MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

              

 

Kursevi klasične i brazilske maderoterapije u Podgorici: Obuka za brazilsku i klasičnu maderoterapiju u Podgorici 12. i 13.   i   16. i 17. aprila   Obuka se radi dva dana,  od 10 do 18h, teorijski dio i praktični rad na modelu. Sve Tanja Taubner: roman PETLJE: "Svako u sebi nosi posebnost, autentičnost, ono nešto po čemu je jedinstven i svoj. Svako. Ono što autentičnost guši, mogu biti brojne stvari. Strah, recimo, nesigurnost, zabrane. Ko zna čega Biorezonantna dijagnostika u Podgorici : Biorezonantna dijagnostika i terapija u Podgorici od 9. do 11. decembra  Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog stanja Kurs maderoterapije u Nikšiću : Kurs masaže - maderoterapija      OBUKA ZA  HIT MASAŽA MADEROTERAPIJA - ANTICELULIT MASAŽA OKLAGIJAMA U NIKSICU 31. OKTOBRA I 1. NOVEMBRA  16 sati edukacije, dva dana, subota i nedelja, set oklagija, skripta, sertifikat  250 Biorezonantna dijagnostika u Valjevu i Arandjelovcu od 6. do 9. novembra: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Arandjelovcu  6. i 7. novembra. 2020. i u Valjevu 8. i 9. novembra  Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se Kurs mikropigmentacije - Puder obrve u Podgorici 7. novembra: POWDER BROWS EDUKACIJA u Podgorici 7. novembra EDUKACIJA TRAJNE ŠMINKE OBRVA - PUDER OBRVE u Podgorici - akcijska i trenutno najpovoljnija cijena obuke!     Edukaciju vodi Emilija Dugić, profesionalni artist trajne šminke, vlasnica Hipnoza sa Danielom Lukic u Podgorici: Daniela Lukić, hipnoterapeut  iz Beograda će raditi individualne hipnoterapeutske tretmane 19. i 20. oktobra u Podgorici   AKO ŽELITE DA SE OSOBODITE STRAHOVA, NERVOZE, TREME, NESANICE, EMOCIONALNIH PROBLEMA i sličnih smetnji, onda Biorezonantna dijagnostika u Podgorici od 5. do 8. aprila : Biorezonantna dijagnostika i terapija u Podgorici od 5. do 8. aprila   Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog stanja Obuka za brazilsku maderoterapiju u Podgorici 3. i 4. oktobra: Obuka za brazilsku maderoterapiju u Podgorici 3. i 4. oktobra   Obuka traje 2 dana, 16 sati ukupno, subota i nedelja od 10 do 18h Sve polaznice obuke dobijaju i sertifikat i set za Biorezonantna dijagnostika u Smederevu 19. i 20. avgusta: Biorezonantna dijagnostika i terapija u Smederevu 19. i 20. avgusta Provjerite stanje kompletnog organizma najsavremenijim aparatima kvantne medicine.     Primenom dva najsavremenija aparata, radi se komforna, brza i sveobuhvatna analiza zdravstvenog stanja Vašeg

Kuvanje kao umjetnost

"Za mene, kuvanje je jedan vid umjetnosti. Svojim umjetničkim kreacijama konstantno obnavljam snagu za stvaranjem novih jela. U tome sam veoma uspješan upravo zahvaljujući neiscrpnoj energiji prema ovom poslu koja se zove ljubav.", kaže Žarko Vučinić, kuvar i nutricionista

 

Od kada se bavite kuvanjem?

Kuvanjem sam počeo da se bavim kada sam upisao srednju školu. Još kao dijete volio sam da virim u kuhinju moje majke i bake. Često sam ih gledao dok kuvaju i tako se vremenom stvorila ljubav prema ovom poslu.

 

Kako je tekla vaša edukacija na tom polju?

Upisao sam srednju školu i čim sam završio prvi razred krenuo sam sa volonterskim radom. U ovom poslu mi je puno u početku pomogao kuvar Nikola Camović koji me redovno uzimao sa sobom da radim i da me uči. Potom sam se i uz druge kuvare edukovao i usavršavao. Posebno ću istaći rad sa stranim kuvarima iz Francuske, Italije, Indije i jos puno drugih zemalja.


Po završetku srednjeg četvorogodisnjeg obrazovanja nastavio sam studije u Italiji.
Tamo sam imao priliku usavršiti italijansku kuhinju i dobiti sertifikat za ispunjavanje Evropskih standarda rada. U Italiji sam uz kuvanje ujedno učio i italijanski jezik, osposobljavao se da vodim sektror hrane i pića...

U Beogradu sam se edukovao za nutricionistu u Centru za prirodnjačke studije.

Posebno sam usavršavao vegetarijansku kuhinju kod kreativnog kuvara Tonija Radica.

 

Šta za vas predstavlja kuvanje: ljubav, posao, umjetnost ili sve ujedno?

Za mene, kuvanje je jedan vid umjetnosti. Svojim umjetničkim kreacijama konstantno obnavljam snagu za stvaranjem novih jela. U tome sam veoma uspješan upravo zahvaljujući neiscrpnoj energiji prema ovom poslu koja se zove ljubav.
Da nema ljubavi ne bih imao toliko uspjeha u ovom poslu. Ljubav je osnovni pokretač koji se stalno obnavlja zahvaljujući zadovoljnim gostima.

 

Koliko je kreativnost vazna u kuvanju?

Kreativnost je veoma važna. Ponekad se desi da nisam baš u standardnoj situaciji i onda dolazi do izražaja moja kreativnost. Zahvaljujući tome, ljudi najbolje vide da sam se zaista potrudio da za njih stvorim nešto posebno. To se lako da primjetiti i jednostavno gost će opet poželjeti da mu spremam hranu.

 

Jeste li nekada pokušali da smislite neki svoj recept?

Jesam, nije da sam samo pokušavao nego mi je to i polazilo za rukom. Upravo sam po tome i poznat. Nastojim da izadjem u susret svakom gostu i njegovim zeljama. To može biti kuvanje na raznim mjestima ili recimo piknik za dvoje zaljubljenih. Za tu priliku je sve spremljeno sa puno ljubavi, u mogucnosti u obliku srca ili kako klijent poželi.

 

S obzirom na to sto ste nutricionista imate li neki savjet vezan za pravilnu ishranu?

Koristi od zdravog načina života su ogromne.


Možete da:


- živite duže;
- izgledate i osjećate se mlađe;
- imate više energije, smanjite težinu;
- snizite nivo holesterola u krvi;- spriječite, pa čak i "preokrenete" srčana oboljenja;
- smanjite rizik od raka prostate, dojke i drugih tipova;
- sačuvate vid do poznih godina;- spriječite i liječite dijabetes;
- izbjegnete operaciju u mnogim slučajevima;
- u velikoj mjeri smanjite potrebu za ljekovima;
- održavate kosti jakim;
- izbjegnete impotenciju;
- izbjegnete šlog,
- spriječite pojavu kamena u bubregu;
- spriječite da vaša beba dobije dijabetes tipa I;
- olakšate zatvor;
- snizite krvni pritisak;
- izbjegnete Alchajmerovu bolest;- pobijedite artritis
- i još mnogo toga.


Ovo su samo neke koristi, i sve mogu biti vaše. Cijena? Jednostavno promijenite ishranu. Ne znam da je ikada bilo moguće tako lako ili uz tako malo napora ostvariti tako značajne korisne efekte.


Sada želim da sažmem lekcije koje sam naučio o hrani, zdravlju i bolestima u osam principa. Ovi principi bi trebalo da nas informišu o načinima na koji se bavimo naukom, na koji liječimo bolesne, na koji se hranimo, na koji razmišljamo o zdravlju i na koji sagledavamo svijet.


Princip broj 1


Ishrana predstavlja kombinovane aktivnosti bezbrojnih supstanci iz hrane. Cjelina je veza od zbira njenih djelova.


Princip broj 2


Vitaminski dodaci ne predstavljaju recept za dobro zdravlje.


Princip broj 3


Praktično ne postoje hranljive materije u namirnicama životinjskog porijekla koje nisu bolje obezbijeđene u biljnim namirnicama.


Princip broj 4


Geni sami po sebi ne određuju bolesti. Geni funkcionišu samo aktiviranjem, ili ekspresijom, a ishrana igra ključnu ulogu u pri određivanju koji će se geni, dobri i losi, aktivirati.


Princip broj 5


Ishrana može značajno da kontroliše štetne efekte škodljivih hemikalija.

Princip broj 6


Ista ishrana koja sprečava bolest u ranim fazama (prije dijagnoze) može takođe da zaustavi ili preokrene bolest u njenim kasnijim fazama (nakon dijagnoze).


Princip broj 7


Ishrana koja je zaista korisna pri liječenju jedne bolesti poboljšaće zdravlje i u drugim slučajevima.


Princip broj 8


Dobra ishrana dovodi do zdravlja u svim oblastima vašeg postojanja. Svi djelovi su medjusobno povezani.

 

Da li se trudite da se pravilno hranite?

Zahvaljujem na jako lijepo postavljenom pitanju. Naveo bih činjenicu da je u današnje vrijeme oko 90 procenata povrća i voća prskano. Ono je jako privlačno za naše oči, medjutim njegova biološka i hemijska svojstva su značajno izmjenjena samim činom prskanja. I ono više nije onaj izvorni proizvod na koji smo navikli kao djeca, proizvod sa sela.

Njegova hranljiva svojstva su značajno umanjena. Medjutim ona jesu jos uvijek za ishranu s tim što ih treba duže kuvati ili peći. Šta će se desiti u budućnosti - ne bih bio baš veliki optimista jer svaki dan je sve gore i gore.

Savjetovao bih ljude da čuvaju svoja izvorna sjemena koja nisu prskana jer njihovom upotrebom proizvod koji budemo brali neće morati da se prska. Jednom sačuvano sjeme sa prskanog ploda uvijek će morati da se prska.

Posle svega ovoga lično za sebe mogu reći da nastojim da se što pravilnije i što sigurnije hranim. Koliko u tome uspijevam ja kao i vi i čitatelji to je već pitanje...


Pravilo je da nije zlato sve što sija, tako važi i za hranu. Inače, nastojim kombinovati što više povrća i žitarice, voće i orašaste plodove.
Pijem što više tečnosti, a osnovni napitak mi je voda. Volim popiti domaći sok, recimo od nara ili drenjina koji su puno zdraviji za nas organizam od ovih industrijskih koji imaju sodu, boju itd...

Tako da je u današnje vrijeme jako teško izbalansirati sve da bude skroz zdravo. Do mene i do vas je da nastojimo u tome koliko je u našim mogućnostima da se što pravilnije hranimo.

 

Možete li podjeliti sa nama neki recept?

 

Naravno, biće mi zadovoljstvo. Za ovu priliku bih vam preporučio pire od bundeve, jednostavno se priprema i veoma je zdrav i ukusan.

Recept:

Pire od bundeve


U šerpu staviti očišćen i na kocke isjeckan jedan komad bundeve1/4,  dodati dvije šargarepe, dvije glavice luka, tri srednja krompira i dva mala čena bijelog luka.

Sve naliti vodom, malo posoliti i ostaviti da se skuva. Kada je kuvano ocijediti svu vodu, ostaviti je sa strane. Dodati pola decilitra maslinovog ulja i izmiksati štapnim blenderom. Na ovaj način ćete dobiti pire od bundeve.


Sa ostatkom vode možete spremiti supu sa tjesteninom.


No ako želite, možete pire razrijediti i spremiti prirodnu kašu za vaše dijete.


Na ovaj način možete isto postupiti i sa tikvicama ili karfiolom.


Prijatno!

Za kontakt možete se obratiti na email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Share

 

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 30 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN