta u 33 zemlje.

 

Ona su rađena od Moskovskog instituta za kibernetiku pri Ruskoj akademiji nauka, preko Karolinska univerziteta iz Švedske, Stenforda, Jejla, Harvarda, Prinstona, Masačusetskog instituta za tehnologiju i mnogih drugih, sve do nekoliko istraživanja koja su urađena kod nas, na Institutu za mentalno zdravlje.

Ta istraživanja su pokazala da je Transcendentalna meditacija najefikasnija dostupna tehnika, koja omogućava duboku relaksaciju, oslobađa od stresa, unapređuje zdravlje, povećava inteligenciju i kreativnost, donosi osećaj sreće i unutrašnje ispunjenosti i time daje direktan doprinos unapređenju međuljudskih odnosa i dostizanju svetskog mira.

To nije nikakva religija, filozofski sistem ili nešto slično, to je tehnika direktnog iskustva. Pomoću nje dolazimo u kontakt sa osnovnim poljem života koje je nauka nazvala Jedinstvenim poljem ili Univerzalnim poljem prirodnog zakona.

 

Jedinstveno polje je, kako je i moderna fizika utvrdila, izvor svih sila i svih čestica koje postoje u prirodi, izvor cele kreacije ili celog univerzuma. Samim tim, ono predstavlja i osnovno polje života iz koga nastajemo i u kome postojimo i mi, ljudska bića. Primenom Transcendentalne meditacije naš duh dolazi u kontakt sa Jedinstvenim poljem i na taj način dostiže svoje osnovno stanje, stanje potpune slobode, neograničenosti, stanje gde nema nikakvih misli, nikakve mentalne aktivnosti, stanje najveće svesnosti. Zato se za ovu tehniku kaže da je tehnika povratka sebi ili tehnika povratka kući.


Jedinstveno polje je rezervoar beskonačne energije, beskonačne ineligencije, beskonačne kreativnosti. Ono predstavlja, kako kvantna fizika kaže, polje čiste svesti, čiste Kreativne inteligencije, beskonačne organizujuće moći Jedinstvenog polja.
Kreativna inteligencija je univerzalna inteligencija Prirode, koja je stvorila i koja održava u savršenoj ravnoteži ceo Univerzum. Ona je izvor sveg reda u prirodi. Dodir sa njom unosi stanje reda u ceo naš sistem i unapređuje sve aspekte i sve nivoe našeg postojanja.

 

Dobrobiti koje donosi primena ove tehnike počinju da se pojavljuju momentalno, od prve meditacije. Nije potrebno da čekamo da prođu nedelje, meseci ili godine, već od trenutka kada prvi put sednem da meditiramo, počinju da se ispoljavaju blagodeti na svim nivoima čovekovog postojanja.To se dešava na nivoima psihe, uma, tela, počinju čak i da se poboljšavaju odnosi sa okruženjem.

Od prve meditacije počinju da se osećaju rezultati – život počinje prirodno da se živi sve više u stanju blaženstva, počinje prirodno da bude ispunjen mirom i srećom. Um i mišljenje postaju jasniji i skladniji, želje počinju da se ispunjavaju bez napora i automatski.
Ako lišće na drvetu nije kakvo bi trebalo da bude, možemo ga zaštiti od sunca ili se na bilo koji drugi način pobrinuti za njega ali iskusan baštovan zna da će jednim potezom, zalivanjem korena, učiniti da stablo, grane, grančice, cvetovi i svi ostali aspekti drveta trenutno ožive i razvijaju se. Zalivaj korenje da bi uživao u plodovima!

 

 

 

 

Ko sve moze nauciti i primjenjivati ovu tehniku?

Ova tehnika je toliko laka za učenje da je može naučiti svako ko je u stanju da ima ili da misli bilo kakve misli. Toliko je laka da je deca od desete godine uče na isti način kao i odrasle osobe. Deca od treće godine života je mogu naučiti ali na malo drugačiji način, prilagođen njihovom uzrastu, dok je od desete uče potpuno isto kao odrasli. Kod dece od desete pa do dvadesete godine života se jedino razlikuje preporučeno vreme trajanja same vežbe meditacije, sve ostalo je isto kao kod odraslih osoba.

 

 

Šta se dešava u toku same meditacije?

 

U toku meditacije naš um ili bolje rečeno naša pažnja spontano počinje da doživljava sve suptilnija faze razvoja sopstvenih misli. Nauka kaže da mi koristimo samo 5-10 % našeg mentalnog potencijala. U toku same meditacije, naša pažnja počinje da sa te grube površine svesnih misli spontano putuje ka unutra, doživljavajući sve finije i manje izražene nivo svojih misli, sve dok ne dođe do izvora misli, do Jedinstvenog polja. Kada doživi najsuptilniji izraz misli, tada transcendira (što znanči prekoračiti, otići van nečega) polje relativnog iskustva i odlazeći van domašaja misli, smiruje se u stanju transcendentalne svesti, stanju apsolutnog postojanja, stanju gde nema nikakve mentalne aktivnosti, nikakvih misli ali je um potpuno budan i svestan sebe. To je jedini način da se ode van domašaja misli, čiji „teror" trpimo svakodnevno. U tim trenucima ostvarujemo stanje potpunog potencijala.
Kada talas sa površine okeana dostiže svoj maksimalni potencijal. Kada se slegne, kada se smiri, kada dođe u svoje osnovno stanje. Tada on stiče status okeana, tada on jeste ceo okean.

 

Koji su glavni benefiti od meditacije?

 

Benefiti ili dobrobiti koje se ostvaruju primenom ove tehnike su mnogobrojne. Najčešće se priča o rezultatima istraživanja koja su pokazala dobrobiti primene ove tehnike u četiri značajna područija čovekovog življenja. To su razvoj mentalnog potencijala, unapređenje zdravlja, socijalni ili međuljudski odnosi i dostizanje svetskog mira. Na uvodnom predavanju se detaljno izlažu mnoga od tih istraživanja, što je teško izvodljivo u članku ove dužine. Ipak, pomenućemo neke od rezultata u sve četiri oblasti.

