MONNA - magazin za zdrav i uspješan život

Individualni PEAT i Aspektika radovi u Podgorici od 13. do 21. decembra: Koliko stres i negativne emocije štete zdravlju   "Imam glavobolje od stresa", "Sve me boli od nervoze"... Koliko puta se desilo da izgovorite rečenice poput ovih? Živimo u veoma stresnom vremenu koje zahtijeva vještine Kvantna spektralna dijagnostika u Podgorici od 8. do 12. decembra: Šta je kvantna/spektralna analiza?   Svaka ćelija ima svoj spektar sa određenim karakteristikama. Pre svake hemijske promene u ćeliji nastupa fizička promena. To izaziva treperenje ćelijske membrane, a to opet emituje spektar koji može da Trening vida u Podgorici 26. i 27. novembra : Jasan vid bez naočara  Gorica Mijovic i Marijan Brvar su instruktori treninga vida odnosno metode oporavka vida vežbama za oči. Unazad 9 godina bave se edukacijom o tome kako da osobe koje Bio-eterična dijagnostika i terapija od 5. do 10. novembra u Podgorici: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u radu, Čudesna moć bio-eterične metode i terapije: "Bioeterična metoda je dijagnostika i terapija poremećenog energetskog tela.", objašnjava Lejla Ljubenković iz Novog Sada, farmaceut, hormone healing terapeut, klinički aromaterapeut i radiestezista sa više od 20 godina iskustva u Šta je Bowen tehnika i kod kojih stanja može pomoći : "Ono što je posebno potrebno istaći jeste činjenica da Bowen tehnika nema kontraindikacije zato što je u pitanju samoiscjeljenje tj. samo tijelo jeste ljekar koji potpomognut znanjem i radom Bowen Festival - Zdravlje i njega zene 22. i 23. juna u TC Delta City:   Festival pod nazivom "Zdravlje i njega zene", odrzace se u Podgorici, 22. i 23. juna 2022. godine u trznom centru Delta City, od 16h do 22h.   Festival organizuje Udruzenje za holisticku Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!: Možete li odabrati pol svoje bebe? Sada je to moguće!   Ako trudnicu pitate da li preferira pol svog nerođenog djeteta, većina će vam reći da im je jedina želja da rode Kurs depilacije, maderoterapije i manikir - pedikir u Podgorici: Obuke u Podgorici za:   - maderoterapiju, klasičnu i brazilsku  - depilacije (sve zone) - 180e - manikir i pedikir (ruski, estetski sa trajnim lakom, nadogradnja, tipse, izlivanje, medicinski)   067 535 705 ili na Viber Tretmani i edukacije Strechink - kozmetičke kamuflaže u Podgorici: Kozmetička kamuflaža je Brazilska metoda kojom kamufliramo trajno sve nedostatke kože.Stretchink metoda - pigment se ubrizgava u kožu mašinicom i ne bledi vremenom. Boja se posebno meša za svakog klijenta

Joga i mentalno zdravlje

 

O uticaju praktikovanja joge na fizičko i mentalno zdravlje govore kako subjektivna, tako i naučno verifikovana iskustva velikog broja škola, nastavnika i praktikanata joge u svetu, sada i u prošlosti.

Nekoliko autora bavilo se proučavanjem uticaja praktikovanja joge na emocionalna stanja. Njihova istraživanja pokazuju smanjenje nivoa depresivnosti, agresivnosti, anksioznosti i neprijateljstva.

Redovno praktikovanje joga programa dovodi do značajih poboljšanja u pogledu emocionalne inteligencije i emocionalne kompetencije. Poznata su istraživanja koja osim što potvrđuju ovaj tip rezultata, ukazuju i na generalno poboljšanje mentalnog zdravlja.


Bavljenje jogom ima pozitivan efekat na ličnost uopšte, kao i na akademsko postignuće studenata. Praktikovanje meditacije dovodi do poboljšanja nivoa samoaktuelizacije, unapređenje slike o sebi, jačanje ega-snaga, povišene tolerancije i smanjenje osjetljivosti na kritiku, veći nivo spontanosti, autentičnosti i povjerenja, kao i poboljšanje socijabilnosti. Sa druge strane bavljenje jogom u njenoj cjelovitoj formi vodi ka razvoju viših nivoa povjerenja i samodovoljnosti, ali i kreativnosti i spretnosti. Joga utiče na smanjenje depresivnih simptoma, a isto tako utiče na povećanje zadovoljsta sopstvenim životom. Bavljenje meditacijom jača senzitivnost praktičara za potrebe i osjećanja drugih i u naprađuje sposobnost srdačnog interpersonalnog kontakta.

Istraživanja pokazuju da praktikanti joge posvećuju veću pažnju sadašnjem trenutku, da se ka iskustvima odnose otvorenije i sa većom dozom prihvatanja od ostalih ljudi, kao i da razvijaju dublji uvid prilikom razumijevanja situacija Dalje, rezultati pokazuju da se praktikovanjem meditacije smanjuje broj situacija koje se doživljavaju kao problematične. Pretpostavljamo da bi ovo dalje dovelo do sniženja korišćenja odbrambenih mehanizama uopšte i boljeg balansiranja već korišćenih mehanizama.

Analizirajući ulogu joge u mentalnom zdravlju, Riča Šarma (2004) tvrdi: ''Posljednja četiri stepena Patanđalijeve joge: pratjahara (odvajanje od čulnih utiska), darana (koncentracija), dijana (meditacija) i samadi (prosvjetljenje) u dorektnoj vezi su sa mentalnim procesima. Pratjahara je nivo u kojem otpočinje usmjeravanje psihičke energije. Koncentracijom na vrhovno sopstvo, na povezanost izvorišta tijela i uma pojedinac integriše uspavane energetske tokove. Novoosnovana disciplina psiho-neuro-imunologije (PNI), potvrđuje ovu povezanost između umnih i tjelesnih potencijala.

Individualni razvoj, kako je začet od strane joga mudraca, je ostvarenje suštine bića, koja je po prirodi istinska sreća. Iskustvo duboke sreće unutar sebe donosi radikalnu promjenu u stavu i pristupu životu u cjelosti i životu pojedinca. To donosi duboko zadovoljstvo i ispunjenost. U stanju unutrašnje ispunjenosti, pojedinac isijava energijama istinske ljubavi, saosjećanja, brižnosti i nesebičnosti. Unutrašnje zadovoljsvo prati iskustvo istinske sreće i čini onog koji ju je iskusio više okrenutim, usmjerenim ka drugima nego prema sebi.

Unapređivanje odnosa sa samim sobom pomaže boljem razumijevanju sebe i drugih. Unaprijeđen odnos sa drugim živim bićima kao što su ljudi, biljke i životinje, poboljšava kvalitet života.

 

 

Svaki pojedinac teži sreći i pokušava da je pronađe u spoljašnjem svijetu. Ali drevna joga mudrost kaže da je tamo ne možemo naći. Možemo jedino pronaći unutar sebe, jer je to naša prava priroda, naše biće. Pod uticajem iluzija i neznanja čovjek je traži u spoljašnjem svijetu.Takođe pokušava da zamijeni sreću prolaznim zadovoljstvima.


Uz dobro razumijevanje i praktikovanje, joga može biti od velike pomoći u pronalaženju istinske sreće unutar nas. Praktikovanje joge takođe pomaže utišavanju konfuznih misli, što ima za efekat oslobađanje uma od uticaja iluzija i neznanja. Istinska sreća se automatski dijeli sa okruženjem na spontan način. Prirodno, sreća raste višestruko i nastavlja da raste.

 

Tekst: Dafina Perović, sertifikovana instruktorka joge

Joga Savez Crne Gore

 

Share

Datum poslednje izmene ponedeljak, 04 novembar 2013 22:06

Pogodaka: 6546

Himalajska joga - Tajna mladosti

"Moja želja da širim znanje o himalajskoj jogi bila je samo prirodan slijed onoga čime se već bavim i čemu sam posvetila zadnje 23 godine svog života, a to je prenošenje drevnih znanja joge prilagođena modernom čovjeku", kaže Snježana Nišević, instruktorka himalajske joge i voditeljka radionice "Tajna mladosti" u Zagrebu

 

 

Upoznajte nas sa himalajskim vježbama ili himalajskom jogom. Po čemu su ove vježbe specifične?


Ovo je jedinstveni sustav vježbi u svijetu gdje je uključen svaki dio tijela zajedno sa svim organima, mišićima, zglobovima... i povezan sa specifičnim disanjem, položajem i mentalnim fokusom (koncentracijom).
Ovaj sustav vježbi pomlađuje i produljuje životni vijek te pomaže u prevenciji i liječenju mnogih opasnih bolesti kojima danas još uvijek nema lijeka. Ove vježbe su u konačnici ključ za ulazak u direktno iskustvo viših stanja svijesti jer se radi o mnogostrukim, suptilnim i uglavnom nepoznatim tehnikama.

 

Vježbe donose opipljive dobrobiti u vrlo kratkom roku jer djeluju na suptilno tijelo odnosno drugi nivo ili pranamaya koshu (omotač ili tijelo) te aktiviraju i usklađuju energetske centre koji su povezani sa endokrinim sustavom koji upravlja hormonima. Usklađivanje energetskih centara se postiže primjenom 48 specifičnih vježbi himalajske joge uz kontrolu disanja. Ovom terapijom za obrtanje procesa starenja tijelo samo stimulira izlučivanje vlastitih hormona oživljavanjem energetskih točki i energetskih kanala u tijelu te ubrzavanjem broja okretaja energetskih centara koji se usporavaju sa starenjem.

Samo neke od dobrobiti ovih vježbi su: osjećaj dobrostanja i pomlađivanje, gubitak težine, porast energije i seksualne moći, rast kose, promjena sijede kose u prirodnu boju, gubitak staračkih mrlja i drugih znakova starenja...


Gotovo svaka vježba uključuje zadržavanje daha te stiskanje određenog dijela tijela prilikom vježbanja i disanja kako bi se energija zadržala u tom dijelu tijela s određenim ciljem. Vježbe imaju za cilj jačanje uma, snage volje, pamćenja, intelekta; bolji vid, sluh, pomlađivanje obraza; jačanje vrata, lopatica, pojedinih dijelova ruku; razvijanje prsnog koša, osnaživanje srca i pluća, abdomena, leđa, poboljšavanje probave te jačanje pojedinih dijelova nogu. Ukoliko netko želi posebnu pažnju usmjeriti više prema određenom dijelu tijela može intenzivnije prakticirati samo tu vježbu.
Usmjeravanjem pažnje, daha i energije u pojedine dijelove tijela čistimo tijelo od toksina i punimo ga energijom.Također čistimo tisuće energetskih kanala, nadija, koji obavijaju naš organizam. Kako uklanjamo blokade u nadijima, energija počinje nesmetano teći te dolazi do balansiranja energetskih centara ili čakri. Na fizičkoj razini, sve to djeluje pozitivno na endokrini sustav koji je povezan s izlučivanjem hormona i procesom pomlađivanja.


Himalajske vježbe osnažuju i umiruju naš um. Posljedica toga je dobro fizičko i mentalno zdravlje no potrebno je redovito vježbati. Jednom kad polaznici savladaju vježbe, trebali bi ih izvoditi svakodnevno. Već nakon prvog dana radionice, zaista se osjećamo snažnim i vitalnima i spoznajemo koliko ove vježbe dobro utječu na nas. To nije ništa neobično jer one postoje tisućama godina, a drevni mudraci su dokazali njihovo djelovanje.


Ovim tehnikama možemo tijelo držati vitalnim do otprilike stotinu godina starosti, a za održavanje vitalnosti i nakon stote godine, drevni jogiji s Himalaje odgađali su smrt i obnavljali se kroz kaya kalpu, specijalnu jogijsku metodu korištenja biljnih pripravaka kojom bi potpuno transformirali fizičko tijelo baš kao što zmije promijene kožu. Kaya kalpa je takva jedinstvena terapija koja dovodi do potpunog pomlađivanja tijela na razini stanica i tkiva te donosi dugovječnost i snagu memorije, intelekta, senzornih i motornih organa.

 

Kako je došlo do toga da podučavate druge ovim vježbama?

 

Tisućama godina, tajne joge su se prenosile od gurua (učitelja) do sposobnih učenika usmenim putem ili prijenosom energije. Ta drevna tradicija prenošenja tajnih praksi znanja zove se Guru Shishya parampara i himalajska joga spada u takvu tajnu praksu.

Davne 1956. godine, Yogi Brahmacharja je ovo znanje učinio dostupnim običnim ljudima po uputama svog učitelja Maharshi Kartikeye koji je u 335.godini napustio svoje potpuno mlado fizičko tijelo.

 


Yogi Brahmacharja je u 70. godini života izgledao kao da ima 30 - kosa mu je u starosti bila potpuno crna, a tijelo savršeno zdravo, vitalno i gipko kao u mladića. Prvi Brahmacharjin učenik bio je tadašnji premijer Jawaharlal Nehru i njegova kćerka Indira Ghandi, a ovo znanje se dalje širilo preko obitelji Ghandi na škole i institucije širom Indije.

Tako sam i ja primila znanje o himalajskoj jogi od Indijskih učitelja, Njegove Svetosti Sri Sri Ravi Shankara (međunarodno priznatog humaniste, mirotvorca i osnivača neprofitne, obrazovne i humanitarne nevladine organizacije Umijeća življenja koja putem raznih socijalnih projekata i antistresnih programa djeluje u više od 160 zemalja svijeta ) te Arye Avanisha koji nosi i magisterij znanosti joge i meditacije, a nekoliko je godina stalno boravio u Hrvatskoj, dijeleći svoje bogato znanje sa svima koji su bili spremni slušati i vježbati.

Arya je znanje o himalajskoj jogi primio u Indiji na Morarji Desai Nacionalnom Institutu joge, gdje je i diplomirao jogu (AYUSH odjel, Ministarstvo zdravstva i obitelji) te Jain Vishiva Bharti Institutu (priznatog kao sveucilište), u Ladnunu u pokrajini Rajasthan gdje je i magistrirao na području znanosti yoge i meditacije i organizirao brojne joga kampove za sve uzraste za sveopće zdravlje te specificne bolesti kao što su somatske bolesti (debljina, dijabetes, artritis, konstipacija, hipertenzija, spondeloza, bol u ledjima..) te psihosomatske bolesti (ankcioznost, stres, depresija, insomnia...)
Zato smo bili izuzetno sretni što je Arya proveo nekoliko godina u Hrvatskoj i prenosio nam svoja znanja, uključujući i znanje o himalajskoj yogi.


Moja želja da širim znanje o himalajskoj jogi bila je samo prirodan slijed onoga čime se već bavim i čemu sam posvetila zadnje 23 godine svog života, a to je prenošenje drevnih znanja joge prilagođena modernom čovjeku.

 

Koliko su vježbe zahtjevne za izvodjenje? Da li moramo biti u dobroj formi da bismo ih počeli praktikovati?

 

Vježbe su toliko snažne, toliko duboke, a u isto vrijeme toliko jednostavne da ih i djeca i stari, zdravi i bolesni mogu prakticirati i uživati u njihovim dobrobitima. Namijenjene su svima, kako potpunim početnicima u vježbanju tako i vrlo iskusnim praktikantima koji su u sjajnoj formi.
Polaznici tečaja različitih su dobnih skupina, ali većinom su to ljudi srednjih godina u relativno dobrom psihičkom i fizičkom stanju koji žele zadržati vitalnost i povećati razinu životne energije jer ove vježbe jesu same po sebi dovoljne za prevenciju i izlječenje od bolesti, te za jačanje snage i vitalnosti različitih organa i sistema u tijelu!

 

Možete li podijeliti sa nama neku vježbu/e?

 

VJEŽBA KOJA POMLAĐUJE LICE I OBRAZE

 

Stanite uspravno, spojenih stopala. Spojite vrhove prstiju i začepite nosnice palčevima. Oči su otvorene, usne skupite u obliku kljuna vrane. Usišite zrak kroz usta vrlo zvučno i napuhnite obraze. Zatvorite oči i s bradom na prsima zadržite dah. Glavu vratite u normalan položaj, otvorite oči te vrlo polako izdahnite kroz nos. Početnici vježbu ponavljaju pet puta.

 

 

 

 

 

 

 

 

VJEŽBA ZA OSNAŽIVANJE SRCA I PLUĆA


Stanite uspravno, spojenih stopala. ruke su uz tijelo, dlanovi okrenuti prema tijelu, prsti spojeni. Ruke zabacite unatrag i pokretom napravite polukrug. Krenite unatrag što više, udišući kroz nos, i ostanite u tom položaju što dulje možete. izdišite polako dok se vraćate u početnu poziciju. Za početak izvodite ovu vježbu pet puta. Vježba pomaže kod mnogih plućnih bolesti. prsni se koš širi i jača. Srčani bolesnici uživat će u dobrobitima ove vježbe ako je izvode pet minuta svako jutro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VJEŽBA ZA JAČANJE UMA I SNAGE VOLJE


Stanite spojenih stopala, uspravna tijela i zatvorenih usta; nagnite glavu što više unatrag i širom otvorite oči. U tom položaju, usmjeravajući pozornost na vrh glave udišite i izdišite snažno i brzo kroz nos (poput mijeha). Za početak je dovoljno 25 puta i onda se opustite.

 

 

 

 

 

 

 

 

VJEŽBA ZA JAČANJE TRBUHA


Stanite uspravno spojenih stopala. Sagnite se naprijed pod kutom od 60 ili 90 stupnjeva i stavite ruke na kukove tako da je palac usmjeren prema naprijed, a ostali prsti unatrag.
Udahnite i izdahnite snažno kroz nos (poput mijeha) šireći i kontrahirajući abdomen pri tome. Početnici rade ovu vježbu 25 puta.

 

 

 

U Hrvatskoj redovno održavate radionice pod nazivom "Tajna mladosti".

Da li vas možemo očekivati i u Crnoj Gori sa istim ciljem?


Svatko na svijetu želi zračiti mladalačkom energijom i radošću, zadržati seksualnu snagu i moć iz mladih dana i ostati mlad ne samo fizički već i u srcu! Sigurna sam da žene i muškarci u Crnoj Gori nisu izuzetak i da žele naučiti kako održati savršeno zdravlje i kako zaustaviti proces starenja bez skupih lijekova, krema i bolnih operacija, uz opuštenu praksu u privatnosti svog doma. Bit će mi velika radost i zadovoljstvo podučavati himalajsku jogu u vašoj prekrasnoj zemlji!

Intervju: Maja Pejović

Ukoliko pokažete interesovanje za himalajskim vježbama/jogom, organizovaćemo Snježanino gostovanje u Podgorici i radionicu "Tajna mladosti"

Share

Datum poslednje izmene utorak, 03 septembar 2013 12:53

Pogodaka: 9912

Pozdrav Suncu - prikaz položaja

Pozdrav SuncuPozdrav Suncu je niz asana ili položaja koji su međusobno povezani u jednu protočnu kretnju. Svaki od položaja doprinosi istezanju određenog dijela tijela i određene grupe mišića.

Datum poslednje izmene petak, 12 jul 2013 13:20

Pogodaka: 5576

Opširnije...

Joga, misli i istina


ŠTA JE ISTINA I ZAŠTO NAM JE POTREBNA


Nemoj da te zavara izraz moga lica...
pretvaram se da sam siguran
da je sve med i mlijeko u meni i oko mene
i da mi je ime samouvjerenost, a smirenost moja igra
da je sve mirno i da sve kontrolišem
i da ne trebam nikog...
Moja smirenost je maska
uvijek promjenjiva i koja skriva
ispod nje je zbrka, strah , samoća.
Ali, ja to skrivam i ne želim da iko zna... C. Finn

 

Još u osnovnoj školi sam učila kako treba da kažem istinu. Kako sam odrastala ta ideja da govorim istinu je postajala "zapetljanija". Među prijateljima sam željela da budem iskrena, ali samo do nivoa da ne povrijedim ničija osjećanja bez potrebe. Jako brzo sam naučila da je biti potpuno iskren u poslu moglo pokvariti odnos sa mojim šefom, a u romantičnim odnosima postalo je jako brzo jasno da je odredjene stvari definitivno bolje prećutati.
Na svu sreću, u moj život je ušla joga koja mi je "dala" neka upustva.
Počela sam čitati Joga Sutre, knjigu koju je napisao mudrac Patajali, prije preko 5000 godina. Autor ocrtava 5 sputavanja koje zove Yame. Druga Yama je Satya što znači "ne laži", i kaže da je uzdržavanje često neophodno u ovoj oblasti. Kao na primjer - ti ne želiš reći najboljoj prijateljici da joj je pjevanje užasno. Ključ, kaže mudrac, je uključivanje prvog sputavanja, Ahimsa - što znači bez nasilja. Ahimsa ne znači doslovno nasilje - kao kad nekog fizički napadneš - već predstavlja suptilniji oblik nasilja putem boli koje jedni drugima činimo riječima.


Satya znači da pažljivo birate vaše riječi tako da njihov izbor nanese najmanje štete.


Riječi doslovno definišu naše živote. Riječi i energiju koju nose utiču na prekid prijateljstva i karijera, definišu nas kao pojedinca, pa čak i našu kulturu. Moć riječi mijenja atmosferu sredine, one izazivaju radost ili bol, i stvaraju atmosferu koja se ispoljava kao istina ili laž, ljubaznost ili grubost. Riječi (bilo da ih govorimo ili mislimo) konstantno mijenjaju stvarnost, stvaraju vibracije u našim tijelima, našim kućama, našim gradovima.
Vježbanje pravog govora je u suštini govoreći oblik joge. Mi vježbamo kada nešto govorimo. Da li možemo osjetiti emocionalno stanje koje naše riječi kreiraju? Kako se osjećamo nakon određene primjedbe? Kako drugi ljudi reaguju?


Drugi korak govorne Joge je samo istraga, u kojem sebe zapitate: " Zašto kažem ono što kažem?" Da li je to kreirano zbog moje neizrečene ljutnje, tuge ili čežnje koja kao smrznuta leži u mom emocionalnom tijelu i koja izlazi na površinu kao laž ili sarkastičana primjedba? Kako moje riječi utiču na ljude? Kada sebi postavite sva ova pitanja to vam može pomoći da budete svjesni svojih pohranjenih emocionalnih problema koji stoje iza govornih obrazaca, specijalno kada čujete sebe kako kukate, govorite oštro, ili brbljate.


Jedan od mojih učitelja joge je jednom napomenuo da prije nego što nešto kažemo bila bi dobra ideja pitati sebe tri pitanja:


1. Da li je to istina?
2. Da li je to ljubazno i
3. Da li je to potrebno?


Da li govorim istinu ili se pretvaram da govorim istinu?


Problem je što mi nismo iskreni prema sebi. Da budemo ono što zaista jesmo povlači izlaženje izvan mora stvari i rizikovanje da drugi sude o nama, ili čak da nas drugi vide kao nesavršene.
Mi se krijemo iza naših sposobnosti: naših diploma, našeg uspjeha, naših savršenih naprednih joga poza, našeg znanja, svih onih stvari u kojima smo dobri , što nam daje osjećaj sigurnosti.
Mi prikrivamo našu nesigurnost i strah jer se bojimo da pokažemo ništa drugo nego "sve ovdje u meni je delux ok ".


Zamislite da ste otvoreni, nezaštićeni i potpuno providni u svakom dijelu vašeg života. Veoma, veoma zastrašujuće. Kada bismo skinuli masku i živjeli našu autentičnost čitav naš život bi se promjenio a da ne govorim kada bi samo počeli otvoreno da komuniciramo sa ljudima.
Šta zelim da kazem ovdje - da ako se odnosimo prema svima velikodušno iz otvorenog, iskrenog srca sa namjerom da osobi sa kojom razgovaramo damo snagu, onda ćemo stvoriti prostor da ta osoba ili ljudi komuniciraju na isti takav način.


Važno je da zapamtite ono što vi smatrate istinom često je samo predrasuda. Za prijatelja koji prema vašem mišljenju pjeva katastrofalno neko drugi može misliti da je njegovo pjevanje apsolutno veličanstveno, jer svako od nas ima drugačiju perspktivu o tome šta je istina. Ali istina se ne odnosi samo na istinitost u našim odnosima sa drugima.


Vježbanje Satye znači biti iskren u svojojim osjećanjima i mislima o nama samima. U jogi postoji nešto što se zove SUKA što znači "dobro mjesto" unutar vas i dobra namjera ka novom načinu postojanja. Ali to nije dovoljno, za balansiranje vam je potreban princip STIRA - "čvrsto uzemljena akcija".


Kada govorite iz srca govorite u srca drugih ljudi.

Jednostavno, ljudi mogu osjetiti sve, svjesno ili nesvjesno, na istom nivou, oni jednostavno znaju kada ne dobijaju "pravog tebe". Znači vi možete kreirati kakvi se ljudi mogu pojaviti u vašem životu.

Na mom treningu za instruktora joge smo imali vježbe u kojima student, budući instruktor, stoji ispred svojih učenika, isto budućih instruktora i predaje - ali bez pokreta.
Njegovo predavanje je bazirano na bliskoj konekciji sa studentima. Oni su u kontaktu sa predavačem, svim svojim čulima. Namjera je da jedni druge vide i osjete.


Nikada neću zaboraviti kada mi se desilo da u tom procesu dobijem blokadu, i kada nisam mogla da vodim studente u sljedecu fazu joga poze. (u pitanju je bila poza drvo). Moji studenti su stajali na jednoj nozi, jako, jako dugo, jer ja nisam mogla da nadjem riječi koje ce ih odvesti u sljedeću pozu. Sjećam se svakog pogleda , svakog od 20 studenata u grupi, svakog para očiju. Sjećam se njihove ogromne želje da mi daju tu pravu riječ koju trebam reći a koja nije izlazila iz mojih usta. Svi su tako čvrsto stajali da je naišla i najveća oluja ne bi ih srušila jer su ostvarili tu konekciju sa mojim očima i imali su ogromnu želju da mi pomognu. Plakala sam od muke ali i riječi su stigle i nastavila sam proces, nisam odustala zahvaljujući mojim studentima koji su mi pomogli da skinem masku i da pokažem da mi je potrebna pomoć, iako sam mogla da se pretvaram i da nadjem drugi način izlaska iz mog problema. Šta sam ja zeljela je da izaberem novi način života i to mi je bila prva prilika za vježbanje.


Ubrzo poslije toga došla sam do tačke kada sam počela da stvarno vidim kako sam se odnosila prema ljudima oko sebe, spoznala sam da sam do tog trenutka živjela u svijetu krivice i ozlojeđenosti i tada sam bila u mogućnosti da jasno vidim troškove koje sam platila i koji su uticali na moj život. Shvatila sam da će mi istina stvarno dati novi smisao i slobodu u mom srcu. Znala sam da ima puno talenta koje mogu podijeliti sa svijetom, ali drama koju sam nosila iz svoje prošlosti je uveliko ograničavala moju moć. Ogromno osnaživanje je biti u mjestu gdje možete biti realni sa svima u životu, inače ste izdali sebe, a to ima veliki uticaj na vašu vitalnost.


Ja želim da budem neko ko se oslanja na ljude.
Pretvaranje je toksično i to je energija koja donosi bolest.


Želite li stvoriti unutrašnji mir, slobodu, osnaženi život koji je pun radosti i sreće? Ako želite na pravom ste putu.


Izražavanje sebe kreativno može upaliti vatre koje drugi trebaju da bi učinili nešto za sebe.


Sve ovo želim da dijelim sa svijetom jer kada podijelimo naša saznanja neki ljudi će početi da prate iste stope i zajedno ćemo moći formirati zajednicu u kojoj se istražuje, uči, zajedno radi i gdje svi mogu dobiti podršku na svojim putevima promjena ka boljem i srećnijem životu.

 

Piše: Biljana Malešević, instruktor joge

 

Share

 

Datum poslednje izmene ponedeljak, 22 jul 2013 03:04

Pogodaka: 6209

Jogi Fabijan: Nije sirova hrana za svakoga

  

Datum poslednje izmene petak, 12 jul 2013 13:22

Pogodaka: 7199

Opširnije...

Joga - Put ka sebi

 

Joga je spoznaja sebe, spoznaja svojih mogućnosti i kako će naše odredjene akcije uticati na naš život.

 

 

Datum poslednje izmene ponedeljak, 22 jul 2013 02:49

Pogodaka: 6792

Opširnije...

Instant relaksacija - Opustite ramena

Opustite ramena SADA, ovoga časa dok ovo čitate. Osetite olakšanje... Opustite ramena i tokom dana dok čitate, vozite, razgovarate, jedete... Iznenadićete se kako su vam ramena uvek podignuta.

Datum poslednje izmene nedelja, 07 jul 2013 21:18

Pogodaka: 3908

Opširnije...

Prijavite se za novosti!

* indicates required

Kolumna


Ko je online

Ko je na mreži: 20 gostiju i nema prijavljenih članova

Online shop - MONNA narukvice za sreću

Copyright MONNA magazin Podgorica Izjava o odgovornosti: Redakcija Monna magazina ne odgovara za sadržaj oglasa i plaćenih reklama

Login or Register

LOG IN