 

¤ Mentalni potencijal: Značajno i neprekidno se uvećava korišćenje mentalnog potencijala, za koji nauka inače kaže da ga koristimo samo 5 – 10%. Dolazi do oživljavanja funkcionisanja svih područija moždanih aktivnosti. Poboljšava se i dugoročna i kratkoročna memorija, bez obzira na godine starosti onog ko je vežba. Dolazi do povećanja koeficijenta inteligencije, kao i raznih drugih oblika inteligencije, nasuprot uverenju u naučnim krugovima koje je vladalo do ovih istraživanja, da inteligenciju nije moguće povećavati posle 24. – 25. godine starosti. Poboljšava se učenje i usvajanje novih znanja i koncepata, kao i mogućnosti akademskih postignuća. Smanjuje se neurotičnost, anksioznost, depresija, poboljšava moralno rezonovanje. Misli postaju snažnije i sređenije, što dovodi do toga da postajemo sve efikasniji u obavljanju bilo koje vrste posla ili akativnosti.

 

¤ Zdravlje: Dolazi do smanjenja krvnog pritiska i sistolnog i dijastolnog. Smanjuju se aterosklerotične naslage ili plakovi na zidovima krvnih sudova, samom vežbom, bez ikakvih medikamenata. Smanjuje se insulinska rezistencija, koja je glavni uzročnik dijabetesa tipa 2. Čovek se podmlađuje tj. smanjuje se biološka starost organizma. Smanjuju se vrednosti masnoća u krvi, kao što se i povećava alkalnost organizma. Poboljšavaju se atletske sposobnosti, što su prepoznali mnogi svetski poznati i uspešni sportisti, među kojima je i Novak Đoković.
Praksa Transcendentalne meditacije stvara, na onoga ko je vežba, izuzetno jake revitališuće i podmlađujuće uticaje, koji su kumulativni. Rezultat istraživanja u tom segmentu je dao zapanjujući rezultat. On kaže da se biološka starost, koja predstavlja realno stanje ili starost organizma, smanjuje kod praktikanata TM-a, koji to rade u poslednjih pet godina, za čitavih dvanaest godina! To znači da je čovek posle pet godina bavljenja ovom tehnikom podmlađen za čitavih dvanaest godina!

 

 ¤ Socijalni odnosi: Povećavaju se radni učinak i zadovoljstvo u obavljanju posla, čak i kad se radi o najmonotonijim poslovima. Poboljšava se vrednovanje drugih osoba, što dovodi do našeg poboljšanog ponašanja i istog takvog odgovora iz okruženja. Ova tehnika stvarajući zdravog i srećnog pojedinca doprinosi stvaranju srećnog i skladnog društva. Ona razvija kvalitete uma i srca i doprinosi širenju pozitivnih uticaja u okolinu i kolektivnu svest i time stvara harmonično društvo koje se bazira na uzajamnom uvažavanju i skladnom ponašanju. Poboljšavaju se odnosi u zajednici bilo koje vrste, porodici, preduzeću, sportskom ili bilo kakvom timu.


Dobrobiti na ovom polju su prepoznale i uvele ovu tehniku za svoje zaposlene mnoge velike i uspešne firme kao što su Majkrosoft, Oliveti, Dženeral motors, Bank of Amerika, Ford, Motorola, Amerikan ekspres, IBM, Erikson, Kseroks, HP, Honda i mnoge druge.
Transcendentalna meditacija je uvedena u mnoge škole i univerzitete širom planete. Pokazalo se da kod učenika za vrlo kratko vreme, od samo par meseci, dolazi do poboljšanja uspeha na testovima i ispitima, kao što se i poboljšava njihovo ponašanje prema drugim učenicima i nastavnom osoblju. Učenici počinju da sve manje izostaju sa časova i da radije pohađaju nastavu. Deca oslobođena stresa postaju uzorni učenici i vršnjačko nasilje postaje samo ružna prošlost.

 

¤ Svetski mir: Svetski mir, koji je nedosanjani san celokupnog čovečanstva u svetskoj istoriji, postaje java i stvarnost zahvaljujući tehnici Transcendentalne meditacije. Problem koji nije mogao biti rešen zbog svoje veličine, primenom ove tehnike, rešava se na nivou pojedinca. Kada srećni i zadovoljni pojedinci odašilju te uticaje u okruženje i kolektivnu svest, dolazi do stvaranja srećnih i mirnih društava, što automatski dovodi do uspostavljanja svetskog mira.


Individualna i kolektivna svest su tesno povezane i snažo utiču jedna na drugu. Njihov uticaj je takav da kad 1% stanovnika nekog grada, oblasti ili države praktikuje tehniku Transcendentalne meditacije, automatski dolazi do takvih promena u kolektivnoj svesti da se sve negativne tendencije u društvu, kao što su stopa kriminala, broj samoubistava, broj saobraćajnih nesreća i slično, smanjuju za čak 25 – 30%. Istovremeno rastu pokazatelji pozitivnih promena u društvu. Merljive su čak i pozitivne promene u dešavanjima na berzi.

Do ovog otkrića se došlo 1974. godine i fenomen je nazvan Maharišijev efekat, po Mahariši Maheš Jogiju, indijskom fizičaru i najznačajnim svetskom naučniku u polju tehnologija razvoja svesti. On je i osnivač ili bolje reći obnovitelj više hiljada godina stere tehnike Transcendentalne meditacije.

Već 1976. godine Mahariši objavljuje postojanje, kasnije nazvanog, Proširenog Maharišijevog efekta. On govori da je, za postizanje spomenutih promena u kolektivnoj svesti, dovoljno samo √(1%) stanovnika te određene oblasti, pod uslovom da oni praktikuju TM Sidhi ili napredne tehnike Transcendentalne meditacije, među kojima je najpoznatija tehnika Jogijskog letenja. Postojanje ovog efekta je nauka dokazala 1983. godine.
Broj naprednih praktikanata, koji je dovoljan da dovede do kvantnog skoka u kolektivnoj svesti na celoj planeti, je samo 10.000. Za Crnu Goru bi taj broj bio oko 80 ljudi.
Važno je znati da svako ko praktikuje Transcendentalnu meditaciju, čini najbolju moguću stvar, ne samo za sebe, već i za svoju, kako bližu, tako i dalju okolinu.

 

Da li se zdravstvene tegobe mogu umanjiti primjenom ove tehnike?

 

Kako da ne. Savremena medicina kaže da je, u zavisnosti od autora, od 75 pa do čak 90% hroničnih bolesti psihosomatskog porekla. To znači da su ta oboljenja ili direktno izazavana stresom ili da stres ima glavnu ulogu u njihovom nastajanju. Tehnika transcendentalne meditacije, kao daleko najefikasnija tehnika u oslobađanju od stresa, uklanja sam uzrok psihosomatskih oboljenja. To se dešava zahvaljujući tome što nas vežbanje ove tehnike oslobađa ne samo svakodnevnih, već i duboko ukorenjenih stresova koje smo sticali tokom celog života.

Visoki krvni pritisak, angina pektoris, bronhijalna astma, diabetes melitus, reumatoidni artritis, izvesni poremećaji tiroidne žlezde, ekcemi, ulkusna bolest, samo su neka od obolenja koje moderna medicina klasifikuje kao psihosomatska.
Redovna vežba tehnike Transcendentalne meditacije doprinosi znatnom ublažavanju ovih tegoba, a u nekim slučajevima i do potpunog povlačenja simptoma.
U mojoj praksi, imao sam na desetine i desetine slučajeva gde je vežba tehnike TM, zajedno sa malim promenama u dnevnoj rutini i ishrani, doprinela bitnom popravljanju stanja. Kod pojedinih tegoba, na primer nesanice, delovanje je gotovo trenutno.

 

 

Kako je doslo do toga da pocnete da se bavite Transcendentalnom meditacijom?

 

 

U momentu kada sam se našao na raskrsnici nekih životnih puteva, imao sam snažno ubeđenje i osećaj da način života koji sam do tada vodio, a koji se može nazvati uobičajnim, nije sigurno sve što kao ljudska bića možemo dostići i da mora postojati neki viši cilj ili smisao života.

 

Zainteresovao sam se za vežbe joge i počeo da ih upražnjavam. Osećao sam se bolje i lagodnije ali se osećaj neke nedovoljnosti i dalje javljao. Čitajući literaturu koja se bavi čovekovim duhovnim razvojem, došao sam do zaključka da je meditacija nešto što bih trebao da probam. Pokušavao sam sa raznim tehnikama i živeo u ubeđenju da činim prvu stvar. Nekako mi je pod ruku pala Maharišijeva knjiga „Nauka o Bitku i umetnost življenja". U njoj on govori o tehnici Transcendentalne meditacije, o tome zašto je dobro vežbati je, o mehanizmu same tehnike i o tome da se jedino može naučiti postupkom kojim se prenosila milenijumima, od učitelja učeniku. Čitajući knjigu, javila mi se jaka želja da naučim tu tehniku. Sledeće pitanje koje mi je došlo bilo gde naći učitelja. Već posle samo nekoliko dana se desila još jedna u nizu „čudnih" koincidencija, koje su me pratile na tom putu sopstvenog razvoja. Saznao sam, od dobrog prijatelja, sa kojim sam se intezivno družio već nekoliko godina, da mu je prvi komšija, vrata do vrata, učitelj Transcendentalne meditacije. Mom iznenađenju nije bilo kraja.


Vrlo brzo sam zakazao uvodno predavanje i naučio tehniku. Tek sam tada shvatio da ona potpuno drugačija od bilo čega što sam do tada iskusio. Lakoća same prakse i efekti koji su odmah počeli da se javljaju su mi jasno govorili da je moja potraga za najefikasnijim sredstvom, koje će mi pomoći u maksimalnom ubrzanju sopstvene evolucije, završeno.

 


Posle kraćeg vremena praktikovanja, shvatio sam da ne postoji verovatno ništa drugo čime bih se bavio i time dao najveći mogući doprinos, ne samo sopstvenom razvoju, nego i razvoju i poboljšanju društava u celini. Sledećih nekoliko godina sam posvetio svojoj praksi meditacije i obuci koja me je dovela do toga da postanem učitelj ove vredne tehnike.

 

 

Osim sto ste Ucitelj TM, kojim srodnim tehnikama i metodama se bavite?

 

Za ajurvedu, najstariji medicinski sistem na svetu, zainteresovao sam se pre nego što sam postao učitelj Transcendentalne meditacije. Čitao sam neke knjige o ajurvedi i stvorila mi se želja da se bolje upoznam sa njom. Mnogo puta, od kada sam počeo da primenjujem ovu tehniku, uverio sam se da je tačno ono što se čuje od učitelja a to je da želje koje podstiču naš razvoj i čine nam dobro, počinju sve više i sve lakše da se ostvaruju kada čovek započne sa praksom meditacije. To se desilo i po mom završetku poslednje faze škole za učitelja Transcendentalne meditacije. Kada sam se, posle pet meseci neprekidne obuke vratio kući, dočekalo me je veliko iznađenje. Za četiri dana su počinjale postdiplomske studije Mahariši ajurvede, prvi put organizovane u jugoistočnoj Evropi! Još jednom su mi se, iznenada i potpuno spontano, otvorila velika vrata. Sa velikim zadovoljstvom sam započeo i posle skoro dve godine završio studije. Tada sam stekao zvanje konsultanta Mahariši ajurvede.


Vrlo brzo po završetku tih studija opet su se, gle iznenađenja, koje to i više nije, otvorila još jedna vrata. Opet se, prvi put kod nas, organizovala specijalizovana obuka za konsultanta u Mahariši aromaterapiji, koja predstavlja sastavni deo Mahariši ajurvede. Sa time što sam postao i Mahariši aromaterapeut, zaokružio sam jednu celinu veoma značajnog i srodnog znanja koje dolazi iz zajedničkog izvora prastarog, najstarijeg postojećeg znanja u današnjem svetu, iz drevne Vedske civilizacije.

Pored toga, obavljam tretmane Rekonekcije Kreativnom inteligencijom. To je postupak koji ne dolazi iz već pomenutog izvora znanja. On je novijeg datuma ali to ne umanjuje njegove fantastične rezultate u brzom isceljivanju kompletnog čovekovog bića. Obavlja se bez dodira, u tri tretmana od po pola sata. To dovodi do aktiviranja samoisceljujućih mehanizama koji postoje u svakome od nas. Rezultat toga je oslobađanja od velikog broja neravnoteža i bolesti koji postoje na bilo kom nivou našeg bića.

 


 

U Podgorici cete odrzati kurs Transcendentalne meditacije u decembru. Koliko kurs traje?

 

Kurs traje pet dana, tokom kojih treba obezbediti po dva sata vremena.
Počinje se uvodnim predavanjem, na kome se stekne jasnija slika o samoj tehnici, razjasne neke nedoumice i postave željena pitanja. Sledećeg dana, kada se dobiju sva potrebna uputstva za započinjanje sa tehnikom, polaznik je već praktično naučio da meditira i stekao prva iskustva. Sve dobrobiti o kojima smo pričali počinju da se ispoljavaju već tada, od prvog dana meditacije. Sledeća tri dana služe za proveru same prakse i tokom njih se dobija još dosta dublje i šire znanje o mehanizmu same tehnike, o tradiciji iz koje ona dolazi, o mehanizmu oslobađanja od stresa tokom meditacije i odgovori na pitanja koja se u međuvremenu pojavila.
Posle tih pet dana polaznik je osposobljen da da do kraja života obavlja praksu bez ičijeg vođstva ili usmeravanja.
Ova tehnika, kako je neko rekao, za razliku od drugih tehnika meditacije, ne stvara sledbenike već lidere.

 

 

Da li su potrebne neke pripreme ili predznanje?

Za njeno učenje i primenu nije potrebno nikakvo predznanje ili sklonosti, ne zahteva promenu životnih navika ili načina života. Nije čak potrebno ni verovati u dobrobiti koje donosi. Dovoljno je samo je praktikovati, vežbati, svi rezultati dolaze potpuno automatski. To je razloga zašto se ova tehika naziva mehaničkom ili automatskom tehnikom razvoja svesti.

 

 

Da li je tacno da ljekari i zdravstveni radnici u svijetu preporucuju TM kao sredstvo za ocuvanje zdravlja?

 

Da, potpuno tačno. U celom svetu se sve više uviđa vrednost Transcendentalne meditacije. Američka asocijacija za srce ili za bolesti srca je, u poslednjih nekoliko godina, uložila dvadestčetiri miliona dolara u svoja istraživanja o uticaju primene ove tehnike na bolesti srca i krvnih sudova. Rezultat tih istraživanja je, da je tehnika Transcendentalne meditacije postala jedina relaksaciona tehnika za koju su lekari dobili preporuku da savetuju pacijentima njeno korišćenje. Takva preporuka se može dobiti od lekara širom sveta a Vi ste se uverili da je to moguće i u Podgorici.

Da su uticaji primene Transcendentalne meditacije veoma povoljni za zdravlje govori i podatak da više osiguravajućih kompanija u Americi daju 30% popusta na životno osiguranje praktikantima ove tehnike. Razlog je taj što oni manje oboljevaju, manji su im medicinski troškovi i imaju duži životni vek. To je ono što pogoduje osiguravajućim društvima, pojedinci koji uplaćuju osiguranje a pri tom su zdravi i dugo žive.
Ova tehnika je, zahvaljujući tim svojim pozitivnim uticajima, uvedena u mnoge vrtiće, škole, univerzitete, firme, vojske, policje i zatvore, u velikom broju zemalja širom sveta.
Ono što je zajedničko pripadnicima svih tih organizacija je da im je potreban razvoj svesti, dobro zdravlje, kako psihičko tako i fizičko, oslobađanje od stresa i osećaj sreće i zadovoljstva. To je upravo ono što Transcendentalna meditacija omogućava potpuno prirodno, spontano i lako.

 

Kurs Transcendentalne meditacije u Podgorici od 14. do 19. juna (5 dana, u popodnevnim casovima)

Cijena petodnevnog kursa 200 eura

Informacije kod organizatorke Maje Pejovic na  

00382 67 535 705 , ili

VIBER 00382 67 385 157

 

 

Share

 

Datum poslednje izmene ponedeljak, 27 maj 2019 17:08

Pogodaka: 4335

Pulsna dijagnostika: srčani ritam otkriva uzroke oboljenja

"Puls se očitava polaganjem tri prsta, kažiprsta, srednjeg i domalog prsta, na radijalnu arteriju ispod šake. Kod muškaraca se to radi na desnoj a kod žena na levoj ruci. U zavisnosti od toga koliki je pritisak tri prsta na arteriju i na koji prst se pažnja usmerava, dobija se pregršt različitih informacija.", objašnjava Ljubomir Koljo,  licencirani Učitelj Transcendentalne meditacije, konsultant Mahariši ajurvede, aromaterapeut, praktičar Rekonektivnog iscjeljivanja

 

Ljubomir Kojo će raditi ajurvedske konsultacije pulsne dijagnostike u Podgorici od 14. do 18. juna

 

 

Koje informacije o stanju organizma se dobijaju pulsnom dijagnostikom?

 


- Ajurveda je, kako kaže i Svetska zdravstvena organizacija, najstariji medicinski sistem koji postoji u svetu. Sama reč je kovanica nastala od dva pojma, ajus, što znači život i veda, što znači znanje. Ajurveda znači predstavlja znanje o životu, znanje o tome kako živeti život u skladu sa zakonima prirode.


Tokom vremena su se važni delovi tog celovitog znanja izgubili i sistem je postao fragmentisan, što je dovelo do smanjenja njegove efikasnosti.
Mahariši Maheš Jogi, indijski mudrac i najbolji fizičar u domenu razvoja svesti, uspeo je da, zajedno sa vodećim ajurvedskim lekarima svog vremena, obnovi to znanje. Tako je stvorena Mahariši ajurveda, najbolja, najnaprednija i najcelovitija škola ajurvede koja postoji danas u svetu.
U Mahariši ajurvedi se obavlja trostruka dijagnoza. Ona je sastavljena od observacije (Daršanam), razgovora ili odgovora na određena pitanja (Prašnam) i čitanja pulsa (Sparšanam).


Čitanje pulsa ili puls dijagnoza predstavlja najvažniji aspekt trostruke dijagnoze.


Puls dijagnoza ili kako se u Mahariši ajurvedi naziva Nadi Vigjan, omogućava dobijanje velikog broja informacija o stanju čovekovog, ne samo organizma, nego celokupnog bića, na različitim nivoima postojanja. Sagledava se stanje na emocionalnom, mentalnom, i fizičkom nivou, kao i kvalitet odnosa sa okolinom. Verovatno čudno zvuči ali može se sagledati prošlost, sadašnjost, pa čak i pretpostaviti tendencije u budućnosti.
Te informacije koje se čitaju iz pulsa daju nam jasnu sliku o neravnotežama koje postoje na dubinskim nivoima, odnosno na najdubljem nivou gde se svest transformiše u materiju.


Puls se očitava polaganjem tri prsta, kažiprsta, srednjeg i domalog prsta, na radijalnu arteriju ispod šake. Kod muškaraca se to radi na desnoj a kod žena na levoj ruci. U zavisnosti od toga koliki je pritisak tri prsta na arteriju i na koji prst se pažnja usmerava, dobija se pregršt različitih informacija.

 

 

Pomoću pulsne dijagnostike mogu se otkriti uzroci problema s varenjem, stomačnih tegoba i hormonskih oboljenja. Kod alergijskih reakcija ova tehnika nepogrešivo otkriva uzrok i organizam dovodi do ravnoteže tako da više ne reaguje na određene alergene. Za razliku od ranijih godina, kada se gledalo na šta je neko alergičan, danas se sve više posmatra na koga je neko preosetljiv. S velikim uspehom rade se programi za regulisanje gojaznosti ili preterane mršavosti, otkrivaju se uzroci nesanice i vrtoglavice i problemi srčanog ritma 

 


Površinski puls daje sliku o trenutnom stanju organizma (Vikriti) a dubinski o našoj Prakriti ili telesnom tipu koji smo dobili rođenjem. Izmađu te dve krajnje vrednosti nalazi se još nekoliko nivoa, sa kojih dolaze informacije o efikasnosti procesa varenja i metabolizma (Agni), stanju telesnih tkiva (Dhatu), prisustvu toksina u organizmu (Ama) i prohodnosti kanala (Shrote) kojima se kreću telesne tečnosti, energija i inteligencija tela.
Takođe, može se sagledati u kojim organima se neravnoteža već ispoljila ili u kojima se tokom vremena može ispoljiti.

 

 

Da li je ova vrsta pregleda korisna i u preventivne svrhe?


- Kako da ne! Ajurveda veoma uspešno leči razne bolesti ili ispoljena stanja neravnoteža ali je akcenat upravo na preventivi.

 

 

Radite li i sa djecom ove preglede?


- Svakako, u pogledu sagledavanja neravnoteža ne postoji razlika između odraslih i dece. Sve što se može ustanoviti kod odrasle osobe, moguće je i kod deteta a posebna vrednost ove dijagnostike je u tome što se na osnovu viđenja detetovog urođenog telesnog tipa mogu dobiti preporuke koje će ga na životnom putu sticanja navika usmeriti u pravcu zdravlja. To je nešto što bi svakom rodiitelju bilo neophodno u vaspitavanju i podizanju deteta.

 


Jesu li potrebne neke pripreme prije samog dolaska?


- Nisu nikakve. Jedino je poželjno da neposredno pre dolaska nije uzet obilan obrok.

 


Da li, osim dijagnostike, klijent dobija i neku terapiju ili smjernice za dalje?


- Svakako. Svrha dijagnostike je nalaženje rešenja za postojeće probleme ili neravnoteže. Sama za sebe dijagnostika nema skoro nikakvu vrednost. Šta može da nam znači viđenje problema ako nemamo načina da ga rešimo.
Mahariši ajurveda daje mogućnost viđenje korena ili uzroka postojećeg stanja i daje preporuke za njegovo uklanjanje. Preporuke sadrže savete vezane za ishranu, dnevnu rutinu, ponašanje ili drugačije rečeno savete za uticaje koje treba izbegavati i kojima je poželjno izložiti se.

Pored toga se dobijaju preporuke za korišćenje Mahariši ajurveda preparata. To su najbolji postojeći biljni preparati na svetu. Poseduju sve potrebne sertifikate i zadovoljavaju najstrože evropske i svetske norme u pogledu porekla i bezbednosti. Nemaju nikakve kontraindikacije i mogu se uzimati zajedno sa bilo kojom terapijom alopatske medicine. Donose promenu neagresivno, nežno a veoma efikasno.


Koliko konsutacija traje?


- Oko sat vremena.

 


Je li tacno da ovim pregledom na energetskom nivou mozete da primjetite mogucnost pojave oboljenja i prije nego sto zapravo dodje do toga?

 


- Jeste. To je ono što je veoma vredno u ovom najdubljem znanju o čoveku, ukloniti koren nervnoteže pre nego što se ona ispoljila na materijalnom nivou, u obliku akutne ili hronične bolesti. Što bismo mi rekli, bolje sprečiti nego lečiti.
Mada, to što se sagledava ajurvedskom dijagnozom se ne nalazi na enegetskom nivo, već na još dubljem nivou, nivou informacija.
Kako kaže najstarija nauka, Vedska nauka a potvrđuje i kvantna fizika, ceo pojavni ili manifestovani univerzum nastaje iz nemanifestovanog Jedinstvenog polja. Ono je po svojoj prirodi polje čistog postojanja ili čiste svesti, beskonačne energije, inteligencije Prirode i krativnosti. On je nemanifestovano ili neispoljeno ali u sebi sadrži beskonačni potencijal za stvaranje. Iz njega se sve izražava u slojevima i materijalni aspekt predstavlja najgrublji, površinski sloj. Kao što talasi na površini okeana predstavljaju krajnji izraz samog okeana.


U nekoj gruboj podeli se, od dna ka površini, u slojevima nalaze nivo informacija, zatim energije i na kraju materije.
Područije delovanja Mahariši ajurvede je nivo informacija, gde neispoljeno počinje da se ispoljava, u dodirnoj tački između svesti i materije.
Na tom nivou se nalazi koren svega, pa i problema koje želimo da rešimo.


Mahariši ajurveda je u stanju da sagleda šest stepenika ili etapa u razvoju neravnoteža. Najsavremenijim dijagnostičkim postupcima i aparaturama je moguće sagledati tek poslednja dva stepenika, kada se neravnoteža već ispoljila u obliku bolesti. Neravnoteža se na dubljim nivoima razvijala godinama ili decenijama i tek kada se ispoljila u svojoj završnoj fazi konstatujemo pojavu bolesti. U toj fazi je problem mnogo teže a neki put, nažalost, i nemoguće rešiti. Ipak, kad se ukloni koren neravnoteže, simptomi bolesti počinju spontano da se povlače. Ako biljci isečemo koren ona će neminovno uvenuti.
Tu je opet na delu onaj preventivni aspekt, za koji smo rekli da je, generalno gledajući, vredniji i značajniji. Kada uklonimo korenski uzrok a to se na tim najdubljim nivoima dosta lako postiže, ne postoji mogućnost da se nervnoteža razvije u bolest.

 


Da li je korisno da ovaj pregled urade i osobe koje imaju probleme koje nisu iskljucivo fizicke, na primjer one koje su depresivne, letargične, koje pate od napetosti i sl.?

 


- I te kako! Ovi problemi su emocionalne prirode tj. nalaze se na nivou osećanja a to je nivo na velikoj dubini i odatle kreće većina ispoljenih problema. Medicina kaže, u zavisnosti od izvora, da su od 70 do čak 90% hroničnih bolesti psihosomatskog porekla. Ajurveda poseduje sredstva za veoma efikasno rešavanje tih stanja.

 

Ljubomir Kojo će raditi ajurvedske konsultacije pulsne dijagnostike u Podgorici od 14. do 18. juna

 

Informacije kod organizatorke Maje Pejovic na  

00382 67 535 705 , ili

VIBER 00382 67 385 157

 

 

Share

 

Datum poslednje izmene ponedeljak, 27 maj 2019 17:19

Pogodaka: 1957

10 savjeta za zdravlje slavnog japanskog ljekara

Preminuo je 18. srpnja 2017., u 105. godini, a u nasljeđe čitavom svijetu ostavio je vrlo vrijedna osobna saznanja o nedokučivoj tajni dugog življenja.

 

Hinohara je pomogao i u uspostavljanju medicinskih sistema, zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovječnijih naroda na svijetu. Gotovo do smrti, doktor Hinohara je radio u bolnici, liječio pacijente i predavao studentima na fakultetima.

Ovo su njegovih 10 zlatnih savjeta o postizanju dugog, zdravog i kvalitetnog života

.

1. Energija dolazi iz toga što se osjećamo dobro, a ne iz zdrave prehrane i puno spavanja.

 

"Svi se sjećamo kako smo kao djeca, zabavljajući se, često zaboravljali jesti ili spavati. Vjerujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila, kao što su ručak i spavanje", objašnjava dr. Hinohara.

 

2. Čuvajte se gojaznosti!

 

Doktor Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju višak kilograma, pa zato treba paziti na svoju težinu i fizičku kondiciju. Ne treba se opterećivati prehranom, ali ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On je, na primjer, za doručak pio kafu, čašu mlijeka i sok od narandže sa žličicom maslinovog ulja. Vjerovao je da je ovo ulje odlično za krv i kožu. Za ručak je jeo mlijeko i keks, a često je i preskakao ručak kada je bio prezaposlen. Za večeru je jeo povrće, ribu i rižu. Dva put nedeljno jeo je govedinu.

 

3. Planirajte unaprijed!

 

Hinohara je uvek imao pun raspored za godinu unaprijed, a čak je i planirao još više u budućnost. Tako se, kako je rekao – jako radovao Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Na žalost, nije ih doživio, ali njegov stav prema životu i planovima govori koliki je bio optimista, što je isto vrlo važna stavka za dugovječnost.

 

 

4. Ne morate otići u penziju ako ne želite.

"Nakon 65. godine počeo sam volontirati. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan i uživam u svakoj minuti svog posla", govorio je Hinohara. Ukoliko čovek želi još raditi – neka radi. Ukoliko ne želi, neka ide u penziju i posveti se onome što želi raditi.

 

5. Dijelite znanje i vještine s drugima.

 

Hinohara je godišnje održavao oko 150 predavanja. Predavao je svima – od djece u školi do ozbiljnih poduzetnika i doktora. Uvijek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala ponekad i po 90 minuta. Imao je običaj reći kako ga stajanje čini snažnijim.

 

6. Nemojte vjerovati svemu što kaže doktor.

 

Dr. Hinohara je smatrao da doktori ne mogu izliječiti svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da, kada im doktor pripiše terapiju ili neki pregled, da ga pitaju da li bi to isto preporučio svojim bližnjima. Ukoliko bi odgovor bio negativan, zašto se izlagati bespotrebnom stresu i patnji? Vjerovao je da životinje i muzika imaju veliki uticaj u ozdravljenju, puno veći nego što to misli medicina.

 

7. Uvijek koristite stepenice i sami nosite prtljag.

 

Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na lift. Uvijek i svuda idite stepenicama i trudite se nositi svoj prtljag sa sobom. Hinohara je cijeli život išao stepenicama i uvijek po jednu preskakao. Stepenice i hodanje su svakodnevna vježba za vaše srce i cijelo tijelo.

 

8. Nadahnjujte se svaki dan, pronađite inspiraciju.

 

Čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas nadahnjuju. Tako je činio i Hinohara. Za njega je najinspirativnija bila poema Roberta Browninga – Abt Vogler. Ne morate se zadržati samo na književnosti. Slušajte muziku, uživajte u likovnoj umjetnosti, šetajte u prirodi...

 

9. Bol je misteriozna.

 

Najučinkovitiji način za prevladati bol je kroz zabavu. Kada se dijete udari, objasnio je Hinohara, plakati će sve dok mu pažnju ne okupira nešto drugo. Tada će zaboraviti na bol. Tako bi trebali raditi i odrasli ljudi. Bol treba utopiti u zabavi! Smatrao je da bi u bolnice trebalo dovesti terapijske pse i ostale životinje, kao i glazbu koja će pomoći pacijentima nositi se s bolom.

 

10. Ne gomilajte materijalne stvari.

"Ne trošite život na gomilanje materijalnog, jer ionako ništa nećete ponijeti sa sobom kada umrete" – jednostavan je bio Hinohara u posljednjem od deset zlatnih principa dugovječnosti.

(Izvor: stil.kurir.rs / zivotistil.rtl.hr)

 

Share

Datum poslednje izmene subota, 20 januar 2018 23:48

Pogodaka: 1250

Edina Omeragić: Ovdje sam da pomognem drugima

Ko sam ja

 

Moje ime je Edina Omeragic, 37 mi je godina i zivim duzi niz godina u inostranstvu, a u Puli (Hrvatska) sam rodjena. Moji roditelji su me u inostranstvo odveli sa mojih deset godina, gdje su se poceli nizati moji strahovi od nove sredine, od nepoznatog jezika, novih lica i mnogo cega ostalog. Moje samopouzdanje je pocelo tonuti sve dublje i dublje. U tinejdzerskim godinama zivot mi se mjenjao i talozili su se strahovi oduzetog djetinjstva. Sa punoljetnosti sam mislila da cu sa udajom rijesiti neke stvari, ali nisam vec se sve jos vise iskomplikovalo. Mlada sam se udala i postala majka jednoj predivnoj curici koja sad ima 17 godina, tad sam sebi rekla da je ona upravo ono najljepse sto mi se desilo u mom zivotu koji je se raspadao iz dana u dan.

Nakon kratkog vremena postala sam samohrana majka koja se borila za sebe i svoje dijete da bi uspijela u zivotu. Kako su godine prolazile sve dalja sam bila od same sebe, gubila sam se, nisam se vise prepoznavala. Od problema do bolesti koju je doktor proglasio neizljecivom. Depresija je vladala nadamnom do te mjere da sam tablete za spavanje koristila, vrtoglavice imala, visoke temerature, gusenje, lupanje srca. U to vrijeme sam radila u djecijem obdanistu, tad su me te divne male duse na koji sat izvlacile iz tog stanja. Prva pomoc bi dolazila po mene jer me je toliko gusilo da sam mislila da cu umrijeti, na kraju izadjes iz bolnice sa dijagnozom da je sve u redu od krvne slike na dalje. Otvorila sam oci onog dana kad sam otisla kod doktora zbog glavobolje i koji mi je u lice rekao da je sve uredu i da bi bilo najkorisnije posjetiti psihjatra. Uz to sve imala sam oboljenje stitne zljezde koja je isto svoje odradjivala, a bila sam prikovana za hemijske terapije godinama. Kad je dosao taj dan moje teske zdravstvene spoznaje od tog dana je sve pocelo da se slaze u zivotu mom. Pocela sam gledati motivacijska videa iz dana u dan, pocela sam se zahvaljivati na onome sto imam, pocela sam sama sebe afirmacijama motivirati do te granice da sam izlijecila svoju stitnu zljezdu. Meditirala sam iz dana u dan i sad mi je to prioritet, pocela se skolovati prema tom smjeru.

 

 

Cime se bavim

 

Diplomirala sam za mentalnog trenera na privatnoj akademiji u Austriji, pored toga sam ucila razne tehnike za iscijeljivanje, a i posjecivala sam razne seminare koji su me osvijestili i naucili kako dovesti sebe samu u zivotni balans, uz to sam procitala mnogobrojne motivacijske knjige i biografije osoba koje su bile na dnu i uz vjeru, zahvalu i volju podigli svoju svijest i sad zive u zadovoljstvu. Covijek bi trebao cijeli zivot raditi na sebi jer je sve vise spoznaja, a i izazova sa kojima se lakse mozemo nositi.

Nekoliko rijeci o mom skolovanju: Diplomirani mentalni trener, radim sa klijentima na tome kako krenuti sa radom na sebi, pospjesivanje samopouzdanja i samopostovanja uz razne mentalne vjezbe.
Radi se na sadasnjem trenutku i buducnosti. Praktikujem i Access Bars, zavrsila sam za prakticara i voditelja. Ta tehnika se sastoji od rada sa 32 tacke na glavi koje putem akupresure odpustaju elektromagnetni naboj sakupljen tokom zivota a vezan uz npr. kontrolu, kreativnost, novac, kreiranje odnosa, iscijeljivanje, mir, radost, tugu, svijesnost i mnogo ostalog.
Pokretanjem Barsa oslobadja se zarobljena energija i time otvara prostor za kreiranje novih i boljih stvari, otvaraju nam se nove mogucnosti.
U Njemackoj sam naucila Havajansku tehniku Ho´oponopono, ta tehnika sluzi kao lijek na ranu, a to je da otvorimo srce i da naucimo oprastati prvo sebi pa onda drugima, da uvidimo ustvari da sve sto se desava, desava se za nase vise dobro i da trebamo biti na tome zahvalni. Ho´oponopono se sastoji od puno vodjenih meditacija, dopire do srzi vase podsvjesti i isplivava problem koji vas muci.

Nakon sto sam diplomirala naisla sam na jos jednog ucitelja koji se strucno bavi alternativnom medicinom, ruskim tehnikama, a koji je preko trideset godina radio u operacionoj sali kao kirurg urologije. Njegove rijeci necu nikad zaboraviti a glasile su ovako: "Zasto stavljati ljude pod skalpel kad se i bez skalpela rijesavaju bolesti kako na duhovan tako i na energetski nacin!"

Ruske tehnike sadrze obimni program za iscijeljenje i jako su aktivni i jaki. Kako sam naucila ruske tehnike, uz njih sam naucila da svakog covjeka gledam zdravog i da ustvari univerzum kroz mene sve slaze onako kako treba da bude
.
Za sebe znam da sam na ovoj planeti da pomazem ljudima, da im dajem elan za zivot koji sam ja sebi nekad sama dala jer da nisam dosla tada k sebi vjerovatno ne bi bila medju vama sada i jako sam zahvalna na tome, na predivnom putu koji i danas dan putujem, ucim i gledam zivot iz vise uglova. Ta spoznaja je neprocijenjiva.

Kako i sami znamo da kroz razne stresne situacije dovodimo sebe u iskusenja gdje se radjaju strahovi, nevjerica, manjak smopouzdanja, nesigurnost i mnogo ostalih stvari koje nas pritiscu iz dana u dan, da bi se toga rijesili i isli sa zadovoljstvom u nove pobjede ja sam tu da vam pomognem.
Bavim se alternativnom medicinom ruskih tehnika koje prodiru u srz covijeka. Sa tim tehnikama dopire se do podsvjesti gdje se sve talozi.
Frekvencije, koje su vrsta meditacije, sa posebnim zvukovima (slusaju se samo preko slusalica) predlazu se klijentu jer je osnova rada ruskih tehnika kao prvo osloboditi klijenta od strahova, ocistiti cakre i tad se prelazi na zadatak iscijeljenja kako bolesti, a tako i mentalnog problema od kojeg klijent se ne osjeca dobro.


Kod tih frekvencija nije samo znacajno iscijeliti osobu, vec i da se osoba ugodno osjeca poslije terapije. Frekvencije vas podizu na visi nivo svijesti i daju vam jacinu iznutra.
Kako su dobre za razne bolesti tako ih ima i za mrsavljenje, detoksikaciju tijela, pomladjivanje koze, rast kose i jacanje noktiju, jacanje nervnog sustava pogotovo kod ucenika ili studenata i slicno. Uz to dolaze matrix kodovi koje je izumio Grigori Grabovoji i koji se kanaliziraju preko univerzuma za licne probleme klijenta, to se izradjuje kao jedna vrsta amajlije koju klijent izradjenu nosi uz sebe dok mu se ne rijese neke stvari za koje je amajlija napravljena.
Matriks kodovi se primjenjuju za sve u zivotu sto vam stvara otpor.

Rekonekcija je jos jedna metoda kojom se bavim, to je forma iscijeljenja od 5-to dimenzionalne frekvencije za zdravlje vaseg tjela i duha. Na seansi rekonekcije dozivljava se specijalni proces izmedju klijenta, prakticara i univerzuma koja otvara vrata prema iscijeljenju i zivotnom putovanju koje vi ni sami niste zamislili. Rekonekcija prodire kroz vase energetske tunele u tijelu. To nam daje mogucnost i stavlja nas u poziciju da budemo vjecno povezani sa svjetloscu univerzuma. Poslije te terapije klijent se osjeca olaksano, povezan kako sa unutrasnjim tako i sa vanjskim svijetom.


U ruskim tehnikama radi se i sa bojama kao sto je zlatna, srebrna i ljubicasta. Te boje koje prakticar koristi, koristi ih mentalno za iscijeljenje, zastitu, nadopunu izgubljene energije. Moja duznost je, koji god klijent da dodje sa bilo kojim problemom, ja ga gledam odmah sa rijesenjem, ne ulazim puno u problem jer nisam tu da jos vise razradjujemo nastali problem vec da olaksam i da dodjemo skupa do rijesenja i iscijeljenja.

 

 

Share

Datum poslednje izmene nedelja, 18 mart 2018 22:46

Pogodaka: 1193

Sanja Karadžić Lalić: Ljubav je esencija života

"NLP (Neuro-lingvističko programiranje) je metodologija koja je nastala tako što su naučnici istraživali šta je to što izuzetno uspješne ljude razlikuje od ostalih. Sumirali su ono što je zajedničko i onda to učinili dostupnim cijelom svijetu.", objašnjava Sanja Karadzic Lalić, NLP Master & Coach


Kako je došlo do toga da se zainteresujete za NLP?


Dugo godina sam se bavila proučavanjem različite literature iz polja ličnog razvoja. Međutim, pri prvom kontaktu sa NLP-om, bukvalno sam se zaljubila u ovu metodologiju, zbog njene jednostavne primjene i izuzetne korisnosti u svakodnevnom životu.


Gdje, kod koga ste završili edukaciju?


Ja veliki akcenat stavljam na kvalitet uopšte, pa tako i kad je edukacija u pitanju. Moj izbor je NLP Institut u Beogradu čiji je osnivač Slavica Squire. Tu sam završila NLP Business Practitioner, NLP Master Practitioner, Coaching Academy, Social Panorama, Presentational Skills, kao i njene autorske programe Power Life Design i Power Love Design. Sledeća faza moje kontinuirane edukacije za ovu godinu je Trainer Trening u organizaciji NLP Instituta koji se održava na Fruškoj gori u julu a zatim i NLP Trainer Trening na jesen.

 

Zbog kojih tema/problema Vam se klijenti najčešće obraćaju?


Obzirom da radim individualni coaching, klijenti dolaze kod mene zbog raznih stvari, ali ono što im je zajedničko je da žele da se osjećaju bolje u sopstvenoj koži. Prva stvar koju uradimo je da napravimo refleksiju trenutnog stanja, a zatim im pomognem da precizno definišu šta je to što svim srcem žele da postignu u životu i koje je korake treba da preduzmu da do toga dođu.

 

Vodite i radionice pod nazivom "Live Love ". Kome su radionice namijenjene?

 

Pomoću NLP tehnika sam osmislila radionicu "Live Love" koja je namjenjena svima onima koji znaju da zaslužuju predivan emotivan život bez obzira da li trenutno imaju partnera ili ne i koji su spremni da prvo kreiraju a potom i programiraju put do takvog života.

 

Koja znanja/vještine se stiču?


Ono što polaznici dobiju je lični odgovor šta je to što je njima stvarno važno, šta je to što njih čini srećnim, a šta je to što i nije toliko važno i ukoliko to ne dobiju, opet će biti srećni.

Dešava se npr. da cura uđe u vezu a potom u brak sa nekim ko je zgodan, vaspitan, ostvaren u poslu, materijalno obezbijeđen, a da opet nije srećna. Mi na radionici upravo radimo na tome da osvijestimo šta je to što je svakom od nas važno i šta je potrebno da uradimo da to i dobijemo.

 

Da li je potrebno predznanje za učešće na radionicama?


Tehnike koje koristimo na radionici su vrlo jednostavne i može ih primijeni svako bez obzira da li ima neko predznanje ili ne. Ono što je potrebno je volja da povjerujemo da možemo imati fenomenalan život i spremnost da se krećemo u tom pravcu.

 

Koliko je bavljenje ovim uticalo na Vaš život?

 

Potpuno očarana NLP Starterom, odlučila sam da paralelno idem na sve treninge koje su na Institutu imali u ponudi. Moj doživljaj korisnosti ove metodologije je takav da sam samo za godinu dana provela 552 sata putujući na edukaciju. Činilo mi se da tada niko nije bio srećniji mene.

Željela sam da što prije otkrijem načine pomoću kojih mogu imati vrhunske rezultate u poslu i istovremeno biti srećna. Kako sam ih otkrivala, tako se i stanadard mog života podizao. Standard u kome ljubav i prihvatanje sebe čine osnovu i sve što se ne uklapa sa tim jednostavno više nije dominantno njegov dio. Sada kroz radionice i sa drugima dijelim neke od ovih tehnika a kroz individualni coaching sam im podrška na putu ostvarenja njihovih snova.

 

Kako Vas zainteresovani mogu kontaktirati?


Kontaktirati me mogu putem maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i telefona 067/679-091

 

Radionica "Live Love" u Podgorici

 

Ljubav je sama esencija života. Ipak nekada se čini da nekome ljubav bude tako prirodna i laka, a nekome drugom teška.
Radionica je namjenjena svima koji žele da pronađu ljubav svog života ili da unaprijede postojeće partnerske odnose.

 

Na radionici ćeš naučiti kako da:

- izabereš pravu ljubav za sebe
- postojeću ljubav unaprijediš tako da ti baš pristaje

Na raspolaganju će ti biti veliki broj tehnika i vještina koje će ti biti jako korisne i u ostalim sferama života.


Radionicu vodi: Sanja Karadzić Lalić NLP Master & Coach
Datum održavanja: 07.05.2017.
Vrijeme trajanja: 10-13 h
Mjesto održavanja: Hotel City
Promotivna cijena radionice: 20€

Share

Datum poslednje izmene nedelja, 30 april 2017 18:27

Pogodaka: 2110

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 40 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN